Günümüzün en revaçta kelimesi oldu detoks. Hepimiz zihnimizi, evimizi, işimizi, her türlü organımızı detoksa almanın ve bunu en kısa zamanda yapmanın peşindeyiz. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" mottosuyla yola çıkarsak, önce vücudumuzu sonra da beynimizi mi yoksa tam tersini mi yapmamız gerekir? Beynimiz ise eğer vücudumuzun yöneticisi, o ne kadar sağlam ve temiz olursa vücudumuz da o kadar sağlıklı olacaktır. Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tufan Cansever, beynimizi temiz tutmanın yollarını madde madde anlatıyor.
#DetoksArtık dayanamadığınız ve bir çıkış yolu bulmak için çabaladığınız ama çaresizlik içine düştüğünüz oldu mu? Peki, tüm bu çıkmazın başladığı yeri hiç merak ettiniz mi? Fiziksel ve zihinsel olarak yorulmanızın sebebi sizce olaylar mı yoksa olayların yükünü bıraktığımız depo olan beynimiz mi? Olayların başlayıp bittiği yerin beyin olduğunu ifade eden Nörolog Mehmet Yavuz, sizi çıkmazdan kurtaracak beyin detoksu hakkında önemli bilgiler veriyor.
#Beyin DetoksuŞehir ve iş hayatının karmaşasından uzaklaşma zamanı gelip de günün sonunda evimize döndüğümüzde, hem fiziksel hem de beyin yorgunluğundan yakınırız, dinlenmek isteriz. Fiziksel yorgunluğumuz genelde uzanınca çabuk geçer. Peki ya beyin yorgunluğu? İşte Nörolog Doç. Dr. Serdar Dağ beyin yorgunluğundan kurtulmak için altın tavsiyelerde bulunuyor...
#Beyin DetoksuKent yaşamının temposundan yorulanlar, emekliliklerinde sakin bir kıyı kasabasına yerleşmenin hayalini kurar. Bir de bu hayalini ertelemeyenler var. Onlar zeytinciliği sıradan bir hobi değil, bir iş hiç değil, ikinci bir hayat tarzı olarak benimsiyorlar. Küçük bir zeytinlik ve ev alıyor, ikide bir fırsatlar yaratıp bu ikinci adrese koşuyorlar. En büyük keyifleri, kendi elleriyle yaptıkları kırma, çizme, sele zeytinleri, minik fabrikalarda elde ettikleri birkaç yüz litre zeytinyağını eş dostla paylaşmak.
6 Şubat felaketinden bir önceki hafta çok ilginç bir deneyim yaşadım. O deneyimi yaşadığım şehir, Antalya’ydı. Deneyimi yaşatan tesis ise Akra Barut Otel’in içindeki Life-Co sağlıklı yaşam merkezi... Eğer sağlığınız için bir şeyler yapmak, gençleşmek, iyi hissetmek, kilo vermek istiyorsanız doğru adreslenden biri... Sizi disipline sokuyor ve beslenmeden tutun da yaşam standartlarınıza kadar her şeyi değiştirmenize yardımcı oluyorlar.
#Orkun ÜnBu hafta Türkiye’nin gündeminde; Bağcılar’da yaşayan, madde bağımlısı, 26 yaşındaki gencin annesinin başını keserek pencereden attığı cinayet vardı. Yaşanan bu dehşet verici olayın ardından uzmanlarla konuştuk. Özellikle son zamanlarda kullanımı artan sentetik uyuşturuculardan gençleri nasıl koruyabileceğimizi sorduk.
#Madde BağımlılığıPandemi ile birlikte ‘sağlıklı beslenmenin ve bağışıklık sistemini destekleyici besinler tüketmenin’ ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. “Sağlıklı besinler nelerdir?”, “Günlük tükettiğimiz gıdaları daha sağlıklı hale getirmek için neler yapabiliriz?” soruları ise en çok araştırılan konular arasında. Gelin biz de bugün yaşamımızı sürdürmek için ihtiyaç duymadığımız ancak hastalıklara karşı koruyucu etki gösteren fito besinlerin ne olduğuna ve bu besinlerle hazırlanmış detoks tariflerine bir göz atalım...
#SağlıkCOVID-19 sonrası beyin sağlığımızla ilgili daha çok şeyi merak eder olduk. Çalışmalarına Washington’da devam eden nöroloji uzmanı Dr. Sevda Sarıkaya “Beynimize ne kadar çok bilgi girişi olursa, nöronlar arasındaki iletişim o kadar kuvvetlenir” diyor...
#Covid-19Dijitalleşen ve hızlanan dünyada dikkatimizi günden güne kaybediyoruz. Sosyal medya uygulamalarının geliştiği, sınırların ortadan kalktığı bugünlerde sadece bir konu üzerine en fazla üç dakika odaklanabiliyoruz. Teknoloji bağımlılığından kurtulamayan, dijital cihazlara mahkûm olan insanlık çok geç olmadan benliğini kurtarabilecek mi? İşte uzmanların önerileri...
#TeknolojiPek çok ebeveyn çocuğunun teknolojiyle ilişkisi konusunda endişeli. Çok katı kurallar koyanlar da var, “Pandemide zaten her şeyden mahrum, bir de ben bir şeyleri yasaklamayayım” deyip ipleri gevşetenler de... Yetişkin ve oyun terapisti Nilüfer Devecigil çareyi dönem dönem kızıyla birlikte ‘detoks’ yapmakta bulmuş. Bu tecrübeyi Instagram hesabında paylaşan Devecigil ve 14 yaşındaki kızı Irmak’la konuştuk.
#TeknolojiÖzellikle son yıllarda dijital teknolojinin ilerlemesi ile televizyondan radyoya, bilgisayardan navigasyona, alışverişten restoran seçimine kadar birçok şeyin cep telefonuna sığdırılması, hayatı çok kolaylaştırdı. Ancak bu kolaylığın bağımlılığa dönüşmesi, birey ve toplumlarda ruhsal ve bedensel sorunları da beraberinde getiriyor. Psikiyatri Uzmanı Dr. Mahir Yeşildal, sosyal medya bağımlılığı ve dijital detoks hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.
#Sosyal Medya Asosyal YapıyorKarpuz kabuğu denize düştü, telefonlar plajlara üşüştü. Yani ‘no mobile phobia’dan türetilen ve ‘cep telefonundan mahrum kalma korkusu’ diye özetleyebileceğimiz nomofobiyi en net şekliyle göreceğimiz mevsimdeyiz. Bu modern çağ sendromunu nöroloji uzmanı Dr. Timur Yılmaz’la konuştuk.
#Karpuz