Kurban Bayramı boyunca et ağırlıklı olarak beslenmenin ardından 'Bayram sonrası beslenme nasıl olmalı?' sorusu sağlıklı beslenme açısından büyük önem taşıyor. HÜRRİYET ve LEZİZZ bu süreçte dengeli ve düzenli beslenmenin metabolizmayı toparlamaya yardımcı olacağının önemine Şef Rüzgar SÜNBÜL dikkat çekti.
#Bayram Sonrası BeslenmeKöfte mutfağımızda çok önemli bir yere sahip. Ülkemizde bir kısmı coğrafi işaret tescilli 100’den fazla köfte çeşidi bulunuyor. Üstelik çoğu köftemizin kendine has bir hikayesi de var. Bu hafta uzmanlarımıza ‘Köftelerin izinde yola çıkılacak adresler nereler?’ diye sorduk. Oldukça geniş olan listeden seçmekte zorlansalar da uğruna yola düşmeye değer 10 lezzetli köfteyi önerdiler.
#RotaAilemizle, sevdiklerimizle bir araya geldiğimiz bayram buluşmalarında biliyorum bazen ölçüyü kaçırabiliyoruz. Neyse ki aldığımız kiloları telafi etmek o kadar da zor değil... Yulaf, yoğurt, meyve ve kuruyemişli bir kahvaltıyla işe başlayalım; kabak, havuç, yeşil fasulye gibi lif oranı yüksek sebzeleri soframızdan eksik etmeyelim. Bayramda kavurma gibi tuz oranı yüksek besinler nedeniyle vücudumuz ödem tutabiliyor. Onun da çaresi bol su ve yürüyüş...
#BayramMutfakta gelenekselliğin sınırı ne kadar olmalıdır? Hangi yemek ne zamandır bizim? Mutfakta yeni malzemeler kullanmak gelenekselliğe aykırı mı?Yeni pişirme teknikleri gelenekselliği etkiler mi? Gelenek ile gelecek arasında mutfak bir köprü olabilir mi?
#İlisıra (Köy) DolmasıEmine Erdoğan ‘Türk Mutfağı’ kitabının nasıl çıktığını anlatırken, aile mutfağının da sırlarını paylaştı: “Ne yazık ki Türk mutfağı denince akıllara hâlâ sadece baklava ve kebap geliyor. Kitapta benim için özel değeri olan iki tarif de var. Leblebi unu helvası ve tarifini Mali First Lady’sinden aldığım zencefil şerbeti. Mikroorganizmalar açısından çok zengin nisan yağmuru ile yoğurt mayalamayı bir gelenek haline getirdim. Evimizde sabah kahvaltılarında çorba olmazsa olmazımızdır. Tayyip Bey de kahvaltıda çorbayı çok sever."
#Türk MutfağıGeçen hafta Cunda’ya gittim, sabaha karşı balığa çıktım, harika anılar biriktirdim. Boşnak mantısı yeme şansım da oldu. Halk arasında bayram yemeği olarak bilinen, aileyi özel günlerde bir araya getiren bir lezzet. Biliyorsunuz, aileyi bir araya getiren yemekleri severiz.
#YazarRamazan ayının sonlarına yaklaşırken sevdiklerine özel lezzetler sunmak isteyenler iftar menülerini özenle oluşturmaya devam ediyor. "İftara ne pişirsem?, "Bugün ne pişirsem?" diye düşünenler için çorbadan tatlıya Ramazan'ın yirmi dokuzuncu gününe özel nefis bir menü hazırladık. İşte 11 Mayıs Salı, Ramazan'ın 29. günü için iftar menüsü...
#İftar Menüsü‘MasterChef Türkiye’ yarışması jüri üyelerinden, MYK Gastro Arena kurucusu şef Mehmet Yalçınkaya’nın mutfağına sızdık… Bize aşçıların ana üssü Bolu’da geçen çocukluğunun sofralarını, 11 yaşında çırak olarak girdiği kamyoncu lokantasını, Süreyya Lokantası’nda kasalarca küçük ‘çimçim karides’ ayıklarken kurduğu hayalleri, Katar Emiri’ne hazırladığı yemekleri ve onu bugünlere getiren serüvenlerini anlattı.
#Mehmet YalçınkayaOrtaokuldaki Vedat için bayramlar harika bir olaydı. Sonra ne olduysa oldu, oradan oraya savruldum... Yıllar sonra tekrar harika olmasının sebebi kızım Ceylan Handan. Babaannemin vişneli ekmek kadayıfı artık yok ama şef Arzu Çetintaş’ın anlattığı Laz böreğimiz var bu bayram...
#YazarKurban Bayramı gelip çattı. Vatandaşlar bayrama hazırlık yaparken bir taraftan da buzluklarda yerler açıldı. Kurban Bayramı denince şüphesiz hep aynı temel soru aklımıza gelir: “Kurban etlerini nasıl muhafaza etmeliyiz?” Biz de sizin için bu yöntemleri araştırdık ve “Sağlıklı bir şekilde kurban eti nasıl muhafaza edilmeli?” sorusuna cevap bulduk...
#Kurban Eti Nasıl Saklanmalı“Ramazan ayında uzun süren açlık ve iki öğüne düşen beslenme düzeninden çıkıp, normal beslenme düzenine geçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var” diyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Derya Fidan, bayramı sağlıkla geçirebilmek için detoks önerisinde bulundu.
#Detoks BesinlerSonbahar rengârenk doğasıyla gözlerin, lezzetli yemekleriyle de midelerin dostudur. Sonbahar hasat mevsimidir. Üzümler salkım salkım toplanmayı bekler. Zeytinler de zümrüt yeşili yağa dönebilmek için bu ayları bekler. Deniz de lezzetlenir sonbaharda. Palamut, lüfer, yavaş yavaş hamsi ve uskumru bu mevsimde damakları çatlatacak kadar lezzetlenirler. Kış bastırmadan hem gözlerinizi hem de midenizi heyecanlı bir yolculuğa çıkarın.
#Mehmet Yaşin- "Gourmand Cookbook Awards"ta 2013 yılında "Selçuklu Mutfağı" adlı eseri "Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı Ödülü"ne layık görülen Şef Akkor, hadislerden esinlenerek "7'nci Yüzyıl ve Sonrasında İslam Mutfak Kültürü ve Yemekleri" adlı araştırmasını bitirdi - Şef Akkor: "Peygamber Efendimizin hadisi şeriflerinden de yararlanarak, aslında o yüzyılda neler yenildiği konusunda çok önemli dipnotlar vardı. Bunları da araştırarak tespit ettik" - "10 bin yıl boyunca aynı şeyi yedik ama son 50 yılda bu 50 kat değişti. Bu araştırmada aslında 10 bin yıldır yediklerimiz, erittiklerimiz ve bizim sağlığımıza zarar vermeyen yemekler var"