Çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir? Çocuklarda gribe ne iyi gelir

Güncelleme Tarihi:

Çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir Çocuklarda gribe ne iyi gelir
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 16, 2022 18:59

Çocuklarda en sık görülen hastalıklardan birisi de grip olmaktadır. Grip hemen hemen her yaş grubunu etkilemektedir. Fakat çocuklarda daha zor geçebilmektedir. Bu sebeple anne ve babalar grip virüsü ile ilgili pek çok araştırma yapmaktadır. Peki, çocuklarda grip nasıl geçer ve tedavi edilir? Çocuklarda gribe ne iyi gelir? Sizlere çocuklarda grip hastalığı ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.

Haberin Devamı

 

 Grip İnfluenza A, B, C virüslerinin neden olduğu ateş, titreme, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi belirtiler ile ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla ekim ile nisan aylarında görülen grip çocukları da olumsuz etkilemektedir. Özellikle okul öncesi çocukların -42 si her yıl bu virüse enfekte olmaktadır.

  Çocuklarda Grip Nasıl Geçer ve Tedavi Edilir?

  Grip hapşırma ve öksürme ile beraber çevreye yayılan damlacıkların kirlenmiş yüzeylere dokunulması sonucunda bulaşan bir hastalıktır. Bu hastalığın yaklaşık olarak 1 ile 4 gün arasında bir kuluçka dönemi bulunmaktadır. Daha sonra yüksek ateş, burun akıntısı, öksürük, kaslarda ağrı ve halsizlik şeklinde seyretmektedir.

  Grip enfeksiyonu genellikle bir veya iki günde geçmektedir. Fakat bu durum çocuklarda değişkenlik gösterir. Beş yaş altı çocuklarda bağışıklık sistemlerine bağlı olarak daha uzun sürebilmektedir. Ayrıca 2 yaş altı çocuklarda, 65 yaş üstü kişilerde, hamilelerde veya kronik hastalığı bulunanlarda risk daha fazla olmaktadır. Bu nedenle çocuklarda grip belirtilerin bulunması durumunda bir doktora başvurmak gerekir.

Haberin Devamı

  Çocuklarda gribin geçmesi için mutlaka istirahat etmek ve bol sıvı tüketmek gerekir. Ayrıca doktor kontrolünde ağrı ve ateş düşürücüler de kullanılmalıdır. Hastalık belirtileri geçene kadar çocukların mutlaka dinlenmesi gerekmektedir. Fakat belirtiler 3 günden fazla devam ediyor ise, solunum sıkıntı başladıysa ve ateş düşmüyor ise hemen bir hastaneye gitmek gerekmektedir. Bu gibi durumlarda doktorlar hastaneye yatış isteyebilmekte ve tedaviye hastaneden devam edebilmektedir.

  Çocuklarda Gribe Ne İyi Gelir?

  Grip genellkle 1 veya 2 hafta içerisinde geçmektedir. Fakat gribin ilk dönemlerinde çocuklar hastalığı daha çok hissetmekte ve daha zor geçirmektedir. Grip olan çocuğa şu yöntemler iyi gelmektedir:

  - İlk olarak çocukların dinlenmesi sağlanmalıdır. Okul çağındaki çocuklar okula gitmemelidir.

 - Sadece doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.

 - Ateş kontrolü için ateş düşürücü ilaçlar veya serum fizyolojik damlalar kullanılabilir.

Haberin Devamı

 - Çocuklara bol sıvı verilmelidir. Eğer emen bir bebek ise mutlaka sıklıkla emzirilmelidir.

 - Su, çorba, ıhlamur ve sulu yemekler verilmelidir.

 - Büyük yaştaki çocuklarında beslenmesine dikkat etmek gerekir. C vitamini açısından zengin sebze ve meyveler tüketilmelidir.

 - Çocukların odaları sıklıkla havalandırılmalıdır.

 - Çocukların odasının sıcaklığı 22 veya 23 derece olmalıdır. Nem oranı ise +40 ile %50 arasında olmalıdır.

 - Geniz akıntısının azaltılması için baş yukarıda yatırılmalıdır.

 - Öksürüğün rahatlatılması için bal ve limon karışımı verilebilir. Fakat bebeklerde bal verilme yaşının bulunmasından dolayı mutlaka doktora danışılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

  Çocuklarda Grip Belirtileri Nelerdir?

  Çocuklarda görülen grip bir solunum yolu hastalığıdır. Kolay bulaşabilmesi nedeniyle dikkat edilmesi ve tedavisinin hemen başlatılması gerekir. Çocuklarda grip belirtileri şunlardır:

  - Ani şekilde başlayan ateş

 - Bağ ağrısı ve burun tıkanıklığı

 - Halsizlik

 - Öksürük ve burun akıntısı

 - Kas ve eklem ağrıları

 - Boğaz ağrıları

 - Titreme

 - Bulantı ve kusma

  Grip belirtileri genellikle nezle ile karıştırılır. Fakat nezle ve gribin etkenleri birbirinden farklıdır. Her ne kadar birbirine benzese de çocuklardaki etkileri de oldukça farklıdır. Nezle genellikle hafif bir şekilde seyrederken grip bulguları daha ağır ve uzun sürmektedir.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!