Bebeklerde sık görülen cilt problemleri

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde sık görülen cilt problemleri
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2015 10:00

Pişik, isilik ve dahası...

Haberin Devamı

Yenidoğan döneminde, yani ilk 1 ay içerisinde, cilt gelişimi devam eder. Başlangıçta nötral olan cilt pH’ı asidik tarafa kaymaya başlar. Bu dönemde ilk haftalarda bazı bebeklerin ciltlerinde kepeklenme tarzında döküntüler gelişebilir. Döküntüler; çoğunlukla beklenen, doğum zamanından sonra doğan bebeklerde görülen, kısa süreler içerisinde kendiliğinden düzelen bir durumdur.

Milia

İlk 1 ay içinde bebeklerin %40’ına yakınında sarı-beyaz renkte, ufak, ciltten kabarık kistik döküntüler görülür ve bu döküntüler ‘milia’ olarak adlandırılır. Sıklıkla alın, çene, burun ve yüzün diğer kısımlarında olur, 1-2 mm büyüklüğünde kistik döküntülerdir. Önemsiz oluşumlardır. Çoğunlukla kendiliğinden, birkaç gün içinde düzelirler.

Eritema toksikum

Ebeveynleri endişelendiren ve yine bebeğin ilk haftası içinde sık görülen bir başka cilt lezyonu da ‘eritema toksikum’ adı verilen içi iltihaplı, sivilcemsi döküntülerdir. En çok yüzde, daha az olarak gövdede ve kollarda görülür, tedavisiz geçen bir durumdur.

Haberin Devamı

İsilik (milirya)

Yenidoğan dönemi ve sonrasında en çok karşılaşılan bir başka durum ise ‘milirya’ yani diğer adıyla isiliktir. Özellikle yaz aylarında görülen ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşan yüzde ve gövdede kendini gösteren döküntülerdir. 1-3 mm büyüklüğünde, yüzeyel olabilen bu döküntüler çoğu zaman kendiliğinden kısa süreler içerisinde düzelir. Oda sıcaklığının düzenlenmesi, hafif giysi seçimi, ılık banyo isiliklerin daha çabuk düzelmesini sağlar.

Pişik

En sık karşılaşılan ekzematöz döküntülü durumlardan birisi ‘diaper’ veya ‘napkin’ dermatiti denilen ve ‘pişik’ olarak bildiğimiz cilt lezyonlarıdır. Bez bağlı olan bölgede kaşıntı ve huzursuzluk yapan cildin tahriş ve pul pul olması halidir. Bebeklerin yaklaşık üçte birinde görülür. Pişiğin sebebi, bez bağlı olan bölgenin kaka ve idrar ile ıslak halde kalması sonucu derinin pH düzeyinin artması, cilt bariyerinin bozulmasıdır. Bazen bu durum ülserleşmeye dek giden ağır olgulara dönüşebilir. Sık bez değiştirilmesi, temizlik sonrası bez bölgesinin açık bırakılması ve bazı bariyer koruyucu kremler ile çoğunlukla düzelen durumlardır.

Haberin Devamı

Kepek (seboreik dermatit)

Bir başka sık rastladığımız durum da özellikle yüz, saçlı deri ve kasık bölgesi gibi sebase bezlerin çok olduğu bölgelerde görülen, tekrarlayan sarımsı yapışkan pullanmaların olduğu ‘seboreik dermatit’ sorunudur. Genelde ilk 4-6 hafta içerisinde görülür, erkek bebeklerde bir miktar daha fazladır. Saçlı bölgede çok görülür. Pembe veya kırmızı bir zemin üzerinde yağlı yapışkan pullanmalar vardır. Tedavisinde çinko, selenyumve ketokonazol içeren özel bazı şampuanlar önerilir. Bazen steroidli losyonların kullanılması gerekebilir.

Dikkat: Yayılarak artan ve bebeği huzursuz eden cilt problemleri olduğunda zaman geçirmeden bir çocuk hekimine başvurulması gerekir.

Haberin Devamı

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları - Çocuk Kardiyolojisi
Doç. Dr. Selman Vefa Yıldırım 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!