Bayram tatili ve bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılar, şekerler, bol şekerli kahveler, yağlı ve bol kalorili yiyecekler kilo alımına davetiye çıkarmaktadır
Haberin Devamı
Bayram tatili ve bayram ziyaretlerinde tüketilen tatlılar, şekerler, bol şekerli kahveler, yağlı ve bol kalorili yiyecekler kilo alımına davetiye çıkarmaktadır. Bayram esnasında ve bayram öncesi beslenmenize dikkat etmeli; miktarlarınızı belirleyerek porsiyon kontrolünü sağlamalısınız.
Önemli olan yeterli ve dengeli beslenme düzenini korumaktır; et grubu, süt grubu, tahıl grubu ve meyve, sebze grubundan gelen besinleri öğünlerde dengeli bir şekilde almak önemlidir.
Sağlıklı ve formda bir bayram geçirebilmek için;
Güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlayın.
Gün içerisinde glisemik indeksi yüksek besinleri (şeker, nişastalı, ürünler, baklava, börek, reçel, meşrubat, çikolata, bisküvi, meyve suları v.b.) sınırlı tüketin.
Şerbetli ve kızartılan tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih edin. Bayram boyunca maksimum 2 dilim baklava tercih edilebilir.
Kurban bayramında tercih edilen etli kavurma tüketimini azaltın. Bayram boyunca kavurma etini maksimum 6 çorba kaşığı tüketin.
Evde veya dışarıda olduğunuzda yemeklerinizin ızgara, haşlama veya fırında olmasına dikkat edin.
Bayram sofranızda bol miktarda sebze, meyve ve salata olsun.
Bir öğünde aşırı besin alımı yerine az ve sık beslenin. Sağlıklı atıştırmalık alışkanlığı edinin.
Çay, kahve gibi kafeinli içeceklerin tüketim miktarına dikkat edin. Şeker ve krema kullanmayın.
Kolalı ve gazlı içecekler tüketmeyin.
Bayramda tükettiğiniz besinlerin günlüğünü tutun. Böylece farkındalığınızı artırmış olursunuz.
Bayrama özel hazırlanan farklı tatlıların ve yemeklerin bütününü tüketmek yerine sadece tadına bakın; böylelikle az kalori almış ve nefisinizi köreltmiş olursunuz.
Herhangi bir tatil beldesinde iseniz açık büfeden az kalorili besinleri tercih edin. Zeytinyağlı sebze yemeği veya ızgara et veya deniz ürünleri ile bol yeşillikli salata ve yoğurt veya cacık içeren bir menü oluşturun.
Bayram süresince sağlıklı atıştırmalıklar neler olabilir?
Yağlı tohumlar (Badem, ceviz, fındık, yerfıstığı)
Probiyotik ürünler (Probiyotik yoğurt, kefir)
Antioksidan zengini kuru meyveler (siyah kuru üzüm, frambuaz, yabanmersini, kuru erik)
Yulaf ezmesi veya kepeği ile hazırlanmış tahıllı gevrek veya müsli (yağsız süt ile)