Çeşme ve Alaçatı, Türkiye’nin en popüler tatil destinasyonlarından... Ancak; deniz, kum ve güneş haricinde Çeşme’yi özel yapan bir şey daha var. O da Ege’nin sıcacık ikliminin lezzet kattığı, endemik ürünlerin süslediği nefis kahvaltısı... Yolunuz bu güzel yarımadaya düştüğünde kahvaltısının tadına bakmadan dönmemeniz için sizler için en popüler mekanları bir araya getirmeye çalıştım. Afiyet olsun!
#1Özellikle hafta sonu geldiğinde haftanın yorgunluğunu atmak için yapılacak en iyi aktivitelerden biri dışarda kahvaltı yapmaktır. İstanbul bu konuda bir hazine gibi… Seçeneklerin çok olması tercihlerimizide zorlaştırıyor. Klasik kahvaltı kültüründen uzak dört mekânı sizler için kaleme aldım.
#İstanbul Kahvaltı MekanlarıDikkat dikkat... İstanbul Nişantaşı’ndaki ‘Çeşme Bazlama Kahvaltı’, gitmediyseniz mutlaka ama mutlaka gitmeniz gereken bir kahvaltı cenneti. Müthiş bir başarı hikâyesi. Önce mekânı anlatayım: Sabah 9’dan akşam 5’e kadar ‘sadece kahvaltı’ yapabildiğiniz bir yer. Mönü yok. Önünüze zengin seçenekleriyle bir ‘serpme kahvaltı’ geliyor. Ama ne kahvaltı! Sıkı durun: 37 ayrı reçel, 12 çeşit söğüş tabağı, 3 çeşit sıcak ikram ve yine ‘Nurten Anne’nin gizli tarifiyle hazırlanan menemen var! Kahvaltı boyunca sıcak gözleme, pişi ve adını aldığı bazlama ikram ediyorlar.Sloganları da “Doymadan kalkmak yasak!” Tıpkı bir anne-anneanne-babaanne evi gibi. Biten her şeyi ücretsiz tazeliyorlar. ‘Nurten Anne’ mutlaka herkesin masasına uğrayıp sohbet ediyor. Sürekli bir ikram geliyor masanıza. Hatta giderken istediğiniz bir reçeli de küçük kavanozla hediye ediyorlar. Anne evinden erzakla uğurlanmak gibi. Reçellerin satışı yok. Hem gözünü hem karnını doyurabildiğin tatlı, sıcak bir mekân. Tek kelimeyle süper! Nurten Tuncer ve kızı Sinem çok sıkı birer girişimci. ‘Çeşme Bazlama Kahvaltı’nın hikâyesini anne Nurten Tuncer’e sordum...
#AYŞE ARMANBazlama Kahvaltı’nın kurucusu Nurten Tuncer emekli bir coğrafya öğretmeni. 3 yıl içinde Nişantaşı’nda 3 şubeye ulaşan Bazlama Kahvaltı günde 500-1500 kişiyi ağırlıyor. Önümüzdeki aylarda Anadolu Yakası’nda bir şube açma planları ve daha da ileride bu konsepti yurtdışına çıkararak Türk ve Ege kahvaltısını markalaştırma hevesleri ve hedefleri var.
#Bazlama KahvaltıSunumlarıyla önce göze sonra damaklara hitap eden mekanların fotoğrafları sosyal mecralarda like rekorları kırıyor! Siz de damak çatlatan fotoğraflarla takipçilerinizin iştahlarını açmak isterseniz bu mekanlara muhakkak uğrayın…
#En İyi 10 RestoranOkullar açıldı, pek çok evde hızlı bir kahvaltının da pratik bir öğle yemeğinin de kurtarıcısı tostlar. İki dilim ekmeğin tereyağıyla çıtırdarken sıcaklığıyla erittiği peynirin üzerinde bol sucuklu mu istersiniz yoksa bazlama içinde şarküteri ürünlü mü? Tost dünyası hayal gücümüz kadar geniş. Ançüezli tereyağıyla yaptığım umami bombasını ya da bazlama arası beyazpeynirliyi de deneyin.
#TostYeme-içme kültürünün en seçkin örneklerini bulabileceğiniz mutfakların başında Türk mutfağı gelir. Bu mutfağın en lezzetli tabakları her bölgenin kendine has özelliklerini bulabileceğiniz sunumlarıyla hem görsel bir şölen hem de damaklarda harika bir lezzet bırakır. Yedi kıtadan oluşan Türkiye’nin mutfak yönünden en zengin ürünlerinden bir diğeri de Karadeniz Bölgesi’nde yer alır. Bölgenin nüfus yoğunluğu en yüksek olan Samsun ilinde yemek kültürü de oldukça gelişmiştir. Samsun yemeklerinde Karadeniz mutfağında sık tercih edilen tereyağı, turşu, yöresel bitkiler, doğal peynir ve salça gibi gıdalardan oluşan menüler ağırlıktadır. Bugünkü yazımızda sizler için Samsun'da ne yenir ve neyi meşhur? Samsun mutfağı yemeklerinin isimleri ve listesi hakkında detayları derledik.
#Samsun YemekleriKüresel ısınma, su azlığı, kuraklık... Üstüne bir de ekonomik sıkıntıları ekleyin... Biliminsanları önümüzdeki yıllarda ciddi bir gıda krizi bekliyor. Hazırlıklı olmamız şart. Bunun bir ayağında da israfı önlemek var. Ama gelin görün ki anneannelerimizin pilavı son tanesine kadar yedirttiği, tabaktaki yemeğin suyunu ekmek ile sıyırdığımız o eski günler çoktan geride kaldı. Her yıl yaklaşık 1 milyar liralık gıda israf ediyoruz. Her 10 tabaktan 4’ü çöpe gidiyor. Buna dur demek için de Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneğine bağlı bazı restoranlar Başkan Ramazan Bingöl öncülüğünde harekete geçti. “Serpme” değil “seçme” kahvaltı, “açık” değil “kapalı” büfe hareketi başlattılar.
#Serpme KahvaltıAntalya’nın güzelliğini nasıl tarif etsem diye düşünürken Bergama Kralı II. Attalos’un bu kenti kurma hikâyesinin durumu zaten çoktan anlattığını fark ediyorum. Kral Attalos “Bana bir yeryüzü cenneti bulun” der ve kralın gözde akıncıları bu tasvire en yakışan yer olarak Antalya’yı bulur. Adı geçince ilk akla gelen deniz-güneş-kum olsa da her adımda bambaşka doğa harikalarıyla selamlıyor ziyaretçilerini. Yönümüzü bu kez dağlara doğru yükseklere, derelere ve köylere çeviriyoruz…
#SeyahatHürriyet Ankara, ‘Etimesgut’u Keşfet’ turuna çıktı. Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in ev sahipliği yaptığı programda, Etimesgut Türk Tarih Müzesi ve Parkı’nı gezdik. ‘Biz, tarihi bugün değil, binlerce yıl önce Asya’da, Avrupa’da, Anadolu’da yazdık. Ve şimdi şanlı tarihimizi tüm yönleriyle görmek, hissetmek, yaşamak ve yaşatmak için bu müzemizle herkese ‘Tarih seni çağırıyor’ diyoruz.’
#‘Etimesgut’U KeşfetGastronomi, kültür, sanat ve eğlence dünyası geçen hafta sonu Kuşadası’nda buluştu. Kuşadası Sokak Festivali’ne gittik; yerel yemeklerin peşine düştük. İlçenin mutfağını anlatan şef Ozan Güngör: “Arapsaçı, ebegümeci ve tilkişen gibi otların yemeği çok seviliyor. Enginar, zeytinyağlı ve bol baklalı yeniyor.”
#GastronomiTütsülenmiş dana sosisli hot dog... Tikka masala soslu tavuk... Fajita... Süt reçelli churros... Galataport’ta açılan Vandal’ın menüsüne uluslararası mutfaktan örnekler ve modernize edilmiş sokak yemekleri hâkim. Ayrıca Türk usulü serpme kahvaltı da var. Reçelleri ev yapımı, bal Erzincan’dan...
#GalataportDiyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, Ramazan Bayramı’nda aşırı yağlı ve şekerli besinlerin tüketiminin sınırlandırılması gerektiğinin altını çizdi ve “Aşırıya kaçtığınızı düşündüğünüz zaman ikramların bazılarına ‘hayır’ deyin. ‘Oruç bitti’ diyerek ölçüsüzce yiyebilirim düşüncesine kapılmayın” tavsiyesi yaptı.
#Neslihan Öztürk AktepeMillet olarak kahvaltıyı severiz. Bir çoğumuz kahvaltı sofrasına oturmadan dışarı çıkmayız. Zaten kahvaltı kültürünü de doğru düzgün başka bir memlekette bulamazsınız, bize özgüdür. Çeşit çeşit peynirler, zeytinler, kavurmalar, sucuklar, ballar, kaymaklar... Bir de tabi ki yöresine göre de çeşitler farklılık gösterebiliyor. Örneğin Karadeniz’in kahvaltısı başka, Ege’nin, Akdeniz’in, Doğu bölgelerinin kahvaltıları bambaşka. Kahvaltı masasında her şeyin olmasından yanayım. Oturduğum zaman masaya hepsinin tadına bakmalıyım. Ramazan günü aramızda oruç tutanlar “nereden çıktı şimdi bu kahvaltı” diyebilir. Haklılar da... Ama bugün mis kokulu çiçekler içinde, uygun fiyata yöresel kahvaltı yapabileceğiniz 3 adresi sizinle paylaşıyorum.
#KahvaltıBugün yarıyıl tatilinin ilk günü... Pandemi koşullarının da yorduğu öğrencilerin bol bol dinlenme zamanı... Damağına düşkün küçük ‘gurmeler’ ve çocuklarının faydalı aktivitelerle eğlenmesini isteyen ebeveynler için birlikte gezip lezzetli yemekler yiyebilecekleri yerleri seçtik. Yazarlarımız Ebru Erke, Gülay Barbaros Altan, şef Didem Şenol ve Big Chefs’in kurucu ortağı Gamze Cizreli’den tavsiyelerle; menüleri ve etkinlikleriyle de öne çıkan adresler bu rehberde…
#Yarıyıl TatiliEylül ayı sonbaharın başlangıcı olmasının yanında; kavurucu sıcakların geride kaldığı, akşamların tatlı serinliğinin hissedildiği, tatilcilerin çoğunun yavaş yavaş evlerine döndüğü ve yaz mevsiminin en güzel zamanlarıdır bana göre. Ben de tatilimi bu döneme denk getirip, bir hafta sonumu Muğla’nın Fethiye ilçesinde geçirmeyi tercih ettim. Her yörenin kendine has yemekleri ve lezzeti vardır. Fethiye için hem Ege hem de Akdeniz Bölgesi’nin bir sentezi diyebiliriz. Başta Ölüdeniz olmak üzere şahane plajları, kanyonları ve Kral Mezarları ile adını dünyaya duyuran tatil beldesini gezerken, ben de birçok lezzeti deneme fırsatı buldum. İşte Fethiye’de gitmenizi tavsiye ettiğim, beldenin en gözde mekanlarından bazıları.
#Fethiye