Paylaş
Pilavdan sarmaya, tatlıdan salataya, çorbadan dolmaya o kadar çok yemeğimiz pirinç üzerine kurulu ki... Soframızda bazen ana yemek, bazense bir mezenin tat unsuru... Peki, pirincin farklı türlerini ne kadar iyi tanıyoruz? Genelde diyet listelerinde üzeri karalanan pirinç, düşünüldüğü kadar zararlı mı gerçekten? Glisemik indeksi yüksek diye tamamen yaşantımızdan çıkmalı mı, yoksa sağlıklı çeşitleri de var mı? Bence pirince biraz haksızlık yaptık. Gelin hep birlikte farklı türlerini, içeriklerini, kullanım alanlarını ve sağlığa faydalarını konuşalım.
Pirinçlerin en büyük avantajı çölyak hastaları ve glütensiz beslenenler için iyi alternatif olmaları. Çorba, salata ve zeytinyağlılarda 2-3 yemek kaşığı kadarını rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Özellikle et suyuna veya tavuk suyuna bol sebzeli pişmiş bir pilav veya bolca mevsim yeşillikleriyle yapılan salata üzerine eklenen 1 küçük kâse siyah pirinç, lezzetli bir öğün olabilir.
Sporcular veya büyüme çağındaki çocuklar için hafif ama doyurucu bir seçenek olarak büyük bir salata üzerine 4 kaşık haşlanmış basmati veya esmer pirinç eklenebilir. Uzun süre tokluk hissi için 5 yemek kaşığı barbunyaya 3 yemek kaşığı esmer pirinçli salatalar da tercih edilebilir. Pirinçlere ve özelliklerine gelirsek...
* Basmati: Taneleri ince ve uzundur, yemeklere hoş bir koku ve aroma verir. Özellikle Hint ve Asya mutfağında yaygın olarak kullanılır, son zamanlarda ülkemizde de popülerliği arttı. Dereotu, maydanoz, nane, semizotu, yeşil soğan gibi yeşilliklere yakışır, içine nar, şeftali gibi meyveler de eklendiğinde enfes salatalar yapılır. Diğer pirinç türlerine kıyasla glisemik indeksi biraz daha düşüktür ve kan şekerinin ani düşüp yükselmesini engeller. Nişasta oranı düşük ve kompleks karbonhidrat oranı yüksektir.
* Kepekli pirinç: Beyaz pirincin işlemden geçmemiş ve posasından ayrılmamış hali... Böylece protein içeriği ve diğer besin öğeleri çok daha fazla. Ayrıca yüksek posa içeriğiyle tok kalmaya destek olur ve kan şekeri dengesini sağlar. Beyaz pirince göre tadının yavan olması kullanım alanını daraltır. Ancak beyaz pirincin kullanıldığı her yerde tüketilebilir. Haşlanmış hali çorbalara eklenerek kıvam verilebilir; soğan, havuç, pırasa gibi lezzeti baskın olan sebzelerle pişirilebilir, haşlanmış karnabahar, brokoli gibi sebzelerle karıştırılarak tüketilebilir.
* Yasmin: Özellikle Tayland’da yetişen aromatik bir pirinç türüdür. Kendine özel bir kokusu vardır. Salata ve mezelerde kullanılabilir. Keskin tadı nedeniyle çocuklar tarafından genellikle beğenilmez. Yeşilliklerle dolu bir kâseye 3 yemek kaşığı haşlanmış yasmin pirinci, 80-100 gram et/tavuk/balık/tonbalığı, 2-3 yemek kaşığı süzme yoğurt ve sote sebzelerle harika bir tabak hazırlayabilirsiniz.
* Kırmızı pirinç: Glisemik indeksi beyaz pirinçlere kıyasla daha düşük olduğu için uzun süre tok tutar. Posa içeriği çok yüksek ve basit karbonhidrat oranı düşüktür. Böylece porsiyon kontrolünde tüketildiğinde kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. Demir, B vitaminleri ve fosfordan zengin bir pirinç türüdür. Antioksidan içeriği yüksek olduğu için vücudumuzda serbest radikal olarak adlandırdığımız zararlı bileşiklerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Kırmızı pirinci tıpkı beyaz pirinç gibi pilavını yapabilir, çorbalarınıza ekleyebilir veya sebze yemeklerinizle buluşturabilirsiniz.
* Siyah pirinç: İçinde magnezyum gibi mineralleri fazlaca bulundurmasıyla besleyici değeri daha yüksek. Sert kabuğu nedeniyle pişirilirken diğer pirinçlere kıyasla suya daha fazla ihtiyaç duyar. Haşlayıp salata ve çorbalara ekleyebilirsiniz.
YEŞİLLİKLİ, NARLI SİYAH PİRİNÇ SALATASI
NE LAZIM?
* Bolca roka, dereotu, maydanoz * 1/2 ayıklanmış nar * 5 yemek kaşığı haşlanmış siyah pirinç * 3 ceviz içi * Limon * Zeytinyağı *Tuz
NASIL YAPARIM?
* Tüm malzemeleri derin bir kâsede birbiriyle iyice harmanlayın; salatanız hazır.
Paylaş