İstanbul’un zaman makinesi Rahmi M. Koç Müzesi, zengin koleksiyonunu yeniden bir kitaba taşıdı. Müzenin büyüleyici atmosferi ve koleksiyonundaki binlerce objenin çeşitliliğine kapsamlı bir bakış sunan ‘Rahmi M. Koç Müzeleri–İstanbul’ isimli 639 sayfalık kitap, Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık’tan çıktı. Müzenin kurucusu Rahmi M. Koç ile yapılan bir röportajın da yer aldığı kitap üç bölümden oluşuyor. Dünya endüstriyel mirasına ilişkin bilgi ve görsellerle zenginleşen kitap, kıymetli isimlerin kaleme aldığı yazılar ile tarihsel bir kaynak niteliği de taşıyor.
#Rahmi KoçHürriyet Kitap Sanat’ın geleneksel ‘Yılın en iyi kitapları’ seçkisi için kitap ekleri editörleri ve eleştirmenlerden oluşan 19 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan kitapları, kurgu ve kurgu dışı olarak ayrı ayrı değerlendirdi. Hürriyet Kitap Sanat yazı işleri ekibi olarak biz de bir seçki hazırlayarak jürinin ‘+1’i olduk. Jürinin sıralamasına göre yaptığımız puanlama sonucunda, İhsan Oktay Anar’ın sekiz sene aradan sonra yazdığı romanı ‘Tiamat’ kurgu kategorisinde birinci seçildi. İşte jürimizin seçkisiyle, 2021’in kurgu kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#TiamatKimisi çoktan editörüne teslim edilmiş, rafa çıkmak için gün sayıyor kimisi henüz çeviri sürecinde ya da yazarın masasında... 2022’de hem yerli ve yabancı edebiyat alanında hem de edebiyat dışında kimlerle buluşacağımızı öğrenmek için yayınevlerinin kapısını çaldık. Karşımıza heyecan verici bir liste çıktı. İşte yeni senenin kitaplarından bir seçki...
#KitapEmilie Pine’ın 2018 İrlanda Kitap Ödülü sahibi ilk kitabı ‘Kendime Notlar’; genç kadınların kendi bedenlerinden, düşüncelerinden ve bu dünyada kapladıkları yeri sonuna kadar hak ettiklerinden emin olduklarında nasıl da açık bir kalple yaşayıp yazdıklarının kanıtı...
#Emilie PinePandemi sezonu, yaz rehaveti derken durağan bir dönem geçiren yayın dünyası sonbaharla başlayan yeni sezona heyecan verici kitaplarla giriyor. Hürriyet Kitap Sanat’ın her sene hazırladığı yeni sezon dosyasında bu kez 29 yayınevinin, önümüzdeki üç ay içinde raflara çıkaracağı yerli-yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları sizi bekliyor. Kitaplığınızı gözden geçirip yeni okumalara alan açmanın tam sırası...
#Yeni SezonOkullar kapandı, pandemi kısıtlamaları kalktı, normalleşme dönemi geldi çattı... Yaz tatilinin, plaj keyfinin zamanı asıl şimdi başlıyor. Peki dalgalar usul usul ayaklarınızı serinletirken ya da yeşillikler arasında dinlenirken, gözlerinizin ucundan hangi maceralar, hikâyeler, şiirler, anılar, söyleşiler akacak? Hürriyet Kitap Sanat yazarlarına sizin için sorduk, 10 yazarımız 10 kategoriden kitap önerileri yaptı. ‘Mutfak ekibi’ olarak bizim de tavsiyelerimiz var. Şimdiden iyi tatiller!
#Tatil KitaplarıAntalya ve İstanbul film festivallerinin en iyisi “Maddenin Halleri”, klasik belgeselciliğin ayarlarıyla oynayan, hipnotik ve unutulması güç bir yapım. 90’lardan sarsıcı başyapıt “Yağmurdan Önce”, babalar gününe özel Kevin Hart’lı komedi “Bir Eksik” ve 6 filmlik seçki “İlham Perileri”, haftanın diğer ekran seçenekleri... Raflarda bu hafta, Pınar Öğünç’ün salgın zamanları Türkiyesinin ve emekçilerinin hafızasını kaydettiği “Pandemi Zayiatı-Bir Yıldan 35 Hayat Hikâyesi” adlı kitabı var.
#Uğur YükselKariyerinin ilk yıllarında İrlanda edebiyatının yıldız adayları arasında gösterilen Kevin Barry, ‘Tanca’ya Gece Feribotu’nda iki eski serserinin bir gece boyunca giriştikleri hayat muhasebesini anlatıyor. Mükemmel dili, tema zenginliği ve İrlanda tarihine göndermeleriyle gerçek bir yeraltı başyapıtı.
#Kevin BarryKariyerinin ilk yıllarında İrlanda edebiyatının yıldız adayları arasında gösterilen Kevin Barry, ‘Tanca’ya Gece Feribotu’nda iki eski serserinin bir gece boyunca giriştikleri hayat muhasebesini anlatıyor. Mükemmel dili, tema zenginliği ve İrlanda tarihine göndermeleriyle gerçek bir yeraltı başyapıtı.
#Tanca'ya Gece FeribotuAzra Deniz Okyay’ın Antalya’da En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödüllerini alan filmi “Hayaletler”, MUBI Türkiye’de gösterimde. Yönetmenin ilk filmi de olan “Hayaletler”, dinamik kurgusu, yenilikçi senaryosu ve canlı oyunculuklarıyla haftanın en iyi ekran seçeneği. Çevrim içi platformlarda bu hafta Kundura Sinema ve İstanbul Modern’in ücretsiz izlenebilen seçkilerine bakmanızı öneririz. Raflardan bu haftaki tavsiyemiz ise, yıllarca erkek kimliğiyle yazmak zorunda kalmış Alice B. Sheldon’ın meşhur feminist distopyası “Houston, Houston, Duyuyor musun?”
#Uğur Yüksel‘Su Kürü’yle tanınan İngiliz yazar Sophie Mackintosh, anne olmak istediğini fark ettiğinde yazmış ‘Mavi Bilet’i. Bu distopyada kadınlar âdet oldukları gün devlet tarafından verilen bir bileti almak zorunda. Beyaz bileti alanlar anne olmaya ‘hak kazanırken’, maviyi seçenler çocuk değil kariyer sahibi oluyor.
#Sophie MackintoshPandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, Ayfer Tunç’un son romanı ‘Osman’ en çok oyu alarak edebiyat kategorisinde birinci oldu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat kategorisindeki en iyi 50 kitabı.
#OSMANGeride bıraktığımız bir sene boyunca raflara çıkan yerli, yabancı, edebiyat ve edebiyat dışı kitapları Hürriyet Kitap Sanat’ın 20 kişilik jürisi değerlendirdi. Jüri üyelerimizin ‘ilk 10 kitap’ sıralamasına göre yaptığımız puanlamanın sonunda, Murathan Mungan’ın son şiir kitabı ‘Çağ Geçitleri’, en çok oyu alarak birinci sıraya yerleşti. İşte jürimizin seçkisiyle, 2019’un en iyi 50 kitabı...
#Murathan MungunColson Whithead, ‘Nickel Çocukları’nda yine sarsıcı bir hikâyeyle çıkıyor okuyucusunun karşısına. Siyah derili bir çocuğun düştüğü ıslahevinde başından geçenleri anlatan ‘Nickel Çocukları’, ırk ayrımcılığından yola çıkarak kötülüğün ırk, renk, dil, din, cinsiyet ve hatta yaş ayrımı yapmayan doğasını tartışıyor.
#Nickel ÇocuklarıSophie Mackintosh, ilk romanı ‘Su Kürü’nde, “Erkeklik gerçekten zehirli mi?” sorusundan yola çıkarak feminist distopya türünün ürkütücü bir örneğini ortaya koymuş. Bu alanın büyük ustası Margaret Atwood’un “sürükleyici, uğursuz bir masal” nitelemesiyle övdüğü ‘Su Kürü’, kadınlara yönelik erkek şiddetinin hüküm sürdüğü bir dünyayı anlatan rahatsız edici bir roman.
#KitapKadın haklası savunucusu yazar Chimamanda Ngozi Adichie, ‘Feminist Manifesto’da yakın bir arkadaşının ‘Sence kızımı feminist olarak nasıl yetiştirebilirim?’ sorusundan yola çıkıyor. Yeni doğmuş bir kız çocuğu için yazdığı mektubu tüm kadınlarla paylaşıyor.
#FEMİNİST MANİFESTOLisa Halliday, gerek anlatım tekniği gerek içerik açısından birbirinden farklı iki hikâyeyi görünmez ipliklerle bağladığı ‘Asimetri’ romanında insanlar ve toplumlar arası ilişkilerdeki yaş, güç, yetenek, servet, coğrafya gibi parametrelere bağlı dengesizlikleri ve adaletsizliği anlatıyor.
#Lisa HallidayAmerika’nın güney kırsalının acı çekmiş kayıp siyah ruhlarını işiten, güneyin hayaletlerinin sesini tüm dünyada duyulur kılan ve hatta onlar için şarkı söyleyen biri var: Jesmyn Ward. Ulusal Kitap Ödülü’nü iki kere alan ilk kadın olarak tarihe adını yazdıran Ward, bol ödüllü ve çok satan son romanı ‘Söyle Hayalet Şarkını Söyle’deki sarsıcı anlatısı ve etkileyici şiirsel diliyle Amerika’nın yeni sesi olmaya aday...
#Söyle Hayalet Şarkısını SöyleColson Whitehead ‘Yeraltı Demiryolu’nda köle olarak dünyaya gelen genç bir kadının özgürlük mücadelesini anlatıyor. Uzak bir tarihte geçmesine rağmen günümüzü de sorgulayan, insanın insana karşı acımasızlığını, şiddetini ve adaletsizliği meşrulaştıran zihinsel mekanizmaları tartışmaya açan hikâyesiyle önemli bir roman.
#KitapsanatCinayet, tecavüz, sübyancılık, canilik, ruhani olaylar... The New York Times’ın 2016’nın en iyi 10 kitabı arasında gösterdiği Ian McGuire’nin ‘Kuzey Suları’, acımasızlığın hüküm sürdüğü bir çağda şiddetin sıradanlaştığı, heyecan dolu, temposu düşmeyen ‘karanlık’ bir roman...
#Kitap Sanat