Güncelleme Tarihi:
Türk Nefroloji Derneği Kistik Böbrek Hastalıkları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Tevfik Ecder, hastalığı yavaşlatan, dolasıyla diyaliz ve nakle ihtiyacı azaltan tek bir ilacı Japonların geliştirdiğini söyledi.
Polikistik böbrek hastalığının en sık görülen (binde 1) kalıtsal böbrek hastalığı olduğunu belirten Prof. Dr. Ecder, her bin kişiden birinde bu hastalığın bulunduğunu söyledi. Hastalığın kronik, ilerleyici ve kalıtsal olduğunu belirten Prof. Dr. Ecder, “Hastalığa PKD1 ve KPD2 adlı iki genden birindeki değişiklik (mutasyon) yol açıyor. Bu genetik değişikliğin anne veya babadan birinde olması halinde çocuklarda hastalık olma ihtimali yüzde 50. Genetik mutasyonlar her iki böbrekte sıvı dolu kistlere neden oluyor. Böbrekler her yıl ortalama yüzde 5-6 büyür. Büyürken de yetersiz kalmaya başlıyor” dedi.
KİSTLER BÖBREĞİ BİTİRİYOR
Hastalığa dikkat çekmek için 10 Mayıs’ı Ulusal Polikistik Böbrek Hastalığı Günü ilan ettiklerini hatırlatan Prof. Dr. Ecder, “Böbrek nakli ve diyaliz tedavisine ihtiyaç duyan her 10 hastadan birinin de Polikistik böbrek hastası. Hastaların çoğunda 50-60 yaşından önce böbrek nakli ya da diyaliz ihtiyacı doğuyor” dedi. Hastalığın hipertansiyon, karaciğer, pankreas, beyin, kan damarları, kalp, bağırsak, erkek üreme sistemi üzerinde de etkileri bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ecder, “Hastalar karın ağrısı, idrarda kan ve yüksek kan sabıncı gibi belirti ve bulgularla başvurduğu zaman böbrek ultrasonu ile kolaylıkla tanı konabiliyor” dedi.
HASTA DERNEĞİ KURULDU
Türkiye’de yaklaşık 75 bin polikistik böbrek hastalası bulunduğu tahmin ediliyor. Hastalarda farkındalığı artırmak, hasta ve hasta yakınları arasındaki iletişimi ve dayanışmayı güçlendirmek, hastalık eğitimiyle yaşam kalitesinin korunmasını sağlamak amacıyla Polikistik Böbrek Hastaları Derneği kuruldu. Kendisi de polikistik böbrek hastası olan Arzu Çiftçi Kurçenli derneğin ilk başkanı oldu
NAKLE GİDEN YOLU KAPATAN İLAÇ
Kistlerin tedavisinde işe yarayan tek ilacı Japonlar geliştidi. Kistlerin büyüme hızı ve böbrek yetersizliğinin ilerlemesini yavaşlatan “tolvaptan” etken maddeli ilaç, halen Japonya’nın yanısıra Kanada ve AB ülkelerinde kullanılıyor. FDA(Amerikan İlaç ve Gıda Kurumu) onayı için başvurusu yapılan ilaç kistlerin büyümesini yavaşlatarak, böbrek yetersizliği riskini azaltıyor. Türkiye’de de ruhsat başvurusu yapıldı. Prof. Dr. Ecder, “Ama ilaç tek başına mucizeler yaratmıyor. Hastaların yine yüksek tansiyonlarını kontrol altında tutması, sigara içmemesi, tuzdan uzak durması gerekiyor” dedi.