Onkoloji alanında uzmanlaşmış Diyetisyen ve Beslenme Uzmanı Nichole Andrews, kanser riski hakkındaki yanlış bilgilerle mücadele etmek için bir uzak durulması gereken besinler listesi hazırladı.
#Kansere Neden Olan BesinlerNefesi alkol kokuyordu, başı dönüyordu, yönünü şaşırıyordu ve kendisini sürekli halsiz hissediyordu. Öyle ki bir gün okula giden çocuklarına öğle yemeği hazırlarken bayıldı ve başını mutfak tezgâhına çarptı. 50 yaşındaki bu kadın alkolik olabilir miydi? Oysa dini inancı gereği dudaklarına bir damla bile içki değdirmemişti. Hastaneye gittiğinde ise “içmeden sarhoş olmak” olarak adlandırılan Bağırsak Fermantasyonu Sendromuna yakalandığını öğrendi. Peki nasıl oluyor da vücut kendi kendine alkol üretebiliyor? Prof. Dr. Salih Boğa ile ilginç semptomlara sahip Bağırsak Fermantasyonu Sendromunu konuştuk.
#SağlıkYediğimiz sebze ve meyvelerde bulunan vitaminler sağlığın olmazsa olmazı. Peki bu vitaminler nasıl ve kim tarafından keşfedildi? Bu mikroskobik maddelere bu isimler neden verildi? İşte her gün tükettiğimiz o besin maddelerinin az bilinen tarihi...
#VitaminlerBizim kültürümüzde yemeğe genellikle çorba ile başlanır, ana yemek ve salata yenir, yanında ayran, su ya da başka bir içecek içilir, üstüne de tatlı ya da meyve tüketilir. Bu sıralama ülkeden ülkeye farklılık gösteriyor ama bilim insanları, sağlığımızı ve metabolizmamızı etkileyen şeyin yalnızca yediğimiz yiyeceklerin türü değil, aynı zamanda bunları yeme sıramız olduğunu söylüyor. Yemeği yeme sıramız kan şekeri düzeyinden tokluk hissine kadar pek çok şeyi etkiliyor. Peki yemekleri hangi sırayla yemeliyiz? Uzman diyetisyenler Safiye Keskin ve Didem Yıldız Küçük ile konuştuk.
#SağlıkHer ülkenin, her bölgenin, her ilin kendisine has bir kültürü bulunmaktadır. Özellikle de Türkiye'de her ilin, her bölgesinin kendisine has ayrı, farklı sembolleri bulunan kültürleri bulunur. Bu kültür yemekleri içinde geçerlidir. Düzce ili de Türkiye içerisinde bulunan ve kendine has bir kültürü bulunan illerden birisidir. Düzce ilinin kendine has bir kültürünün olması yemek kültürüne de yansımaktadır. İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.
#Düzce Yemekleriİntoleransı ya da çölyak hastalığı olanların en büyük sorunu güvendikleri gıdaya ve tariflere kolay ulaşamamak… Belirli aralıklarla beslenme düzeninden glüteni çıkarmak isteyenlerin sayısı da giderek artıyor. Uzmanlarsa bu konuda bilinçli hareket etmenin önemi konusunda uyarıyor. Yazarımız Dr. Ayça Kaya’dan işin doğrusunu dinledik...
#GlutenKediler yemek yerken seçici davrandıkları için mama dışında bir besin vermek isterseniz araştırma yapmanız gerekir. Genelde etobur olarak bilinseler de vitamin ve mineral de almaları gerekir. Kedilerin enerjiyi daha çok proteinden aldıkları bilindiğinden protein içeren besinler vermek gerekir. Bu sayede enerji alırlar ve yaşamlarını daha iyi geçirebilirler. Kediye ne verilmesi gerektiği ve ishal kedilerin, iştahsız ya da yeni doğum yapan kedilerin ne ile beslenmesi gerektiği hakkında mera edilen tüm detaylar.
#KediEvlerde pek çok kişinin severek yediği sütlü, tatlılardan birisi de sütlaç olmaktadır. Sütlaç hem hafif hem de lezzetli bir tatlı olması sebebiyle ön plana çıkmaktadır. Fakat kilo problemi yaşayan kişiler diyet listelerinde sütlacın olup olamayacağı hakkında araştırmalar yapmaktadır. Peki, sütlaç kilo aldırır mı? Fırında bir kase sütlaç yemek kilo yapar mı? Sizlere sütlaç ve kalorisi hakkında merak edilenleri detayları ile derledik.
#Sağlıklı YaşamKulaktan dolma bilgiler ve el yordamıyla öğrenilmiş yöntemlerle balın kalitesini anlamak mümkün değil. Üstelik son dönemde renk ve görünüm açısından bala çok benzeyen esmer pirinç şurubu da işin içine girmiş. Konuyla ilgili güzel bir haberse Balparmak firmasından geldi… Laboratuvarlarında bu ince detayları ayırt edebilen bir metot geliştirmiş, hatta patent başvurusunu bile yapmışlar.
#Sahte BalDiyet listelerinde genellikle üzeri karalanan pirinç, bu kadar da zararlı mı gerçekten? Bu besini ve türlerini ne kadar iyi tanıyoruz? Örneğin basmatinin nar ve şeftali gibi meyvelerle salatası enfes olur. Çorbalara kıvam vermek için kepekli pirinci, uzun süre tok kalmak isterseniz de kırmızı pirinci tercih edebilirsiniz.
#PirinçBuğdaygiller ailesine mensup olan siyah pirinç; isminde olduğu gibi oldukça siyah renkli olmasından ve kuvvetli antioksidan özelliklerinden ötürü ‘’süper gıda’’ şeklinde isimlendirilmektedir. Beyaz pirinç kullanan ve tüketen herkes, siyah pirinci görünce çok şaşırtmaktadır. Siyah pirinç; içeriği açısından beyaz pirinçten daha sağlıklıdır. Peki, siyah pirinç nasıl pişirilir? Siyah pirinç kaç dakikada pişer, faydaları nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Siyah PirinçBirçok insan yemek sonrası midesinde hazımsızlık ve yanma hissinden şikayet etmektedir. Bu durum bazı kişilerde geçiciyken bazı kişilerde sık sık tekrarlanan bir hastalık haline gelir. Sebebi ise toplumun yaklaşık yüzde 20’sinde görülen ve günlük yaşamı olumsuz etkileyen reflüdür. İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Ayşegül Navdar reflü ve reflüsü olan hastaların nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili önemli bilgiler veriyor.
#ReflüPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#HemoroidPandemi döneminde uzun süre hareketsiz kalma ve düzensiz beslenme gibi nedenlerle anal bölge hastalıkları ile her zaman olduğundan daha fazla karşılaşıldığını belirten Prof. Dr. İlker Sücüllü, “Bunların arasında da en sık görülen hemoroidal hastalığın en sık oluşma nedeni ise kronik kabızlık, ishal, tuvalette uzun süre vakit geçirmek ve ağır sporlardır” dedi.
#Prof. Dr. İlker SücüllüPaella tarifi, özünde pirinç bulunan İspanyol pilavıdır. İspanya'nın en çok tüketilen yemeklerinden birisi olan paella içerisinde tavuk suyu, sebze, safranın ana malzemelerini oluşturduğu paella, Valencia bölgesinin simgesel ürünüdür. Deniz mahsüllerinden, çiftlik hayvanlarından ve sebzelerden bir araya getirilebilen paella için fırın kullanımı gerekmektedir. Peki, paella nasıl yapılır? İşte, kolay paella tarifi
#PaellaGünlük cilt bakımı rutininize ne kadar bağlı olursanız olun, berrak, sağlıklı, ışıltılı bir cilt aslında içinizden yani beslenmenizden başlar. Cilt sağlığı söz konusu olduğunda, korumaya, iyileştirmeye ve nemlendirmeye yardımcı olan belirli besinlere odaklanmalıyız. İşte doğrudan cildinize iyi gelen bazı yiyecekler…
#Cilt BakımıUzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, “Pirinç, sanılanın aksine kontrollü bir şekilde tüketildiğinde, sağlıklı ve besleyici bir besindir. Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir’’ dedi.
#PirinçEvde olduğumuz günlerde birçoğumuz beslenme alışkanlıklarını değiştirmeye, sağlıklı bir damak tadı kazanmaya çalışıyor. Bir anda çok büyük değişimler yapmak zor olabilir. Bunun yerine küçük alışkanlıklar kazanmaya çalışarak uzun vadede sağlıklı bir beslenme düzeni oturtabilirsiniz.
#Kilo Verme Önerileri