BESİNLERİN lezzeti kadar antioksidan kapasiteleri de önemli. Çünkü bir besinin antioksidan gücü arttıkça sağlık faydaları da çoğalır. Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesi Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can Antioksidanları anlattı.Hava sıcaklıkları düşmeye başlarken önce çocuklar, sonra büyüklerde solunum yolu enfeksiyonları yükselişe geçiyor. Soğuk algınlığı ile mücadele eden bağışıklık sistemimizi nasıl destekleyebiliriz? Son zamanlarda balık yağı ve arı poleni yanısıra çokça adı geçen yeni bir destek grubu var: Antioksidanlar. Vücudumuzu enfeksiyonlardan, mikroplardan ve diğer hastalık yapıcı etkenlerden koruyan antioksidanlar, bağışıklık sistemini destekleyerek vücudun hastalıklara karşı daha dirençli hale gelmesini sağlıyorlar.
#1Bitki özlerinin faydaları genellikle hazırlanan özel karışımlarla elde edilir ve karaciğer yağlanmasına karşı etkili bir çözüm olabilir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen bitki çayları ve karaciğer yağlanmasını engelleyen bitki çaylarının tarifleri neler? İşte tüm detayları sizin için derledik.
#Karaciğer YağlanmasıBaklagiller, Fabaceae adı verilmiş durumda olan bir bitki ailesinin meyveleri yahut tohumları olan besin kaynaklarıdır. Dünya üzerinde bol miktarda tüketimi söz konusu olan ve zengin bir lif ve B vitamini kaynağı olma özelliği taşımaktadır. Sizin için Baklagiller nelerdir ve isimleri nedir? Baklagiller protein mi ve faydaları konu başlıklarını detaylarıyla derledik.
#BaklagilYaşamı sürdürebilmek için en önemli ihtiyaçlarımız arasında besin kaynakları gelir. Bu konuda pek çok farklı kaynaktan besin alırız ve değişik ihtiyaçlarımızı gideririz. Şimdi bunların neler olduğuna bakacağız ve besinlerin özelliklerini inceleyeceğiz. İşte 4. sınıf fen bilimleri besinler ve özellikleri konu anlatımı.
#4. Sınıf Fen Bilimleri Besinler Ve Özellikleri Konu AnlatımıSüt, kalsiyum açısından vücudumuz için gerekli olan bir kaynak. Peki içtiğiniz süte dikkat ediyor musunuz? Doğal olduğu düşünülerek sokak sütü tüketiminin zararlı olduğunu söyleyen Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Y. Birol Saygı, sokak sütü ve ambalajlı süt hakkında bilgi verdi.
#Süt'Yemek yemek üstüne ne düşünürsünüz bilmem ama kahvaltının mutlulukla bir ilgisi olmalı...' Doktor Mehmet Öz, ünlü şair Cemal Süreya’nın bu dizelerini süsleyen ve mutluluk getirdiğine inandığı kahvaltıyla ilgili ezber bozan bir açıklamada bulundu. Öz, yıllardır beslenme uzmanlarının kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu savunan sözlerine karşı çıktı ve TMZ dergisine verdiği röportajda, “Kahvaltıya ihtiyacımız olduğunu sanmıyorum. Bu bir reklam aracı. Bu inanışların birçoğu sağlığımız hakkındaki gerçeklere dayanmadı” dedi. Öz’e göre en akıllıca şey kahvaltıyı iptal etmek ve ilk öğünü gerçekten açken yemek. Öz’ün sözleri diyetisyen ve doktorları ikiye ayırdı. İşte görüşler:
#GazetehaberiBesin alerjisi, bağışıklık sisteminin günlük tüketilen besinlere anormal tepki vermesi olarak tanımlanıyor. Bu tepki kimi zaman ciltte kızarıklık, döküntü gibi küçük reaksiyonlarla kendini gösterirken, kimi zaman hayati risklere yol açabiliyor. İlk belirtiler ise genellikle besin intoleransıyla karıştırılarak önemsenmiyor. Bu durum da ciddi alerjik şoklarda uzmana danışmayı geciktiriyor. İç Hastalıkları Bölümü Uz. Dr. Mahmut Demirci, besin alerjileri hakkında bilgi verdi.
#Alerji‘Kilo-sağlık ilişkisi’ konusunda zaman zaman yanlışlar yaptığımız ve aynı hataları tekrarlayıp durduğumuz anlaşılıyor. Son yıllarda sık sık gündeme gelen ve formda ama hafif kilo artışı olanlar için kullanılan ‘Fit and fat’ kavramı, bu kişilerin de son derece sağlıklı olabileceklerine işaret ediyor
Tuz konusu son zamanlarda epey tartışmalı bir hale geldi. Bir yanda “rafine tuz kullanın” diyenler, diğer yanda “doğal tuzlar daha sağlıklıdır” diyenler var. Peki tuzumuzu neye göre seçeceğiz? Sağlık durumumuza göre mi yemeğe göre mi? Hangi yemekte hangi tuzun kullanılması daha uygun? Son dönemlerde oldukça popüler olan koşer tuzunun faydaları nelerdir? Deniz tuzu, kaya tuzu, Himalaya tuzunun farkları nelerdir? Diyetlerde hangi tuzu kullanmak gerekir? Tansiyon hastaları için en iyi tuz hangisi? Tüm bu soruların yanıtını konunun uzmanlarından dinledik. İşte 10 sorunda t
#TuzSiz hangi yemeğe hangisini kullanıyorsunuz? Tuzunuzu neye göre seçiyorsunuz? Her yıl yeni bir tuz ismi duydukça sizin de aklınız karışıyor mu? Sofra tuzu, Himalaya tuzu, kaya tuzu, koşer tuzu, limon tuzu, iyotlu iyotsuz tuz… Hangisi daha faydalı? Hangisini hangi yemekte kullanalım? Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hale Ünal Aksu ve Diyetisyen Berna Arslan ile konuştuk.
#TuzYükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) 8 Haziran’da düzenlendi. TYT’ye 3 milyon 120 bin 878 aday başvurdu. Tüm yurtta saat 10.15’te başlayan sınav, 165 dakika sürdü. TYT’de adaylara 40 Türkçe, 40 matematik, 20 sosyal bilimler, 20 fen bilimleri sorusu soruldu. Uzmanlar bu yılki TYT sorularını şöyle değerlendirdi:
#TYTTatlıyı, şekerli şeyleri çoğumuz seviyoruz ama fazla tüketimi hem kilo almaya hem de şeker hastalığı, karaciğer yağlanması gibi bir dizi sağlık sorunlarına neden olduğu için pek çok insan rafine şeker yerine doğal tatlandırıcıları tercih ediyor. Mutfağımızda en çok yer bal, akçaağaç şurubu, pekmez gibi doğal tatlandırıcılar bulunuyor. Peki, bu tatlandırıcıları gözümüz kapalı tüketebilir miyiz? Tamamen doğal ve sağlıklı diyebilir miyiz? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk
#BalPek çok insan daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için rafine şekere yerine alternatif olarak bal, pekmez, akçaağaç, agave şurubu gibi doğal tatlandırıcıları tüketiyor. Ancak doğal diye tükettiğimiz bu lezzetler gerçekten sandığımız kadar sağlıklı mı? Hem bu konuda yapılan araştırmaları inceledik hem de Diyetisyen Nur Ecem Baydı Ozman ile konuştuk.
#Doğal TatlandırıcıÇocukların sağlıklı içeriklere sahip olan bir beslenme çantası ile okula gönderilmesi günlük enerji ve besin ögeleri alımlarının düzenlenmesi ve kontrolü için oldukça önemli bir uygulama. Okul sürecine denk gelen öğün saatlerinin yeterli ve dengeli beslenme çantaları ile karşılanması çocukların okulda daha aktif ve dikkatli olmalarına yardımcı olur. Sağlıklı beslenme çantaları özellikle kış aylarında çocukların bağışıklık sistemlerini destekleyerek yaygın enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma da sağlar.
#Konuk Yazar