Beyin bilimi önemli. Kafatasının içinde bulunan süper bilgisayar, dünyada yolumuzu bulurken yararlandığımız algısal düzeneğin, kararlarımızı oluşturan ya da hayal gücümüzü yaratan kaynağın ta kendisidir.
#Beyin Ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ali ZırhFizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe gibi Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki en parlak öğrencileri özel bir sınıfta ders alıyor. Bu öğrencilerin derslerine ise YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, üniversite rektörleri ile alanında isim yapmış hocalar giriyor.
#Boğaziçi ÜniversitesiFizik, kimya, biyoloji ve matematik alanında Boğaziçi, ODTÜ, Hacettepe gibi Türkiye’nin farklı üniversitelerindeki en parlak öğrenciler özel bir sınıfta ders alıyor. Geleceğin bilim insanı gözüyle bakılan üniversitelilere her ay 1000 TL veriliyor. Bu öğrencilerin hocaları da ‘first class’. Derslerine YÖK Başkanı Yekta Saraç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, üniversite rektörleri ile alanında isim yapmış hocalar giriyor.
#GazetehaberiKadir Has Üniversitesi’nde herkesin katılım sağlayabileceği ‘Açık Ders’ 6 Ekim’de başlıyor. Ocak ayının sonuna kadar devam edecek olan ‘Açık Ders’ programında 4 farklı konuda ders bulunuyor. Katılım sağlayanlara ders sonunda Üstün Başarı, Başarı Sertifikası veya tavsiye mektubu kazanma şansı verilecek.
#ÜniversiteProf. Dr. Paul Howard Jones’a göre beyin ve öğrenme arasında olan ilişki; duygusal bağlılıktan yaratıcılığa, kavrama yeteneğinden, internet oyunlarıyla karar verme sürecine kadar birçok konuda paralel hareket ediyor. Etkileşim ve iyi iletişim öğrenme sürecini kolaylaştırıyor, stresle başetmenin en iyi yolu ise duyguların kağıda dökülmesi.
#KahvaltıYıldırım Beyazıd Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Canan, insanın işini aşkla yapmasının, beynindeki tatmin ve mutluluk merkezlerini uyardığını belirterek, “Bu da insanın potansiyelini hayal edemeyeceğimiz düzeyde genişletir" dedi.
Brown Üniversitesi Beyin Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Dr. John Donoghue, tıp ile mühendisliği birleştiren çalışmalarını anlattığı toplantıda, felçli hastaların beyin yüzeyine yerleştirilen mikroçip yardımıyla hareket yeteneği kazanmasını hedefleyen ve "Braingate" adı verilen projenin pek çok hastanın umudu olduğunu vurguladı.
Dünyanın önde gelen nörologları, beyin aktivitelerini analiz ederek bilgisayar aracılığıyla geliştirdikleri bir teknikle "insanın düşüncelerini okumayı" başardılar. İleride daha karmaşık düşüncelerin okunması için önemli bir adım oluşturan ve Spielberg’in "Azınlık Raporu" adlı bilimkurgu filmini hatırlatan çalışma, kolay sonuçlanmayacak bir etik tartışmayı da başlattı.
YAKIN bir zamanda Hugo Boss Türkiye Genel Müdürü Arif Kaya, sanatçı Haluk Levent’le birlikte Antakya’ya gittik. 6 Şubat depremlerinden sonra Türkiye’de bir seferberlik başladı. Devletle birlikte sivil toplum örgütleri, şirketler bölgeye yardım etmek için adeta yarıştılar.
#1“Değerler yuvaya dönüyor” projesi ile tersine beyin göçüne destek olduklarını söyleyen Havelsan Yetenek Yönetimi ve İK Analitiği Müdürü Beytullah Coşkun, mühendislik ve diğer yüksek teknoloji alanlarında yurtdışında deneyim kazanmış kişilere ulaşmak için kariyer fuarları düzenlediklerini dile getirdi. Coşkun, “Bu proje ile nitelikli işgücü kazanımı, şirketimizin yenilikçi ve girişimci ekosistemini güçlendirme, yeni teknolojiler ve iş modelleri geliştirme, uluslararası deneyimin şirketimize transferi hedefleniyor” dedi.
#HAVELSAN AkademiTanınmış sporculardan müzisyenlere birçok ünlü isme destek veriyor. Kendi yaşlanma sürecini durdurmak için de önlem üstüne önlem alıyor. Ünlülerin performans uzmanı, sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için kullandığı takviyeleri anlattı...
#Gıda TakviyeleriSanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Önümüzdeki dönemde havacılıkta, savunma sanayisinde nasıl başarı hikayeleri yazmışsak, uzay bilimi ve teknolojilerinde de benzer bir başarı hikayesi yazacağız. Bugün savunma sanayisinde 80 binden fazla Türk mühendisi, teknisyeni milli projelere omuz veriyor" dedi.
#Mehmet Fatih Kacır2023’te bilim ve teknoloji alanında birçok gelişmeye tanık olduk. Yapay zekâyı her zamankinden çok konuştuk. Kimi gelişmeler distopik bilimkurgu filmlerini aratmadı. Belki bu yıl da uzaya turistik gezi yapacağız ama doğaya verdiğimiz hasarın önüne bir türlü geçemiyoruz. Bilim insanlarından geçen yılı değerlendirmelerini ve 2024’e dair öngörülerini bizimle paylaşmalarını istedik.
#Hazan Aköz IşıkTürk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) tarafından düzenlenen ‘Ne Eğitimde Ne İstihdamda Olan Gençlere Yönelik İş Gücü Piyasası Destek Programı’ (NEET PRO) kapsamında ‘Veriyle Gelecek’ projesi tanıtıldı. Buna göre Cumhuriyetin 100’üncü yılında 100 veri bilimcinin yetiştirilmesi planlanıyor.
#Ne Eğitimde Ne İstihdamda