T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, TOÇEV, Türkiye Diyabet Vakfı ve AstraZeneca Türkiye iş birliğiyle hayata geçirilen “Hey Genç! Harekete Geç!” Projesi, dört yıl süren eğitimler ve ölçümlemeler sonucunda 12 bin 185 gencin katılımıyla tamamlandı. Proje kapsamında düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan TOÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Uygun, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış, hareketsizlik ve diyabet konusunda farkındalık oluşması gerektiğini belirttiler.
#MebBalık yağı kilo aldırmamakla birlikte, kilo kaybına yardımcı olabilen sağlıklı bir takviye olarak bilinir. Balık yağı, omega-3 yağ asitleri EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosahekzaenoik asit) içerir. Bu yağ asitleri vücut için önemli besin maddeleridir ve bir dizi sağlık faydası sağlar. İşte, balık yağı hakkında merak edilen detaylar
#Balık YağıTekirdağ Çorlu Devlet Hastanesi Başhekimi ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Doğan, üst solunum yolları enfeksiyonları hastalıklarında artış olduğunu ve acil servise başvuran hastaların sayısının 2 katına çıktığını belirterek, "Virüs potpurisi yaşıyoruz" dedi. Çocuk Acil Tıp ve Yoğun Bakım Derneği Başkanı Prof. Dr. Dinçer Yıldızdaş ise, kışın gelmesiyle çocuk acil ve yoğun bakımlarda, solunum yolu enfeksiyonlarına yol açan RSV (Respiratuar Sinsityal Virüs) ve influenza enfeksiyonuna bağlı vakalarda artış yaşandığını söyledi.
#HastaneAlerjiler her zaman hayatımızdaydı ama son zamanlarda bu konudaki şikayetleri çevremizde çok daha sık duyar olduk. Kiminin polene kiminin çeşitli besinlere kiminin de hayvanların tüyüne kısaca hemen herkesin bir şeylere alerjisi var. Peki alerji vakalarında son dönemlerde gerçekten de bir artış var mı, yoksa her zaman bu kadar yaygın mıydı? Uzmanlar yanıtladı…
#SağlıkHümik asit bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişebilmesi için oldukça önemlidir. Toprakta bulunan ve bitkiye zarar verebilecek olan bileşenlerin arındırılmasını sağlamaktadır. Bitki gelişiminde kullanılması tercih edilen maddelerden birisi olarak bilinmektedir. Hümik asit kullanılmasıyla toprağın bitki için daha elverişli bir hale getirilmesi mümkün olmaktadır. Bitkilerin topraktan beslenmeleri için organik bileşikler oldukça önemli bir yere sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Hümik AsitEstetik baskısı sadece genç kızların hayatını kâbusa çevirmiyor. Son yıllarda özellikle çok genç yaştaki erkekler kaslı bir vücuda sahip olabilmek için bedenlerine zarar verme pahasına ağır antrenmanlar yapıyor, ilaçlar kullanıyor. Peki bu genç erkekleri bu duruma ne getirdi?
#SporDünya COVID-19 salgınıyla mücadele içindeyken sağlık otoritelerinin ‘bulaşıcı olmayan salgın’ olarak adlandırdığı diyabet de hız kesmeden daha çok kişiyi etkilemeye devam ediyor. Uzmanların diyabet hakkındaki gelecek projeksiyonuysa bugünden daha kötü! Öyleyse önlem alalım...
#DiyabetSığır jelatini konusuna geçmeden önce şu bilinmelidir ki jelatin Fransızca kökenli bir kelimedir. Dilimizde de jelatin pek çok alanda kullanılmaktadır. Özellikle gıda sektöründe süslemelerde jelatin üründen yararlanılmaktadır. Sığır jelatini de isminden anlayabileceğimiz gibi hayvansal üründen elde edilen ve gıdalarda kullanılan malzemedir. Sizler için detaylı olarak sığır jelatini nedir, neyden elde edilir, sığır jelatininin faydaları ve besin değerlerini derledik.
#Sığır Jelatini Nedir Ve Neyden Yapılır?Kişilerin beslenme tercihleri üreme fonksiyonlarının devamlılığı açısından önem taşır. Günümüzde sıkça karşılaşan kısırlık sorununu tetikleyen beslenme tercihlerini Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir anlatıyor.
#KısırlıkFolik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Her ne kadar birbirinin yerine kullanılan ifadeler olsa da folat ve folik asitin, B9 vitamininin farklı iki türü olduğu unutulmamalıdır. Folat, latince “folium” kelimesinden köken almış olup yeşil yaprak anlamına gelir. Folat, besinlerde B9 vitaminin doğal olarak bulunan şeklidir. Folik asit ise sentetik olarak üretilen folat türevidir. Gıdalarla vücuda alınan folat, kan dolaşımına geçmeden önce aktif formu olan 5-MTHF‘ye dönüştürülür. Folik asitin aktifleştirilmesinde ise sindirim sistemi dışında karaciğer ve diğer dokular da görev alır.
#Folik AsitHavaların giderek soğumasıyla birlikte ciltte gerginlikler, kızarıklıklar, pullanmalar dikkat çekmeye başladı. Akne, egzama ve sedef gibi rahatsızlıklarla başvuranların sayısı oldukça arttı. Kış aylarında daha canlı ve parlak, ışıl ışıl bir cilde sahip olmak isteyenler için önerilerim var.
#PeelingTüp bebek uygulamasında başarıyı etkileyen en önemli faktörler; erkeklerde sperm sayısı ve yumurtalık kapasitesini belirleyen kadın yaşıdır. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sperm, yumurta sayısı ve kalitesini korumak için tüp bebek tedavisini ertelememeleri gerektiğine dikkat çekti.
#Tüp BebekDermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Balevi, “Farklı kolajen tiplerinin de farklı dokularda farklı yoğunlukta oldukları biliniyor. Örneğin cildin yüzde 70’ini kolajen tip 1 ve 3 oluşturuyor. Bu durumda eğer kolajeni cildinize destek için kullanacaksanız tip 1 ve 3 kolajen karışımlarını özellikle de tip 1 kolajen tercih etmeniz lazım” dedi.
#KolajenSürdürülebilir tarım uygulamaları hem güncel tüketim ihtiyaçlarını güvenle karşılıyor hem de gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılayacak üretim zincirini garanti altına alıyor. Toprak, endüstriyel tarım uygulamalarının verdiği zarardan kurtuluyor. Bölgesel üreticiler daha fazla kazanırken çevre daha az zarar görüyor. Küçük tarım alanlarından bile daha fazla verim alınıyor.
#GazetehaberleriCovid-19 salgını ile mücadelede hijyen, sosyal mesafeyi koruma, maske kullanma ve bağışıklığı güçlü tutma en önemli koruyucu yöntemler olarak belirtilmektedir. Beslenme Danışmanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu; güçlü bir bağışıklık için D vitamininin şart olduğunu hatırlatarak, “Güneş ışınlarının giderek azalacağı önümüzdeki aylarda D vitamini düzeyinin düşük olması, hastalıklara yakalanma riskini artıracaktır” dedi.
#D VitaminiKoronavirüs ile mücadelede her gün yeni bir bilgi ortaya çıkıyor. "Çinkonun iyonize halde pastil formu koronavirüse karşı kullanımında etkin olacağını düşünüyoruz" diyen Prof. Dr. Alper Şener, önemli bilgiler verdi.
#Koronavirüse İyi Gelen ŞeylerÇocukların iştahsızlık sonucu gerekli besin ögelerini alamadığını, bu yaşlarda yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zeka gelişimi ve öğrenme yeteneklerinin de olumsuz yönde etkilendiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Diyetisyen Havva Kılınç, "İştahsız çocukların anne ile birlikte yemek hazırlamaya katılması sağlanabilir" dedi.
#ÇocukBulimia Nervoza hastalığı, genellikle ergenlik ve genç erişkinlik döneminde başlayan bir yeme bozukluğudur. Peki belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir? Uzman Diyetisyen Çisem Gündüz Gizir, Bulimia Nervoza'yı anlattı.
#Bulimia Nervoza