Bebeğin dünyaya gelmesiyle beraber göz teması, çıkardığı sesler ve anne-babaya verdiği harekete dayalı tepkiler dikkatli bir şekilde takip edilmektedir. Çıkardığı ilk sesler, melodili babıldamalar, ağlama, gülme ve çığlıklar çocuğun iletişim gelişiminde ilk 9 ay ciddi önem taşımaktadır.
#DilAnkara Üniversitesi Otistik Çocuklar Tanı Tedavi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Efser Kerimoğlu, otizmde erken tanının önemine işaret ederek, aileleri, “bebekleri adı söylendiğinde bakmıyorsa, göz teması kurmuyorsa, eliyle bir şeyi göstermiyorsa, gösterilene bakmıyorsa, 'agu' sesleri çıkarmıyorsa, taklit yapmıyorsa, az ilişki kuruyorsa, daha çok kendi iç dünyasındaymış izlenimi veriyorsa, mutlaka bir uzmana başvurmalıdırlar” diye uyardı.
Topuk kanı çok sayıda hastalığın teşhisinde hayati önem taşıyor. Her yıl binlerce bebeğin hayatı bu tarama testleri sayesinde kurtuluyor. Ancak özellikle pandemiden sonra aşı karşıtlığı gibi yenidoğandan bebeğinden topuk kanı aldırmaya itiraz eden aileler oldu. Peki topuk kanı neden tüm hastanelerde rutin olarak uygulanıyor? Yaptırılmamasının sakıncaları neler? Diğer ülkelerde durum ne? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Baran Cengiz Arcagök ile konuştuk. İşte 8 Soruda Topuk kanı hakkında merak edilenler...
#Topuk KanıGelişen teknoloji ve bilimsel araştırmalar, gelişim ve eğitim sürecimizi şekillendiren faktörleri her geçen gün daha da detaylı olarak gün ışığına çıkarıyor. Çağımızın en büyük keşiflerinden biri de bebeklerin henüz anne karnına düştükleri andan itibaren müthiş bir öğrenme potansiyeline sahip oldukları gerçeği.
#Çocukların Müzikle Gelişim SerüveniGeçtiğimiz günlerde Bodrum’da bir annenin 28 günlük bebeğini emzirirken uyuyakaldığı ve bebeğin boğularak hayatını kaybettiği haberini okuduk. Bu haberin ardından biraz araştırınca özellikle yeni doğum yapan annelerin gece emzirmelerinde uyuyakalma riskinin sanılandan çok daha fazla olduğunu öğrendim. Öte yandan bebeklerde boğulma vakaları sadece emzirme sırasında değil emzirme sonrası ve uyurken de yaşanabiliyor. Bu riskleri önlemek için sadece anneye değil hem babaya hem de doğum sonrası anneye refakat eden kişiye görev düşüyor. İşte emzirme ve bebeklerde boğulma hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…
#EmzirmeHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 6 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 6 aylık bebek ne kadar uyur, 6 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 6 aylık bebek kilosu, 6 aylık bebek bakımı, 6 aylık bebek aşısı, 6 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 6. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor. Aklınızda pek çok soru olabilir: 2 aylık bebek ne kadar uyur, 2 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 2 aylık bebek kilosu, 2 aylık bebek bakımı, 2 aylık bebek aşısı, 2 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 2. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüBebekler ne zaman konuşur sorusu, anne babaların merak ettiği konulardan biri. Çocuklarda dil gelişimi doğduğu andan itibaren başlar ve ömür bou devam eder. Bebeklerin her ilk hareketinde olduğu gibi ilk sözler de ebeveynlerini heyecanlarıp mutlu ediyor. Bebeklerin iletişim süreci aydan aya farklılıklar gösterir. Peki bebekler ne zaman konuşur? İşte bebeklerde konuşma süreci ve dil gelişimi...
#Bebekler Ne Zaman KonuşurBebek gelişiminde ilk 2 yıl büyük öneme sahip. Bu süreçte yeni anne babalarında aklında pek çok soru yer alır: 24-36 ay aylık bebek gelişiminde neler yaşanır, 24-36 ay arası bebeklerin fiziksel, duyusal, bilişsel, dil ve iletişim gelişimi gibi konular merak edilip araştırılır. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, 24-36 ay bebek gelişimi hakkında tüm merak dilenleri anlattı. İşte detaylar...
#24-36 Ay Bebek GelişimiOtizm, nörolojik bir hastalık olmasının yanı sıra bebeklerde doğduktan ilk üç yıl içerisinde görülmeye başlar. Günlük hayatta sık sık rastlanan bozukluklardan biri olarak tanımlanır. Otizmli çocuklar çevrelerinde bulunan kişiler ile temas ettikleri zaman farklı problemler görülmektedir. Hastalar erken tanı ve doğru tedavi ile hayata tekrar kazandırılabilir. Bilinen herhangi bir ilaç tedavisi ya da cerrahi işlemi olmayan bir rahatsızlık olan otizm, tedavisi çocuktan çocuğa farklılık gösteren bir hastalık olarak bilinir. Peki, otizm nedir, bebeklerde otizm belirtileri nelerdir? Otizm tanısı nasıl yapılır ve tedavisi var mıdır? Bebeklerde otizm hastalığı hakkında merak edilen ayrıntıları ile sizler için derledik.
18- 24 ay bebek gelişimi için önemli bir süreçtir. Artık emeklemeye hatta yürümeye başlayan bebeğiniz için zaman zaman paniğe kapılabilirsiniz. Ancak 18- 24 ay bebek gelişimi için sizi nelerin beklediğini, bebeğinizi gözlemleyerek anlayabilir ve aksi bir durumda çok geçmeden bir uzmana başvurabilirsiniz. Peki, 18-24 ay bebek gelişimi nasıl olur, bebeğinizde nelere dikkat etmelisiniz? Uzmanı anlattı...
#Bebek GelişimiBebeklerde dikkat edilmesi gereken konulardan birisi de dil gelişimidir. Bu sebeple bebeklerde ve çocuklarda dil gelişiminin gidişatını da bilmek gerekmektedir. Dil gelişimi her çocukta değişkenlik gösterse de bireysel farklılıklar az olmaktadır. Peki, bebeklerde dil gelişimi ne zaman başlar ve evreleri nelerdir? Bebeklerde dil gelişimi için neler yapılmalı? Sizlere bebeklerde dil gelişimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.
#BebekGösteri dünyasında özel hayatını gözlerden uzak tutmayan, yeri geldiğinde bütün ayrıntıları "masaya yatırıp" tartışmaktan kaçınmayan biri varsa o da ünlü şarkıcı Mariah Carey'in eski eşi Nick Cannon. Farklı birlikteliklerinden şu ana kadar sekiz çocuk babası olan Cannon, şimdi de yaptığı son açıklamayla gündem oldu.
#Nick CannonKoronavirüs toplumda her yaştan insanı etkilerken özellikle anne adayları ve yenidoğanlar için de büyük tehlike yaratıyor. Yapılan araştırma, anne adayının hamilelik döneminde Kovid'e karşı geliştirdiği bağışıklık tepkisinin fetüs için virüsün kendisinden daha büyük bir tehlike olabileceğini ortaya koydu. Risk özellikle erkek bebekler için daha büyük. İşte çarpıcı araştırmanın detayları…
#KoronavirüsAvustralyalı bir cinsellik eğitmeni olan Deanne Carson tarafından ortaya atılan 'çocuklarda rıza kültürü' tartışması sosyal medyayı ikiye böldü. Bebeklerin bezini değiştirirken ya da üzerini değiştirirken rıza alma önerisini saçma bulanlar da oldu hak verenler de... Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? İşte 5 uzmandan 5 farklı yanıt...
#Çocuk GelişimiHer 54 çocuğun ortalama 1’inde otizm görüldüğünü belirten Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden Uzm. Dr. Emin Çağlar, “Otizmi olan çocukların hepsi aynı şiddette otizme sahip değildir. Bazı çocuklar şiddetli sosyal ilişki kuramama, konuşmanın hiç olmaması ve tekrarlayıcı hareketlerin yoğun olduğu şiddetli otizm tablosu içerisindeyken, bazı çocuklarda ise belirtiler oldukça hafif olabilir. Otizmin farkında olmak, yok saymamak ilk basamaktır. Otizmi yok saymayın, farkında olun” dedi.
#Uzm. Dr. Emin ÇağlarYeni anneler bebekleri ile ilgili her konuda fazlaca endişeleniyor. Görünüşe göre bebekler de annelerine her zaman endişelenecekleri yeni sebepler veriyor. Sık sık çocuk doktorunun kapısını çalan bu annelere verilmesi gereken çok değerli bilgiler var. Bunlardan bazıları…
#Yenidoğan37. haftadan önce gerçekleşen doğumlara prematüre doğum adı veriliyor. Erken doğan bebeklerde solunum sorunları, hipotermi, beslenme problemleri yaşanabildiğini belirten Uzm. Dr. Sibel Kılıçaslan, 17 Kasım Dünya Prematüre Günü dolayısıyla önemli bilgiler paylaştı.
#YenidoğanSık görülen bir cilt hastalığı olan sedef hastalığı, hamilelik planlayan anne adaylarını endişelendirebilmekte ve yanlış bilgilerin yayılmasına yol açabilmektedir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Meriç Çağrı Ağır, sedef hastalığının hamilelik sürecine etkileri konusunda önemli bilgiler paylaştı.
#Sedef Hastalığı1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
#Anne Sütü