Kalp hastalığı, diyabet, ciltte iritasyon, ağrı ve sancılar… Bunların hepsi kontrolden çıkmış enflamasyon yani iltihaptan kaynaklanıyor olabilir. İltihaba, başka birçok nedenin yanı sıra şeker ve işlenmiş gıdalar yol açabilir. Nasıl mı önlem alacağız?
#The Dr. Oz ShowAşırı işlenmiş gıdalar son dönemde sık sık sağlığa olan zararlarıyla gündeme geliyor. Peki bu yiyecekler neden adeta bağımlılık yapıyor? Daha da önemlisi bunları yemeyi bıraktığımızda vücudumuzda neler yaşanıyor? Kariyerinin önemli bir kısmında bu yiyecekleri üreten şirketlerle çalışan ancak katıldığı bir podcast yayınından sonra aşırı işlenmiş gıdaları hayatından tamamen çıkaran uzman anlattı.
#SağlıkDünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Avrupa genelinde her yıl üç milyona yakın insanın alkol, fosil yakıt, tütün ve çok fazla işlenmiş gıda olmak üzere dört kurumsal ürün tüketiminden dolayı hayatını kaybettiğini açıkladı.
#AVRUPAFutbolda büyük bir değişimin içindeyiz. Fiziksel gelişim ile birlikte Neymar, Mbappe, Messi, Ronaldo gibi fenomenlerin dışında oyuncular benzer yeteneklere sahipler. Bu faktör saha içi mücadeleye, “denklik” getirdi. Favori takımlara topu bırakan, kendi yarı alanında bekleyen, nispeten “güçsüz!” takımlar, doğru zamanı, doğru kararı bekleyen ve hızla hücum eden takımlara dönüştü.
#Dünya KupasıO dünyanın en başarılı antrenörlerinden biri. Öğrencileri, son sekiz yılda çıktıkları her müsabakadan madalyayla döndü. Bazen birbirlerine karşı yarışıp kürsüde tartışmasız bir hakimiyet kurdukları bile oldu. Ama bu başarılarla dolu parlak kariyerin arka planında oldukça karanlık bir çalışma ve çalıştırma mantığı yatıyor. İşte Pekin Olimpiyatları'nda yaşanan bir doping skandalıyla gündeme taşınan Eteri Tutberidze ve tartışmalı taktikleri...
#Eteri Tutberidzeİtalya’nın şampiyonluğuyla sonuçlanan Euro 2020 heyecanı bitti. Bir ay boyunca seyrettik, şimdi okuma zamanı... İbrahim Altınsay, Tanıl Bora, Bağış Erten ve Yiğiter Uluğ’a en çok beğendikleri futbol kitaplarını ve en son okuduklarını sorduk. Oyuna bakışınızı değiştirecek, derinleştirecek, farklı hikâyeleri hatırlatacak metinler bunlar...
#En İyi Futbol KitaplarıZihnimiz, etrafımızdaki dünyayı sürekli olarak yorumlama ihtiyacı duyar, olaylara anlam vermeye çalışır. Bazen dünyayı doğru bir şekilde görürüz – gerçekte olduğu gibi-fakat stres anlarında zihnimizin ürünleri olan sahip olduğumuz düşünceler, başımıza gelenleri gerçekçi bir resim ile çizemez. Örneğin, öncesinde yaptığınız bir hatayı hatırlamak, kendi kendinize “Hiçbir şeyi doğru yapamıyorum ve yapamayacağım!” demenize yani aşırı genelleme yapabilmenize sebep olur.
#2021 YKSDurun, hemen ‘ev yoğurdu’ demeyin. Etrafta uzman olarak geçinen konuyla alakasız bilimsel yaklaşımlarla ev yoğurdunu kusursuz biçimde ‘sağlıklı’, markalı yoğurtları ise her koşulda ‘sağlıksız’ ilan edenler var. Sokakta satılan yoğurtların dahi markalı yoğurtlardan daha sağlıklı olduğunu öne sürenler de yok değil. Peki ama kime inanalım, gelin birlikte bakalım...
#YAZARMaide suresinin anlamı ve okunuşu araştırılıyor. Medine döneminde inen Maide suresi 12. ayetten oluşuyor. Sûre, adını 112. ve 114. âyetlerde yer alan “mâide” (sofra) kelimesinden almıştır. Sûrede başlıca; verilen sözlerin yerine getirilmesi, İsrailoğullarının sözlerinde durmamaları, Hıristiyanların yanlış inançları, dünyaya düşkünlükleri ve yolsuzlukları, Müslümanlar için bazı talimat, uyarı ve dinî hükümler konu edilmektedir. İşte Maide suresinin Türkçe ve Arapça okunuşu...
#MaideAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkAslında sanayici olmasına rağmen yıllardır sağlık alanında da önemli çalışmalar yürüten Timur Erk, Türk halkını beslenmeyle ilgili hayati hatalar konusunda uyarıyor. Türk Böbrek Vakfı Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Erk, gıdaların raf ömrü uzadıkça insan ömrünün kısaldığını, rafine tuzun Alzheimer ve kanser riskini artırdığını, obeziteyle mücadele için nişasta bazlı şekerle vedalaşılması gerektiğini söyledi ve ekledi: “İlave şeker ve tuzu kesebilsek, böbrek hastalıklarındaki artış da sıfıra yaklaşır.”
#Timur ErkKış mevsiminin sonuna geldiğimiz şu günlerde, hava şartları nedeni ile fiziksel aktivitenin yeterli yapılmaması, sebze meyve çeşitliliğinin az olması, susama hissinde ve su tüketiminde azalma, gece abur-cubur tüketiminin artması gibi sebepler kilo alımını kaçınılmaz hale getirdi.Kıştan kalan kilolarınızı vermeyi hızlandırmak için bazı beslenme taktiklerine ihtiyacınız var:
#Kış KilolarıJonathan Wilson, futbol tarihçisi ve gazeteci. Yazıları halihazırda The Guardian, Sports Illustrated ve World Soccer’da yayımlanıyor. ‘Liverpool FC: 10 Maçta Efsanenin Anatomisi’, ‘Kirli Yüzlü Melekler: Arjantin Futbol Tarihi’ ve ‘Futbol Taktikleri Tarihi: 1-2-7’den Tiki Taka ve Ötesine’ adlı üç kitabı İthaki Yayınları tarafından Türkçeye çevrildi. Wilson bu hafta sonu Kadir Has Üniversitesi ve İthaki Yayınları’nın işbirliğiyle Türkiye’ye geldi. Kendisiyle ülkemize gelmeden önce Londra’da buluştuk, futbol üzerine yazma ve oyunun genel meseleleri üzerine konuştuk...
#Futbol Yazarlarıİyi bir üniversiteye girmek için binlerce öğrencinin ter dökeceği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), 12 Mart’ta yapılacak. Adaylar heyecan, korku ve stres üçgeninde hazırlığa hız verdi. Biz de uzmanlara hangi derse nasıl çalışılması gerektiğini sorduk. Testlerde dikkat edilecek noktaları da anlattılar.
#YGSYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları 25 Mart’ta açıklandı. Şimdi sırada Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) var. Uzmanlar, kötü geçen bir YGS’yi, LYS’de telafi etmenin mümkün olduğunu söylüyor. Bunun için, moral bozukluğunuzla baş edip motivasyonunuzu yükseltmeniz ve iyi bir üniversiteye yerleşmek için hazırlıklara tam gaz devam etmeniz gerekiyor. İşte uzmanların bundan sonraki hazırlık sürecine yönelik önerileri.
#SınavYükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) bu pazar yapılacak. Adaylar heyecanlı ve stresli günler yaşıyor. Ancak uzmanlar bu konuda adayları uyarıyor: “Sınavda iyi bir performans gösterebilmeniz için sadece bilmeniz yetmez. Kendinizi fiziksel, zihinsel ve psikolojik zorluklara da hazırlamalısınız.” Dayanıklılığınızı arttırmak için neler yapabilirsiniz? Sınav anında konsantrasyonunuz bozulduysa tekrar sorulara dönmenin yolları neler? Yanıtları uzmanlar veriyor.
#YgsOrtaokul 8’inci sınıflarda okuyan 1 milyon 174 bin 427 öğrenci Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında birinci dönem ortak sınavlarına girecek. Büyük maratona kısa bir süre kalsa da başarılı olmak ve gereksiz yere kaygılanmamak için bu sınavın hayatınızda atlamanız gereken ilk engel olduğunu, kalan süreyi doğru değerlendirebileceğinizi bilmeniz gerekiyor.