Soğuk algınlığı(Nezle), kış mevsimi ile gelen akut bir hastalıktır. Bazı bireylerde kronik nezleyle de karşılaşılabilmektedir. Ancak genel itibari ile kısa süreli olarak virüslerin üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde oluşur. Toplumda insanların çoğunluğu nezleye yakalandığında tıpta çözüm aramak yerine farklı yöntemler denemektedir. Bu durum nezleyi tetikleyebildiği gibi, enfeksiyonu bir üst evreye de çıkarabilmekte. Peki nezle nedir? Nezle alerjik mi? Kronik mi? Nezlenin belirtileri nelerdir? Tetkik için doktorunuzla görüşmeniz mi gerek?
#NezleKocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde oruç tutmak isteyen kronik hastalığı olan yaşlıların mutlaka doktorlarına danışması gerektiğini bildirdi.
#Prof. Dr. Nuh Zafer CantürkNormal sağlık koşullarına sahip olan kadınlarda ortalama 21-35 günlük aralıklarla 4-5 gün sürmesi gereken adet kanamaları bazı kadınlarda daha sık ya da seyrek aralıklarla görülebilirken, çok kısa veya uzun sürebiliyor. Ortalama olarak kabul edilen değerlerin çok altında ya da üstünde adet kanaması görülmesi, kadınlarda bir sağlık sorunu belirtisi olarak düşünülebiliyor. Prof. Dr. Recai Pabuçcu, konuyla ilgili bilgiler verdi.
#Kadın SağlığıSon günlerde grip vakalarında kaydedilen artış, sağlık sistemleri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor. Gribin de içinde yer aldığı ‘dörtlü virüs’ durumu endişeleri daha da artırıyor. Acil servis başvurularındaki artış ise tablonun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Peki bu yıl grip daha mı güçlü? Aşı yüzde 100 koruma sağlıyor mu? Dörtlü virüs hangi sorunlara neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık.
#Sağlık52 yaşındaki Martyn Edwards'a 2016 yılında karaciğerine yayılan 4. evre bağırsak kanseri teşhisi kondu. Ameliyat dahi edilemeyeceği söylenen Martyn, doktorların bile mucize gözüyle baktığı bir şeyi başardı ve kanseri yendi. Sekiz yıldız kansersiz olan Martyn, hastalığı nasıl yendiğini anlattı.
#Kolon KanseriEndokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cüneyd Anıl, dünya genelinde her 6 saniyede 1 kişinin diyabet nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, “Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre dünyada her 10 erişkinden 1'i, Avrupa'da ise her 11 erişkinden 1'i diyabetle mücadele ediyor. Türkiye’de ise, bu oran daha çarpıcı. 1997-1998 yıllarında yüzde 7,2 olan diyabet sıklığı, 2010 yılında yüzde 13,7’ye yükseldi ve artış trendi devam ediyor” dedi. Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci ise, ‘şok’ diyetlere karşı uyarılarda bulunarak, kişiye özel olmayan, kısa sürede hızlı kilo kaybı vaat eden diyetler diyabetliler için büyük risk taşıdığını söyledi.
#‘Hareket Et Diyabeti Yok Et’Aşırı şeker tüketiminin sağlığa zararlarını artık herkes biliyor. Ancak burada asıl suçlu meyvedeki sütteki doğal şekerler değil, özellikle aşırı işlenmiş gıdalarda ziyadesiyle bulunan ilave şekerler. Peki ilave şeker tüketimini sınırlandırmanın vücudunuzda nasıl etkiler yaptığını biliyor musunuz? Okuyunca inanamayacaksınız...
#SağlıkAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri SendromAşırı kilolar pek çok sağlık sorununun birincil sebebi. Kilo vermek söz konusu olduğunda da herkesin aklına ilk olarak metabolizma hızı geliyor. Peki "Ben gençken sırım gibiydim" diyenler, yaşının ilerlemesiyle metabolizmasının da yavaşladığını düşünenler ne yapmalı? İşte araştırma sonuçları ve uzman yorumları...
#SağlıkKaliteli hayvansal proteinin en önemli kaynaklarından biri olan yumurtanın kolesterol üzerindeki etkileri pek çok kişide endişe yaratıyor. Doktoralı tıp öğrencisi Nick Norwitz, bu noktadan hareket etti ve bir ay boyunca günde 24 yumurta yedi. Yumurta tüketiminin kolesterolü üzerindeki etkisini ölçen Norwitz, çok çarpıcı sonuçlara ulaştı. İşte tüm ayrıntılar...
#SağlıkAdam Stanaway, 2016 yılında bir sabah uyandığında bir şeylerin yolunda gitmediğini hemen anladı. Birdenbire mavi, yeşil veya kırmızının tonlarını ayırt edemediğini fark etti. Belli renkleri görememe durumunun zamanla körlüğe kadar gideceğinden ise habersizdi…
#Wolfram Benzeri SendromSağlık Bakanlığı’nın 2023 yılı verilerine göre Türkiye’de yılda 300 bin kişi kalp krizi geçiriyor. Kalbimiz gücüyle bilinen kaslardan oluşuyor. Ancak bazen genetik bazen de yaşam koşulları kardiyovasküler rahatsızlıklara sebep olabiliyor. 29 Eylül Dünya Kalp Günü vesilesiyle uzmanlara sağlıklı bir kalp için neler yapmamız gerektiğini sorduk. Reçete basit: Sağlıklı ve dengeli bir yaşam tarzı.
#Necla Bayraktar