En sevilen tatil beldelerinden Bodrum, sahilleri kadar haftanın hemen her günü kurulan semt pazarlarıyla da ünlü. Bölgede sıkı bir alışveriş turu atmak istiyor ama neyi, nereden alacağınızı bilmiyorsanız, The Marmara Bodrum’daki Tuti Restaurant’ın başarılı şefi Hakan Süve’nin önerilerini kaçırmayın. Şefin her zaman uğradığı adresler arasında Milas’ın memecik zeytinyağını yapanlar da var, balığın en tazesini bulabileceğiniz dükkânlar da...
#Peynirİstanbul’un mega restoranlarının sürekli şube açtığı Bodrum’da; Orkide gibi sayıca az kalan aile işletmelerini desteklemek boynumuzun borcu. En güçlü olduğu yer sıcak mezeleri. Sebzeler etraftaki Yörük köylerinden geliyor. Çıtır bamya çok başarılı, kavrulmuş ceviz gerçekten yakışmış, barbun çıtlaması çok farklı...
#BodrumÜlkemizin en gözde tatil beldesi Bodrum, bu mevsimde birçok ünlü şefi ağırlayarak ziyaretçilerine deniz, kum ve güneş kadar gastronomik bir deneyim de vaat ediyor. Londra’nın sevilen mekânlarından The Counter’ın şefi Kemal Demirasal’ın bu yaz Bodrum’a gelmesi en heyecan verici şeylerden biri... Loft Elia’nın mutfağına giren ürünleri bir çiftlikte özel olarak ürettiren şef Deniz Aşan’dan her cumartesi ‘atıksız sofralar’ kurulan Barbaros Farm’a, zeytinyağlı kalburabastısıyla ünlü Kısmet’ten şef Mehmet Yalçınkaya’nın yeni restoranı Denizden’e beldede mutlaka gidilmesi gereken yeme-içme mekânlarına bakalım.
#Ebru ErkePek çok kişi tatile çıkınca İstanbul biraz nefes aldı. Ben de uzun zamandır gitmek isteyip vakit bulamadığım birkaç yeni mekâna uğradım, müdavimi olduğum yerleri de ihmal etmedim. Şehirde kalanlar için hamsi turşulamadan ahtapot ızgaraya sizin de tatmanızı istediğim birbirinden leziz tavsiyelerimi derledim.
#BomontiEn sevdiğim yemeğin ne olduğu ruh halime ve mevsime göre değişiyor. Bazen kalamar, bazen Konya usulü tandır... Kimi zaman kalkan çeker canım, kimi zaman tereyağlı pilav... Ama ata tohumundan meyve dediniz mi akan sular durur. Olgun, adeta çürümeye yüz tutmuş ama fermante olmamış meyve aşkım konusunda kendimi yalnız hissediyordum ancak gerçek öyle değilmiş. Okuduğum bir yazıdan bu tutkumun insanlık tarihinin başlangıcına dayandığını öğrendim.
#Fermante MeyveRamazanda gün içinde olabildiğince az acıkıp enerjik hissetmek için sahurda yediklerimiz önemli. Beslenme uzmanları bunun için besleyiciliği ve tok tutma özelliğiyle öne çıkan yumurtayı öneriyor. Çırpılmışı, omleti, çılbırı derken sofrayı her gün farklı bir yumurta çeşidiyle renklendirmek mümkün. Eğitmen şef Gizem Gedik’ten birbirinden nefis yumurtalı tarifler ve öneriler aldık.
#BeyazpeynirDepremler sebebiyle bu ramazan biraz buruk geçecek belki ama sofralar yine birlik ve beraberlik için kurulacak. Peyniri, zeytini, mercimeği, pirinci derken iftar ve sahur alışverişini tamamlamak için az bir süre kaldı. Tüm bu ürünleri afet bölgesinden satın alarak oradaki yerel üretici ve kooperatiflere destek olabiliriz. Jürimize favori adreslerini sorduk...
#Deprem BölgesiKahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerimiz ülkemizde tarım faaliyetlerinin yoğun şekilde yapıldığı alanlar. Geçimini yöresel ürünlerin satışıyla sağlayanların sayısı da buralarda bir hayli fazla. Bu zor günleri atlatmaları için yerel üreticilere destek olmak çok önemli... Bu sayede bölgeye ekonomik destekte bulunurken yerel değerlerimizi ve ürün çeşitliliğimizi de koruyabiliriz. Sipariş verebileceğimiz üreticileri aradık, ürün gönderimi yapıp yapmadıklarını sorduk ve hangi ürünleri alabileceğimizi listeledik.
#KahramanmaraşAdıyaman’da ayakta kalan binalar için hasar tespit çalışmaları sona ermek üzere. Ancak bu binaların durumu o kadar kötü ki çoğunluğu için yıkım kararı çıkıyor. Ev sahiplerine ise tam 1 saat eşyalarını alma süresi veriliyor. Bir saati bir dakika bile geçmek yasak ve riskli. Nakliyeciler eşyaların başında bağırıyor: “Son 25 dakika, son 15 dakika, son 9 dakika...”
#DepremYeni yılı, yeni başlangıçlarla karşılamak için yılbaşı tatili planları yapılmaya başlandı. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Yılbaşı tatilini bütçeyi çok sarsmadan geçirilecek adresler nereler?’ diye sorduk. Doğaseverlere özel yerlerden, romantizm arayanlar için aşk kokan rotalara kadar 9 şehirden birbirinden güzel 10 adresi önerdiler.
#RotaÜlkemizde binlerce yıllık bir tarihe her an tanık olmak mümkün. Bunu yapmanın en kolay yolu ise medeniyetlerin kalıcı izleri olan kaleleri keşfe çıkmak. Biz de bu hafta uzmanlarımıza ‘Türkiye’de mutlaka görülmesi gereken kaleler hangileri?’ diye sorduk. 13 şehirden birbirinden etkileyici 15 kaleyi anlattılar
#RotaTemmuzda tezgâhlara çıkar, eylülde bollaşır... Ekim sonuna kadar en yağlı ve en leziz olduğu zamanlardır. Gastronomik açıdan dünyaya tanıtılacak en değerli lokal lezzetlerimizden sardalyanın en sevdiğim hali, asma yaprağında yapılan ızgarasıdır. Sardalyanın pilakisini ekmeği bana bana yemek de müthiş oluyor.
#SardalyaBu yaz tatil için pek fazla zamanınız yoksa ve ailecek birkaç gün kafa dinlemek istiyorsanız bu liste tam size göre… Uzmanlara 'İstanbul’un yoğun temposundan biraz olsun uzaklaşmak ve hem doğa hem de deniz tatili için nerelere gidilmeli?' diye sorduk. 7 şehirden, cep yakmayan ve İstanbul’a da 4-4,5 saat uzaklıktaki 8 yeri önerdiler.
#İstanbul'a Yakın Tatil YerleriPandeminin en çok etkilediği turizm şekliydi kruvaziyerler. Nihayet özlem bitti. Bindik ikonik Yunan adaları gemisine, dört günlük turda bol ada, bol lezzet, bol bol mavi vardı. Kısa sürede birçok adayı tanımaya fırsat veren geziden Patmos, Girit ve Santorini’yi anlatacağım size...
#SeyahatEkmek karbonhidrat içeriği ve kalori değeri bakımından en faydalı besin kaynakları arasında genellikle ilk sıralarda yer almasa da, günlük beslenme stilinin ve Türk mutfağının olmazsa olmaz alışkanlıkları arasında yer alır. Ekmek, Türk halkının sofrasından hiçbir zaman eksik etmediği ve çok sevdiği besinler arasında yer alıyor. Ekmek kilo aldırır mı sizler için derledik.
#Sağlıklı YaşamMillet olarak kahvaltıyı severiz. Bir çoğumuz kahvaltı sofrasına oturmadan dışarı çıkmayız. Zaten kahvaltı kültürünü de doğru düzgün başka bir memlekette bulamazsınız, bize özgüdür. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, kavurmalar, sucuklar, ballar, kaymaklar... Bir de tabi ki yöresine göre de çeşitler farklılık gösterebiliyor. Örneğin Karadeniz’in kahvaltısı başka, Ege’nin, Akdeniz’in, Doğu bölgelerinin kahvaltıları bambaşka. Kahvaltı masasında her şeyin olmasından yanayım. Oturduğum zaman masaya hepsinin tadına bakmalıyım. Ramazan günü aramızda oruç tutanlar “nereden çıktı şimdi bu kahvaltı” diyebilir. Haklılar da... Ama bugün mis kokulu çiçekler içinde, uygun fiyata yöresel kahvaltı yapabileceğiniz 3 adresi sizinle paylaşıyorum.
#KahvaltıBakla, bezelye, çağla, erik, taze sarımsak, enginar hepsi şahane ama baharın geldiğinin benim için esas habercisi kuşkonmaz. Izgara yapıp zeytinyağı ve limonlu sosla yemek ilk tercihim. Pazar sabahları biraz soteleyip üstüne köy yumurtası kırarak ekmek banmayı da seviyorum. Lokantada bu dönemde bir de limon kabuklu kuşkonmazlı makarna hazırlıyoruz. Gecenin 11’inde, sağlıklı olmadığını bile bile, ayaküzeri de olsa doluyorum çatalımı makarnaya...
#KuşkonmazHerkesin kendi ekmeğini pişirmesi pandeminin yükselen trendiydi. Sonra karantina gevşedi, işlere dönüldü, bazı alışkanlıklar bırakıldı… Ama biz seni unutmadık ekmek! Bugün 16 Ekim Dünya Ekmek Günü vesilesiyle evinde ekmek yapmayan kaldıysa yapabilsin, bırakanlar tekrar başlasın diye ekşi mayalı ekmekler yeniden gündemimizde...
#EkmekPazartesi günü okullar açılıyor... Sabahları evlerde yine tatlı bir telaş yaşanacak. Anne-babaların aklında ‘Çocuğuma her sabah kahvaltıda ne yedireceğim’ sorusu dönüp dolaşıyor. Ebeveynlerin işi kolaylaşsın, çocuklar farklı lezzetler denesin diye şeflerimizden pratik ve sağlıklı tarifler aldık; kahvaltıda nelere dikkat etmemiz gerektiğini de uzmanına sorduk.
#GazetehaberleriNormalleşme süreciyle birlikte onbinlerce kişi tatil beldelerine akın etti. Oysa şehirde de her bütçeye ve her zevke göre tatil seçenekleri var. İstanbul’daysanız Atatürk Arboretumu’nda kuğuları izleyebilir, İzmir’deyseniz Doğanbey köyünü gezebilir, Ankara’daysanız Beypazarı’na gidip Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan ‘Yaşayan Köy’ü görebilirsiniz. İstanbul’da olanlar programlarına yeni açılan ‘Müze Gazhane’yi de mutlaka eklemeli.
#Normalleşme