Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 8 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 8 aylık bebek ne kadar uyur, 8 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 8 aylık bebek kilosu, 8 aylık bebek bakımı, 8 aylık bebek aşısı, 8 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 8. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekBebekleri daha uzun süre emzirmenin sınavlarda başarı oranını artırabileceğini biliyor musunuz? İngiltere’de yapılan yeni bir araştırma, anne sütü ile çocukların akademik hayatı arasındaki ilişkiye dair önemli sonuçlar ortaya koydu. Bu araştırmayı konuştuğumuz Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın ise anne sütünün katkılarının zekâ gelişimiyle sınırlı olmadığını belirtti ve ekledi: “İshal, kansızlık, astım, çocuk diyabeti ve daha fazlasından koruyor, ruhsal gelişime dahi katkı sağlıyor!”
#Anne SütüBebeklerin gelişim süreci içerisindeki en önemli hususlar arasında diş çıkarma geliyor. Bu konuda kaçıncı aydan sonra bebeklerin diş çıkardığı anne ve babaların merak ettiği konular içerisinde yer almaktadır. Peki, bebeklerde ilk hangi diş ne zaman, hangi ayda ve nasıl çıkar? Bebeklerde ilk diş çıkarma kaç gün sürer detayları ile derledik.
#BebekYıl 2022 ama hâlâ ani bebek ölümüne bir çare bulunamadı. Son araştırmalara göre bazı bebekler daha savunmasız. Ebeveynlere riski azaltmak için gerekli önlemler on yıllar boyu anlatıldı. Ancak yaklaşık 20 yıldır ölüm oranlarında düşüş gerçekleşmiyor. Peki neden? ABÖS'ü yani ani bebek ölümü sendromunu mercek altına aldık...
#Bebek SağlığıUzm. Dr. Emin Çağlar, “Özellikle beyin gelişimi ve büyümenin en hızlı olduğu dönem olan bebeklik ve çocuklukta uyku, diğer dönemlere göre daha çok önemlidir. Çocuklarda en sık görülen uyku bozuklukları uyku terörü, uyurgezerlik, bruksizm ve uyku saatinin kaymasıdır. Yorgunluk ise bebeğinizin gece daha sık kalkmasına ve az uyumasına yol açar” dedi.
#Bebek Ağlaması1-7 Ekim, ülkemizde Emzirme Haftası olarak kabul ediliyor. Emzirmenin ve anne sütünün önemine dikkat çekilen bu özel hafta için Pediatri Uzmanı Dr. Laden Jaferi, anne sütü ile emzirmenin faydalarını anlattı ve Emzirme Hemşiresi Nezahat Demirbaş da anne sütünü artırmaya yönelik önerilerde bulundu.
#Anne SütüPrematüre olarak dünyaya gelen bebeklerin özellikle ilk dönemlerdeki bakımı biraz daha fazla hassasiyet gerektiriyor. Erken doğumlardan sonra ebeveynlere büyük görev düştüğünü söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar, prematüre bebeklerin bakımının püf noktalarını açıkladı.
#PrematüreBebeklerin dünyaya geldikleri ilk andan itibaren sahip oldukları en güçlü refleksleri doğal emme güdüleridir. Emme güdüsü, bebekleri hayata ve annelerine bağlanmalarını sağlayan en doğal dürtüdür. Bebekler doğal emme içgüdüsünü tekrarlamak isterler. Bu tekrar ve tatmin duygusu bebeğinizi sakinleştirir ve özellikle uykuya dalışını kolaylaştırır. Bebeğinizin bu duygusunu günün her anında tatmin etmesine yardımcı olacak başlıca bebek ürünü ise anne ve bebeklerin vazgeçilmezi olan emziklerdir.
#EmzikBlender’lar çoktandır mutfakların demirbaşı. Bebekleri ek besinler almaya başlayan anneler de bu hızlı ve pratik öğütücüye sıkça başvuruyor. Sebze, meyve, çorba, et ne varsa içine atıp, saniyesinde bebeklere yemek hazırlamak kolay. Ancak ‘blender bebekleri’ denen bu yeni kuşaklarda çiğneme ve tat alma becerisinde körelme, hatta şişmanlık gibi sorunları giderek artıyor