Paylaş
Kahvaltı birçoğumuzun kırmızı çizgisi... Özellikle ülkemizde yumurta, şarküteri ürünleri ve çeşit çeşit peynirle donatılan sofralara çok alışığız. Dolayısıyla insanların vegan olduğunda en çok zorlanacağı rutinin kahvaltı olması bana pek şaşırtıcı gelmiyor. Hikâyesini dinlediğim pek çok vegan da zaten et ve yoğurda nazaran kahvaltıdan vazgeçmenin daha zor olduğunu söylüyor. Üstelik vazgeçmek istemedikleri peynir veya yumurta değil sadece... Birlikte aynı masada uzun uzun kahvaltı yapabilme keyfinden mahrum kalınacağı düşüncesi de var.
Vegan üreticiler de bunun farkında. Marketlerde daha sık gördüğümüz ilk vegan ürünlere baktığımızda süt, peynir, tereyağı ve sucuğu görüyoruz. Bugün benim soframda vegan tereyağlı ve sucuklu bir vegan yumurta vardı. Yanında pembe domates, salatalık, zeytin, biraz maydanoz ve üzerine zeytinyağı-limon... Mis gibi odun ekmeği, simit ve bazlama, tahin-pekmez, anne yapımı turunç ve çilek reçelleri... Domates ve sarımsaklı sosuyla karışık kızartma, bolca pişi... Güzel bir fıstıklı helva... Saydığım her şey vegan. Böyle bir kahvaltı masasına başka neler eklenebilir diye düşündüm, üç tarif hazırladım.
PATATESLİ KUYMAK
(4 kişilik)
NE LAZIM?
- 1 iri patates (haşlanmış)
- 1.5 yemek kaşığı besin mayası
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
- 1/2 çay bardağı su
- 2 yemek kaşığı mısır unu
- 2 yemek kaşığı vegan tereyağı (veya zeytinyağı)
- 1/2 çay bardağı eriyen vegan peynir
- 1 su bardağı ılık su
- 1 çay kaşığı tuz
NASIL YAPARIM?
- Haşlanmış patatesin kabuklarını soyup küçük parçalara bölün. Daha sonra blender’a alın, 1/2 çay bardağı su, tuz, limon suyu ve besin mayasını katıp püre kıvamına getirin.
- Tavanıza vegan tereyağı veya zeytinyağını koyun, sonra mısır unu ve tuzu ilave edip 3-4 dakika kısık ateşte kavurun. Ilık suyu, 2-3 seferde, sürekli karıştırarak ekleyin.
- Karışıma daha sonra patatesli püreyi ekleyip kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişirin. Üzerine biraz rendelenmiş vegan peynir serpiştirip sıcak servis edin.
BİR DOKUNUŞ
Tam bir kuymak görüntüsü için yağ oranını arttırabilirsiniz.
PANKEK
(4 kişilik)
NE LAZIM?
- 1 bardak un
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 bardak badem sütü
- 1 yemek kaşığı elma sirkesi
- 1 çay kaşığı vanilya aroması
- 1 yemek kaşığı kabartma tozu
- 1 tutam tuz
Süslemesi için;
- Orman meyveleri
- Akçaağaç şurubu
NASIL YAPARIM?
- Tüm kuru malzemeleri bir kapta, sıvı malzemeleri de ayrı bir kapta karıştırın. Daha sonra sıvı malzemeleri kuru malzemelerin olduğu kaba ekleyin ve tel çırpıcı yardımıyla karıştırıp 5 dakika dinlenmeye bırakın.
- Tavaya fırça yardımıyla çok az sıvıyağ sürün, yarım su bardağı kadar pankek karışımdan tavaya dökün. 2-3 dakika sonra diğer tarafını çevirin. Pişince meyveler koyup şurup gezdirerek servis edin.
PÜF NOKTASI
Harcı çok fazla karıştırmamak ve kabarcıkları tamamen öldürmemek, pufidik pankekler elde etmek için önemli.
ACUKA
(6 kişilik)
NE LAZIM?
- 4 yemek kaşığı domates salçası
- 3.5 yemek kaşığı tatlı biber salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1.5 su bardağı dövülmüş ceviz
- 3/4 çay bardağı zeytinyağı
- 10 diş sarımsak (ezilmiş)
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1/2 çay kaşığı çemen tozu
- 2 çay kaşığı kimyon
- Karabiber, pul biber
NASIL YAPARIM?
- Salçaları zeytinyağıyla bir kapta karıştırın.
- Tüm baharat çeşitlerini, sarımsağı, galeta unu ve cevizleri ekleyip karıştırın. Ağzını sıkıca kapatabileceğiniz cam kavanozlara bölüştürün. Acukayı daha uzun süre muhafaza edebilmek için kavanoz kapağını kapatmadan önce üzerine biraz zeytinyağı gezdirin.
BİR ÖNERİ
Bu tarifin maksimum lezzette olması için güneşte kurutulmuş ev salçalarından seçin, ne kadar fark yarattığına inanamayacaksınız.
Paylaş