Pratisyen hekim Dr. Donald Grant'a göre elinizin kaşınması sadece sivrisinek tarafından ısırıldığınızın bir işareti değil. Kardiyovasküler hastalıklardan sedef hastalığına kadar, ellerimiz bize sağlığımız hakkında çok şey söyleyebiliyor ve potansiyel olarak ciddi sağlık sorunlarına işaret edebiliyor. Sağlığımızın daha da kötüleşmesini önlemek için hastalık belirtilerini ve ellerdeki değişikliklerin nasıl fark edileceğini anlamak hayati önem taşıyor. İşte ellerimizin bizi ciddi sağlık sorunları konusunda uyardığının 5 işareti...
#El SağlığıOnları her gün gördüğümüz ve kullandığımız düşünülürse, ellerimiz biraz kızardığında bunu fark etmemiz zor olabilir. Ancak ellerimiz bazen sağlığımız hakkında ve işlerin tam olarak planlandığı gibi gitmediğine dair bize ince ipuçları veriyor.
#El SağlığıDijital mecralarda yazıyla birlikte bir ifade biçimi olarak kullanılan ‘emoji’ler pek çok jest ve mimiğin yerine geçiyor. Hemen tüm yaş grupları tarafından kullanılan ama özellikle gençlerin vazgeçilmez ifade aracı olan emojileri Z kuşağı, ‘duygularımızı destekliyor’ diye tanımlıyor. Uzmanlar ise emojilerin günümüzün önemli bir iletişim aracı olduğunu dile getirerek bunu ‘bir keşif’ olarak değerlendiriyor.
#EmojiViktorya Dönemi'nde sıkça görülen ölümcül hastalıkların geri dönüşü son yıllarda şaşkınlık yaratıyor. Özellikle ‘Kralların hastalığı’ olarak bilinen gut hastalığı, İngiltere’de korkutucu düzeyde artıyor. Paylaşılan verilere göre 2023'te kaydedilen vakalarda yüzde 960’lık bir artış yaşandı. Peki gut hastalığı neden bir anda artmaya başladı? Ülkemizde de görülüyor mu? Uzm. Dr. Zühre Sarı ile mercek altına aldık.
#SağlıkDoktor Henry Heimlich’in 1 Haziran 1974’te tıp dünyasına kazandırdığından beri binlerce hayat kurtaran “Heimlich manevrası” 50 yaşında. Sadece ABD’de 50 binden fazla kişinin hayatını kurtardığı kayıtlara geçen bu manevrayla Türkiye’de de neredeyse her hafta birkaç kişi ölümden dönüyor.
#Henry HeimlichBilim insanı Ross Fellowes, 1922 yılında Mısır firavunu, Çocuk Kral Tutankamon'un mezarını açan 20'den fazla kişinin ölümüne neden olduğuna inanılan 'Firavun laneti'nin nedenini çözdüğünü iddia ediyor.
#Çocuk Kral TutankamonAcil tıp doktoru Joe Whittington, sessiz ve tehlikeli bir kalp rahatsızlığının (Aort anevrizması) işareti olabileceğini söylediği basit başparmak testini paylaşarak sosyal medyayı adeta çılgına çevirdi.
#Aort AnevrizmasıÜlkemiz gastronomi açısından birbirinden lezzetli yemekleri ile büyük bir ilgi görüyor. Yöresel lezzetler arasında köfte türleri apayrı bir yere haizdir. Sofralarımızdan eksik etmediğimiz köfteler yanlarında salatalar ve patates kızartması gibi beğenilen yemekler eşliğinde sunulurken bazı köfte türleri ise yanlarına hiçbir ek ürün ilavesi olmadan tek başına da oldukça sevilerek tüketiliyor. Doyurucu bir yemek olan içli köfte bunların başında geliyor. Özellikle kızartma ve kıymalı tatları sevenlere hitap eden içli köfteye dair içli köfte nasıl kızartılır? İçli köfte yağda kaç dakika kızartılmalı? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#İçli KöfteHamuru, bohçasının katlama biçimi, iç harcı, pişirme yöntemi, sosu ve nasıl ikram edildiği yöreden yöreye değişse de değişmeyen tek şey mantının lezzeti. Miktarına bağlı olarak genellikle yapımı imece gerektiren mantı yöresel ve geleneksel Anadolu mutfağının sosyal terapi yemeklerinden de biri.
#Nilhan ArasTüketim odaklı toplumun bize öğrettiği “İstediğim zaman, istediğim yerde, canım ne çekiyorsa” gibi alışkanlıklar ve buna yönelik gelişen sektör, bize doğal tatları unutturmaya başladı. Her sebze-meyveye neredeyse yıl boyu ulaşabiliyoruz. Ama yazın aldığımız domatesle kışın aldığımız domates arasındaki farkı biliyor muyuz?
#MevsimAlmanya’nın ilk geleneksel Türk okçuluk derneği olan ‘Kemankeş Germania’, Türk okçuluğunu ve geleneksel başparmak tekniğini tanıtmaya ve yaymaya devam ediyor. Kemankeş Germania, bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ‘Geleneksel 4. Puta Turnuvası’ ile yaz sezonunu coşkuyla tamamladı.
#Kemankeş GermaniaKargo poşetlerine kimyasal atık muamelesi yaptığımız, marketten aldıklarımızı tek tek yıkadığımız zamanlar daha dün gibi. Son günlerde koronavirüse yakalananların sayısında yine bir artış görülse de artık pandemi dönemindeki alışkanlıklarımızın çoğunu sürdürmüyoruz. 15 Ekim Dünya El Yıkama Günü sebebiyle 100 kişiye hangi alışkanlıkları hâlâ önemsediklerini, hangilerini unuttuklarını sorduk. Gördük ki pandemi birçoğumuzda derin iz bırakmış.
#Hazan AKÖZ IŞIKİlkyardım insanlar için olduğu kadar hayvanlar için de elzem. Kedinizi böcek sokarsa, sıcak çarparsa, köpeğiniz zehirlenir veya yaralanırsa ilk müdahaleyi nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? Veteriner hekimler Haluk Çepoğlu ve Volkan Alaşlı evcil hayvanlarımıza nasıl ilkyardım yapacağımızı anlattı.
#HayvanTiktok sosyal medya platformunda kullanıcıların birbirine bağışta bulunabilmesi için hediye emojisi alanı bulunmaktadır. Bu özellik sayesinde hem Tiktok'ta yayın yapan kişinin kazanç sağlanması mümkün olurken hem de yayın içeriklerinin kalitesini artırmayı da teşvik etmektedir. Tiktok hediye emoji çeşitlerinin ne olduğu, kaç TL olduğu ve de nasıl bağışta bulunulacağı hakkında detayları derledik.
#Tiktok Hediyeİslam dini Müslümanlara namaz kılmayı farz kılmıştır. Yani namaz kılmak İslam'ın şartlarından bir tanesidir. Bu kapsamda bütün Müslümanlar namaz kılarlar. Namaz içerisinde ve namaz ile birlikte yapılması gereken bir takım rükünler bulunmaktadır. Bu rükünler; iftitah tekbiri, kıyam, kıraat, rüku, secde ve ka‘de-i ahîredir. Peki, bu rükünler arasında sayılan iftitah tekbiri ne demektir? Bu tekbir nasıl alınmaktadır? İftitah tekbiri farz mıdır? Namazda yapılmasının hükümleri nedir? İşte, iftitah tekbiri hakkında Diyanet İşleri Bakanlığının vermiş olduğu bilgiler.
#İftidah Tekbiri Nedir Farz Mıdır Ve Nasıl Alınır?Konya'da 1,5 yıl önce elini demir kesme makinesine kaptırarak sağ elinin baş parmağını kaybeden Yunus Kona'ya (24) sol ayak orta parmağı nakledildi. Kona, "Doktorlar burada parmağımı dikti ama parmağım işlevini yitirmiş. Bana ayak parmağının oraya dikileceğini söylediler. Şaka yapıyorlar sanıp güldüm. Denemekten ne çıkar deyip kabul ettim. Ameliyattan çıktığımda gerçekten de ayak parmağımın oraya dikildiğini gördüm. Şimdi çay içebiliyorum, bir şey tutabiliyorum veya yazı yazabiliyorum" dedi.
#ParmakKhor Al Adaid’in (İç Deniz) uçsuz bucaksız hissini veren kum tepelerini Sting’in Cezayirli şarkıcı Cheb Mami’yle birlikte seslendirdiği, Filistinli sürücümüzün de çok sevdiği “Desert Rose” (Çöl Gülü) şarkısı eşliğinde dört çekerli araçlarla aşıp deniz kıyısında güneşin batışını izlemek eşsiz bir deneyimdi.
#Müge Akgünİngiltere’nin tahtta en uzun süre oturan hükümdarı Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümüyle birlikte taht oğlu Charles’a geçti. Önümüzdeki günlerde bütün dünyanın gözlerini çevireceği yeni kralın parmaklarındaki şişlikler dikkat çekiyor. Peki Kral 3. Charles hasta mı?
#Kral 3. CharlesHayatın ilk yıllarında kol kanat gerip, mikroplar ile tanışmasına mümkün olduğunca engel olduğumuz çocuklarımız kreşe gittiklerinde birden sık hastalanmaya başlarlar. Bu durum ebeveynlerde büyük bir endişeye neden olur ve zaman zaman çocuklarını kreşten almayı bile düşündürebilir.
#Kreş Hastalığına DikkatHer gün haberlerde onlarcasını gördüğümüz, erkeklerin şiddet uyguladığı kadınlar yaşadıkları dehşetin yanı sıra bir de yardım isterkenki süreçte mağdur olabiliyorlar. Oysa şiddet gören biriyle ilk temas edenin nasıl davrandığı şiddetin tekrarlanmaması için çok önemli. Bu alanda çalışan iki sivil toplum kuruluşuyla görüştük ve şiddete maruz bırakılanların haklarını, onlara nasıl davranılması gerektiğini sorduk.
#Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı