Önümüzdeki hafta, paylaşmanın öneminin vurgulandığı ramazan ayını geride bırakıyoruz. Özenle kurulmuş bayram sofralarında buluşacağız. Küçüklere şeker ve harçlıklar verilirken sofralar geleneksel tatlılarla taçlanacak. Yazarımız Sahrap Soysal çocukluğunun bayram sofralarını anlattı, Gastronometro şefleri hafif ve pratik incir tatlısı tarifini paylaştı.
#BayramKahvaltılıklarımızın çeşitliliği milletçe günün ilk öğününe duyduğumuz büyük sevginin de bir yansıması. Bayram sabahı ailece bir araya geldiğimiz o güzel sofralara otururken hem yazarımız Sahrap Soysal’la geleneksel kahvaltıları hatırlayalım hem de Gastronometro şeflerinin masamızı renklendirecek tariflerine bakalım...
#PeynirBirbirinden farklı kültürleri birarada barındıran Anadolu'da, Ramazan ayına özgü gelenek ve görenekler, yüzlerce yıldır yaşatılarak gelecek kuşaklara aktarılıyor. Akrabaların, komşuların kaynaştığı, zenginin fakirle aynı sofrada buluştuğu Ramazan’da, birbirinden lezzetli yemekler de sofradaki yerini alıyor.
Geçmişte, Suriçi’nin bazalt taşından yapılmış, yüksek tavanlı tarihi evlerinde soba, şömine kullanılmazmış. Ocaktan mangala çekilen kömür yeterliymiş. Birkaç hafta önce şehre günübirlik yolum düştü. Şairlere adanan üç tarihi yapıyı, Ahmet Arif, Cahit Sıtkı Tarancı ve Esma Ocak evini gezdim. Geçen gelişlerimde ne çok ayrıntıyı kaçırdığımı fark ettim.
Nilhan Aras (45), 14 yıldır lezzetlerin peşinde Anadolu’yu geziyor. Yerel mutfaklarla ilgili kitaplar yazıyor. Yemek kültürü dergisi Metro Gastro’nun ve Metro Kültür Yayınları’nın yönetmeni. Son kitabı “Bayram Çöreği”nde Diyarbakır mutfağını anlatıyor. Aras, şehrin beş geleneksel lezzetini ve bunları bulabileceğiniz mekanları anlattı.
Bu hafta sonu hep birlikte dondurmanın başkenti Kahramanmaraş’a biraz keyifli biraz hüzünlü bir yolculuk yapalım. Maraş’ı bize bir dönemin YÖK Başkanı, hareketli meclis oturumlarına başkanlık eden, Maraş Milletvekili Mehmet Sağlam ve sanatçı Kıraç acısıyla tatlısıyla anlatsınlar
Türkiye’nin dört bir yanından bayram lezzetlerini araştırırken birkaç nokta dikkatimi çekti. Bu lezzetlerin bazıları unutulma noktasına gelmişti, bazılarıysa eskiden sadece bayramlarda yapılırken artık tüm yıl bulunduğu için ‘özel’ olma sıfatı lafta kalmıştı. Cevizli ev baklavasından kalburabastıya, yuvalamadan içliköfteye bayramın yemek geleneklerine birlikte bakalım...
#BayramHafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.
#Müge AkgünBaharı gelişini, doğanın dönüşümünü bir milat olarak kabul eden, Orta Asya’dan Balkanlar’a kadar uzanan coğrafyada, yüzyıllardır Nevruz kutlanır. Nevruz, halk arasında, aydınlığın karanlığı, sıcağın soğuğu, gerçeğin yalanı, iyinin kötüyü yendiği gün olarak bilinir. Nevruz yenilenmenin ve hayatın bayramıdır.
#BursaPaskalya döneminde çok sevilerek yapılan Paskalya çöreği, ülkemizde yaşayan Hristiyan inancına mensup yurttaşlarımız sayesine bizim de çok benimsediğimiz bir çörek türü haline gelmiş durumda. Hristiyanların kutladığı en eski ve en önemli bayram olması sebebiyle büyük bir tarihe sahip olan Paskalya Bayramı’nda çeşitli etkinliklere mutlaka Paskalya çöreği de eşlik ediyor. Ben de bu hafta içinde büyüdüğüm şehirde öğrenerek çok sevdiğim, hem tatlı hem tuzlu şekilde yapabileceğiniz yumuşacık bir Paskalya çöreği tarifiyle geldim.
#Yıldız Öz SamahaEfsanelere konu Hevsel bahçelerinin mahsulleriyle pişen yemekler, Dağ kekiğiyle lezzetlenen etler, günün her saati ciğer... Kullanılan tek bir baharatın bile önemli olduğu, ince ayrıntılarla dolu bu mutfağın tadı damağımda kaldı gerçekten. Diyarbakır’ın heybesinde sizi şaşırtacak pek çok lezzet, kulağınıza fısıldayacak onlarca öykü var…
#DiyarbakırBu hafta size kıyı yolundan uzun ama lezzetli bir yolculuk önereceğim. Bu yolculuk Sinop’tan başlayıp, Rize’de sona erecek. Yol çok güzel ve keyifli. Manzaralı ve yemyeşil tepeler. Güneyin sıcağına alternatif, daha insaflı bir hava… Bir de buna her şehirde, kasabada değişen birbirinden lezzetli yemekleri eklerseniz bu yolculuğun tadı uzun süre damağınızda kalacak.
#Karadeniz Lezzetleri