Yıl boyunca, ‘iyi ki yayımlandı’ dediğimiz kitaplardan bahsetmeye çalıştım. İyi olduğunu düşündüğüm yazarların özel haberlerini yaptım. Yeni yılda da nitelikli haberleri duyurmak en büyük dileğim. Hepinize 2024’te sağlık, mutluluk ve başarı dolu bir yıl diliyorum. İyi kitapların yayımlandığı, şahane bir sene olsun!
#Sayım ÇınarPolisiye öykü ve romanlarıyla tanıdığımız Önay Yılmaz, bu kez bir aşk romanına imzasını attı. Yaşanmış hikayelerden yola çıkarak kurguladığı “Cemre Düştü” adlı romanı, Kitapyurdu Yayınları’ndan çıkıyor ve sadece aynı yayın grubunun (www.kitapyurdu.com) internet sitesinde satılacak.
#Sayım ÇınarOrhan Pamuk, kariyeri ve hayatı ile merak edilen edebi kişilikler arasında yer alıyor. Türkiye'nin Nobel ödüllü tek edebi ismi olan Orhan Pamuk, hayatı boyunca pek çok esere can verdi. Hayatı boyunca pek çok ödüle layık görülen Orhan Pamuk, son olarak 2021 yılında son kitabını yayıma vermiştir. Orhan Pamuk, 2022 yılında 10 yıldır birlikte olduğu Aslı Akyavaş ile hayatını birleştirmiştir. Peki, Orhan Pamuk kimdir, kaç yaşında? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler
#Orhan PamukDünyada ve ülkemizde farklı dönemlerde farklı edebi akımlar yaşanmaktadır. Her bir akımın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu akımların temsilcileri ise eserleriyle ön palan çıkmaktadır. Modernizm akımı dünyada farklı yankılar yaratmış ve etki bırakmış bir akımdır. Bu akım ile ilgili pek çok bilgi bulunmaktadır. Bu akımın yazarlarının eserlerini inceleyerek te fikir sahibi olmak imkanı vardır. İşte, merak edilen tüm detayları derledik.
#EğitimBurçlar insanların kişilik özellikleri hakkında bir takım bilgiler veren bir gök bilimidir. Astroloji de burçlar oldukça önemli bir yere sahiptir. 20 Mayıs hangi burç ve burcu ne? 20 Mayıs tarih de bugün, doğan Türk ile yabancı ünlüler, yükseleni ve özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#20 Mayıs Hangi Burç Ve Burcu Ne?Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk’un bir salgın romanı üzerinde çalıştığı biliniyordu. 'Veba Geceleri'nin çıkması dört gözle beklenirken akla gelmeyecek bir şey oldu; dünyayı yeni bir salgın esir aldı. Pamuk: “Bugün çok malumat sahibiyiz. Hangi ülkede, mahallemizde durum ne hemen görüyoruz. Bu, romandaki dönemle bugün arasında büyük fark yaratıyor. Biz başımıza ne gelebileceğini, neyin ne olduğunu biliyoruz, bu yüzden çok daha fazla korkuyoruz. Ama romanım bugünden daha korkutucudur” diyor.
#Orhan PamukOrhan Pamuk, yeni romanı ‘Veba Geceleri’nde 20. yüzyılın başında hayali bir Osmanlı adası olan Minger’in ‘veba anarşisi’ denilen başıbozukluk günlerini anlatıyor. Minger’in veba ile kırılan altı aylık tarihine sığdırdığı olayları, bu ülkenin 100 yıllık tarihinden esinlenerek panoramik bir gözle, zamanları birbiriyle ilişkilendirecek şekilde kurgulayan Pamuk, tarihi ve siyaseti -biraz ironi ve parodi katarak- romanına çok iyi yedirmiş. Hem sürükleyici hem çok katmanlı bir roman; Pamuk’un Nobel’den sonra yazdıklarının en iyisi...
#Orhan PamukNobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, 14 Şubat Sevgililer Günü vesilesiyle Anadolu Ajansı’na aşka ilişkin düşüncelerini anlattı: “Masumiyet Müzesi’ni aşkı anlamak için yazdım. Romanın başında egoist Kemal’e kızarız ama aşk yüzünden çektiği acılar sayesinde onu bağışlarız.”
#GazetehaberiTürkiye Ermenileri 85. Patriği Sahak Maşalyan, cemaatin nüfusunun 50-60 bin olduğunu ve doğan her 12 çocuğa karşılık 26 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek, “Nüfusumuz hızla azalıyor. 82 milyonluk bir denizde eriyen bir buzdağı gibiyiz” dedi. Patrik Maşalyan’la dün başladığımız röportajımıza bugün cemaatin sorunları ve hedefleri, İslamofobi, İstanbul, mimari, edebiyat, müzik ve futbolla devam ediyoruz.
#GazetehaberleriAnkara Kitap Fuarı'nda İtalya rüzgarı esecek . Bu yıl 13'üncüsü düzenlenecek Ankara Kitap Fuarı'nın konuk ülkesi İtalya olacak. Dönüş adlı romanıyla 2017 Campiello ödülü kazanan Donatella di Pietrantonio'nun Türk okuyucularla buluşacağı fuarda, İtalya'daki tarihi kütüphaneler, İtalyan çocuk ve polis edebiyatıyla şair Giacomo Leopardi, aydın Giovanni Papini, yazarlar Primo Levi, Italo Calvino, Luigi Pirandello hakkında konferanslar düzenlenecek
#Ankara Kitap FuarıRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 EseriCazın bütünleştiriciliğinden hareketle çağdaş müzik namına aklımıza gelen birçok müziği tür ve kalıplara hapsolmadan izleyiciyle buluşturan XJAZZ Festivali, 12-15 Nisan tarihlerinde İstanbul ve Ankara’da üçüncü kez gerçekleşecek. Festivalde sahneye çıkacak isimlerden Guillaume Perret, Martin Kohlstedt ve Taner Akyol’un anlattıklarıyla bir XJAZZ yol haritası oluşturalım istedik.
#Kitap SanatYaşamı ve yapıtları... Bir yazarı, şairi tanıtmak için yazılmış ders kitabı niteliğindeki çalışmaları hatırlarsınız. Selçuk Demirel bunu çizgisiyle yapıyor. Portrenin çok ötesinde portreler bunlar... Behçet Necatigil’den Oğuz Atay’a, Orhan Pamuk’tan Dostoyevski’ye 73 edebiyatçının Selçuk Demirel’in kaleminden çıkmış halleri var ‘Yazarların Yüzünden’de. Selçuk Demirel’le kitabını konuştuk.
#KitapsanatOrhan Pamuk yeni romanı ‘Kırmızı Saçlı Kadın’da büyük efsanelerin, destanların kaderimizi nasıl etkilediğini yazmış. Binlerce yıldır yeryüzünde yaşamış tüm insanların suçluluk duyguları, korkuları nasıl oluyor da hayatımızı etkiliyor? İnsanlığın ortak bilinçaltı, aşklarımızdan ülkemizdeki siyasete kaderimizi nasıl belirliyor? Ve Doğu’yla Batı’yı ayıran ne? Pamuk son romanını ve akademisyenlerden günlük tartışma programlarına Türkiye’deki gelişmeleri nasıl gördüğünü anlattı.
#Orhan PamukNobel Edebiyat ödüllü yazar Orhan Pamuk, perşembe akşamı düzenlenen törenle 19’uncu Aydın Doğan Ödülü’nü aldı. Pamuk, konuşmasında “Ödül almaktan, sevilmekten, ‘Aferin çok güzel yazmışsın’ denilmesinden daha güzel ne olabilir ki” dedi, Türk romanının geleceğinin çok parlak olduğunu söyledi.
#Aydın Doğan ÖdülüBu yıl 'roman' dalında düzenlenen 19. Aydın Doğan Ödülü, Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk'a verildi. Pamuk, 50 bin TL tutarındaki para ödülünü ve heykelciğini, Aydın Doğan Vakfı (ADV) Kurucusu ve Onursal Başkanı ve Doğan Holding Onursal Başkanı Aydın Doğan'ın elinden aldı.
#Orhan Pamuk