Güncelleme Tarihi:
Heyecanlı bir sürecin ve beklemenin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Gün geçtikçe büyüyor ve 24-36 ay dönemine geldi bile. Bununla ilgili ebeveynlerin aklında da pek çok soru olabilir: 24-36 ay arası bebek gelişimi nasıl olur? 24-36 ay arası bebeklerde fiziksel, duyusal, bilişsel, dil ve iletişim gelişim hakkında araştırmalar yapılabilir. İşte uzmanında bilgiler...
24-36 AYLIK BEBEK GELİŞİMİNDE NELER YAŞANIR?
Çocuğunuz 24 ila 36 ay arasında, özellikle duygusal gelişiminde birçok gelişim dönüm noktasına ulaşacaktır. 36 aya yaklaştıkça artık gündüz uykusuna hiç ihtiyacı yok gibi görünebilir, bunun yerine yine de biraz sessiz zamana ihtiyacı olabilir. Bu dönem 2 yaş sendromu nedeniyle, aileleri en çok zorlayan evredir. Artık bir birey olmaları nedeniyle bu dönemin çocukları çoğu zaman zıtlaşma anlamında adeta bir ergen gibi olabilirler. Eğer çocuk anne sütü alıyorsa bir döneme yayarak, anne sütünün azaltılarak bırakılmasının planlanması uygun olur.
24-36 AYLIK BEBEĞİN FİZİKSEL GELİŞİMİ
Çocuğunuz tuvalet eğitimine 24 ile 36 aylık arasında başlayabilir, hatta tamamlayabilir.
Banyo sırasında onları yıkamanıza veya yardımınızla giyinmenize yardımcı olabilirler.
Diğer çocuklarla birlikte oynamaya daha çok alışıp oyunlarını organize edebilirler.
Bir parmaklığı veya elinizi tutarken top atma, tekmeleme ve yakalama becerilerini de geliştirmiş olacaklardır.
Çocuğunuzun ince motor gücü daha da gelişir, kapı kollarını kavrayıp bükebilir, çekmeceleri açabilir ve dolaplara girebilirler. Çizim yapmak, büyük parça yapbozlar, büyük bloklar, dev pop-boncuklar, müzikli oyuncaklar ve yaşa uygun diğer oyuncaklarla çalışmak onların ince motor gelişimini artıracaktır.
Yaşına uygun oyun alan üzerinde koşacak, zıplayacak ve tırmanacaktır.
24-36 AYLIK BEBEĞİN DUYGUSAL GELİŞİMİ
Diğer insanların duygularının ve kendi davranışlarının başkalarını nasıl etkileyebileceğinin daha fazla farkında olacaklardır.
Ağlayan arkadaşlarına ilgi göstermeye başlayacak ve rutinleri değişirse üzülecekler.
Bu yeni duygularla mücadele edebilirler ve bu duygularını kelimelerle ifade edemedikleri için öfke nöbetlerine dönüşmesi söz konusu olabilir.
24-36 AYLIK BEBEĞİN DİL VE İLETİŞİM GELİŞİMİ
Kelime sayısının artarak kendini rahatça ifade ettiği bir dönemdir.
Ne yaptıklarını veya nerede olduklarını açıklamaya ve çok adımlı basit talimatları takip etmeye başlarlar. Sözcükleri ve cümleleri, isim ve fiilleri, geçmiş zaman kullanımını, zaman ve mekan kavramlarını içerecek şekilde gelişecektir.
Sık sık "Neden?" diye soracaktır. Bilinen sözcükleri, resimleri veya nesneleri kullanarak soruları sabırla yanıtlamanız önem taşır.
24-36 AYLIK BEBEĞİN BİLİŞSEL GELİŞİMİ
Çocuğunuz oynarken, nesneleri veya resimleri eşleştirirken, kim, ne ve nerede gibi soruları yanıtlarken problem çözmeye başlayacaktır.
Oyun sırasında kendi kendine konuşması ve oyuncaklarına ses vermesi normaldir.
24-36 AYLIK BEBEK GELİŞİMİNİ DESTEKLEYİCİ TAVSİYELER
Diğer çocuklarla etkileşimi ve fiziksel beceri ve el-göz koordinasyonunu geliştirmeyi teşvik eden oyun ve etkinlikler için fırsatlar verin.
Mevcut becerilerini övün ve yenilerini geliştirmeleri için cesaret verin.
Okuyarak, dinleyerek ve konuşarak iletişim becerilerini geliştirmek ve kendilerini değerli hissetmelerini sağlayın.