Mevsim geçişlerinin olmazsa olmazı grip ve nezle, bağışıklık sistemi daha zayıf olan bebekleri sandığımızdan daha fazla etkiler. Çoğu zaman hafif sayılabilecek nezle, bebeklerde huzursuzluk ve sıkıntılara neden olur. Öksürük ve burun akıntısıyla kendini gösteren nezle, solunum yoluyla bulaşır ve zamanla akciğerlere yerleşerek ağır hastalıklara sebebiyet verebilir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ersin Sarı, bebeklerde grip ve nezle hakkında bilinmesi gerekenleri anlatıyor.
#Bebeklerde GripVücutta taşınan kan, sağlıklı bireyler açısından hem sağlıklı beslenmelerini hem de asit dengelerini korunmaları açısından oldukça önemli bir göreve sahiptir. Bu nedenle de kişilere yapılan kan tahlilleri bu değerlerin tümünü belirlemek açısından önem kazanmaktadır. Kan tahlillerinde ortaya çıkan değerlerden birisi de Lökosit değeridir. Bu yazımızda lökosit nedir? Lökosit eğer aralığı kaç olmalıdır? Lökosit değerlerinin yüksekliği ve düşüklüğünün nedenleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar...
#SağlıkTürk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın Kovid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, "Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir" dedi.
#İstanbulTÜRK Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, üst solunum yolu enfeksiyonları nedeniyle acillere başvuruların 3-4 kat arttığına işaret ederek maske kullanımı ve kapalı ortamların havalandırılması konusunda uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Yavuz, Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın covid, RSV ve influenzayı aynı anda test edebilecek üçlü PCR testlerinin kullanıma gireceği yönündeki açıklamasıyla ilgili de, Etkenin hangi virüs olduğunu erken evrede tespit edebilirsek hastaneye yatış ve ölümlerin de önüne geçilebilir dedi.
#Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz'Bir okul çocuğu, ayda 4-5 kez doktora gidebiliyor' bu sözler Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Binboğa'ya ait. Bu yıl solunum yolu enfeksiyonlarında büyük artış yaşanıyor. Ağırlıklı olarak çocukları etkileyen virüslerin içinde en çok görülen ve hızlı bulaşan ise RSV… Peki en çok kimler için riskli? Belirtileri neler ve nelere dikkat etmek gerekiyor? Neden bu yıl bu kadar arttı? Uzmanlar anlattı.
#RSVSoğuk kış aylarında nezle, grip, soğuk algınlığı gibi sorunların artması ile burun tıkanıklığı, burun akıntısı gibi şikayetlerle sıkça karşılaşılır. Bazen de burun tıkanıklığı tek taraflı olabilir. İnsanın günlük yaşamını olumsuz bir yönde etkileyen buru tıkanıklığı nefes almayı önemli ölçüde zorlaştırır. Aynı zamanda gece sağlıklı bir uyku uyumasını da imkansız bir hale getirir. Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÖksürük bir temizleme refleksi olmaktadır. Her yaşta kişilerde farklı sebeplerden dolayı görülebilmektedir. Özellikle çocuklarda öksürüğün görülmesi ebeveynleri telaşlandırmaktadır. Bu durumda anne ve babaların bilmesi gereken bazı durumlar bulunmaktadır. Peki, çocuklarda öksürük neden olur, nasıl geçer ve giderilir? Çocuklarda öksürüğe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda görülen öksürük ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
#ÇocukBurun akıntısı, bebeklerde ve çocuklarda yetişkin kişilerde çeşitli nedenlerle bağlı olarak ortaya çıkar. Burun akıntısına, grip, alerji, soğuk algınlığı yabancı cisim kaçmasına neden olabilir. Burun boşlaması şeklinde de meydana gelen burun akıntısı berrak ve akışkan yapıda sahip olan bir sıvıdır. Çocuklarda nezle ve burun akıntısı nasıl geçer sizler için derledik.
#ÇocukÇocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisi de grip olmaktadır. Grip hemen hemen her yaş grubunu etkilemektedir. Fakat çocuklarda daha zor geçebilmektedir. Bu sebeple anne ve babalar grip virüsü ile ilgili pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir? Çocuklarda gribe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda grip hastalığı ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.
Günlük hayatta en sık karşılaşılan can sıkıcı problemlerden biri de geçmeyen ağız yaraları ya da bir diğer adıyla aftlar: Beyaz şekilde çıkan ağız yaraları için ne yapmalı, neden çıkar ve aftlara ne iyi gelir, bu sorundan mustarip kişiler tarafından merak ediliyor. Peki, Ağız yarası (Aft) neden olur? Ağız yarasına ne iyi gelir, aft nasıl geçer? İşte ağız yaralarına karbonattan, sumağa iyi gelen bitkisel çözümler...
#Ağız Yarasına Ne İyi Gelir?Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan Sarı, yenidoğan ve prematüre bebekler için ölümcül olabilen RSV (Respiratuar Sinsitral Virüs) virüsünün, çocuklarda çok yaygın şekilde görüldüğünü söyleyerek, "2 yaş altındaki çocukların büyük bir bölümünü etkiliyor. Vücutta ciddi belirtilerle seyredebilen bir enfeksiyon hastalığına yol açan RSV virüsünden bebek ve çocukları korumak için önlem almak gerekiyor" dedi.
#Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları UzmanıKalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Arda Özyüksel, insan vücudu için en faydalı ilacın su olduğuna dikkat çekti. Özyüksel, erişkin bir insana eğer kalp veya böbrek yetmezliği gibi istisnai durumları yoksa günlük 2,5 litre sıvı alımını önerdiğine vurgu yaparak, suyun vücuda olan etkileri hakkında bilgi verdi.
#Kalp Ve Damar Cerrahisi UzmanıPandemi nedeniyle hepimiz olağanüstü günler yaşıyoruz; günlük rutinlerimiz, alışkanlıklarımız, normallerimiz değişti ve bu hepimizi elbette ki olumsuz etkiliyor. Bu sıkıntılı süreçte en çok stres yaşayan gruplardan birisi de, bebeğini sağlıkla kucağına alabilme konusunda kaygı yaşayan anne adayları. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Gülay Beydilli Nacak, hamilelikte Covid-19 enfeksiyonu ve pandemi sürecine yönelik önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
#Covid-19Çocuklarda ateşin her zaman dikkate alınması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Aslı Yalçınkaya “1 yaş altı bebekler her ne olursa olsun ateşlendiklerinde bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Ateşe ishal, kusma eşlik ediyorsa sıvı kaybını arttırarak daha riskli hale gelebilir” dedi.
#ÇocukBebeklik çağında görülen egzamanın, tedavi edilmemesi durumunda ileride astıma neden olduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Şekerel, "Egzaması olan bebeklerin yüzde 30'u ileride astım hastası olabilir. Bu bebeklerde ileride astım veya besin alerjisi gelişebileceğini biliyoruz. Genellikle astımın ilk belirtisi egzama oluyor" dedi.
#BebekTÜRKİYE Ulusal Alerji ve Klinik İmmünoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Şekerel, bebeklik çağında görülen egzamanın, tedavi edilmemesi durumunda ileride astıma neden olduğunu belirtti. Prof. Dr. Şekerel, "Egzaması olan bebeklerin yüzde 30'u ileride astım hastası olabilir. Bu bebeklerde ileride astım veya besin alerjisi gelişebileceğini biliyoruz. Genellikle astımın ilk belirtisi egzama oluyor" dedi.
#Prof. Dr. Bülent ŞekerelVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#SağlıkVücudumuzun dış dünyadaki tehlikelere karşı olan savaşındaki en büyük müttefiki bağışıklık sistemidir. Her ne kadar kusursuz bir işleyişte olsa da bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine ihtiyaç vardır. Mükemmel bir mekanizmaya sahip olan bağışıklık sistemini ve güçlendirme yollarını İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vardar anlatıyor.
#Bağışıklığı GüçlendirmeBebeklerde öksürük, ateşten sonra en sık görülen hastalık belirtilerinden biridir. Altta yatan hastalığın saptanması için de her koşulda doktora başvurmak çok önemlidir. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayla Haytan Önal; bebeklerde öksürük nedenlerini, öksürüğe ateş ve hırıltı eşlik ettiğinde hangi hastalığın habercisi olabileceğini anlattı.
#Bebeklerde Hırıltı“Bebeklerde ve çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer?” sorusu ebeveynlerin en çok sorduğu soruların başında geliyor. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve rahatsızlık veren bir durum olan burun tıkanıklığı hakkında uzmanlar önemli bilgiler veriyor.
#Burun TıkanıklığıÇocuklarda kış boyu geçmeyen öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı konulu en son instagram paylaşımından sonra gelen yorumlardan, bu konunun ne kadar büyük bir kanayan yara olduğunu fark ettim ve bu konuda sizleri aydınlatacak, aklınızdaki soru işretlerini yok edecek ayrıntılı bir yazı yazmaya karar verdim.
#Çocuklarda Alerji