Van’da yaşayan, 25 yıldır evli Saadet Dağ (43), yumurta rezervi kötü olduğu için çocuk sahibi olamayınca, 2019’da Ankara’da, 2021’de de İstanbul’da özel bir hastaneye başvurarak tüp bebek tedavisi olmak istedi. Olumsuz sonuçlanan tedavilerin ardından Diyarbakır’a gelen Dağ, Dicle Üniversitesi Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’ne başvurdu. Tedaviye alınan Dağ’a uygulanan tek embriyo transferi ilk denemede başarılı oldu. Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Nurullah Peker, “Hastamıza yaptığımız ilk tüp bebek denemesinde tek embriyo transferiyle güzel haberi verdik. Bugün de gebelik kesesini gördük. Hem onlar için hem de bizler için gerçekten yorucu ve zor bir süreçti. Ama sürecin sonu çok şükür güzel oldu. Bundan dolayı mutluyuz” dedi.
#Saadet DağTüp bebek tedavisinde ilk denemede yaşa göre artıp azalmakla birlikte başarı oranı yüzde 60 oluyor. Ancak bazen tedavinin iki ya da üç defa tekrarlanması gerekebiliyor. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Koray Altunay, ikinci tüp bebek tedavisi gerektiren hastaların merak ettikleri tüm soruları Hürriyet Aile okurları için yanıtladı.
#Tüp BebekKısırlık yani infertilite sorununun ortaya çıkmasında yanlış kanının aksine erkek faktörü de kadın kadar etkili rol oynuyor. İstatistiklere göre, günümüzde tüp bebek tedavisi için başvuran hastaların yaklaşık yüzde 40 -45’inde erkek faktörü bulunuyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum, Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, mikroçip uygulamasının erkek kaynaklı kısırlık tedavisi açısından önemli bir adım olduğunu söyledi.
#Erkek KısırlığıDoğurganlık aşısı bilimsel adı monosit kültürü olan uygulamanın halk arasındaki adıdır. Doğurganlık aşısı tüp bebek tedavisinde geçmişte başarısızlık yaşayan çiftlerde doğurganlığı artıran bir uygulamadır. Hastanın kendi kanından elde edilen özel hücrelerin çoğaltılarak rahim zarına enjekte edilmesiyle uygulanan ve gebelik şansını artıran doğurganlık aşısı hakkında merak ettiğiniz her şeyi Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Yavuz Şimşek anlattı.
#HtvsaglikkulubuTüp bebek tedavisine başlarken sperm testinin büyük önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, tüp bebek uygulamalarında testisten sperm alma teknikleri (TESA, TESE, PESA) hakkında açıklamalarda bulunuyor.
#Tüp BebekDerya Şimşek (35) oğlu Çınar’a kavuşana kadar 3 yılda, 10’a yakın hastane, merkez, doktor dolaştı. Sayısız tetkik, ilaç, iğne, 2 aşılama, toplam 4 tüp bebek denemesi yaptı. Yaşı ilerledikçe endişesi arttı. Sabır ve azmine tıbbın son olanakları da katılınca, hayalleri gerçek oldu. Şimşek kendi serüvenini anlatıyor...
Kat Brown’ın yaşadığı sorunlar çok uzun yıllar önce, çocukluğunda başladı. Kendini hiçbir zaman bir yere ait hissetmeyen Kat, kızıl saçları ve henüz 13 yaşındayken 1.80 olan boyu ile okulda zorbalığa maruz kaldı. Uzun boylu olduğu için bir üst sınıfa alındı ama bunun da yaşadığı zorbalığa ya da ait hissetmeme duygusuna bir faydası olmadı.
#Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite BozukluğuKendini hiçbir yere ait hissetmeyen, çocukluğunda zorbalığa maruz kalan ve uzun yıllar boyunca yaşadığı şeyin depresif bir uykusuzluk hastalığı olduğunu sanan Kat Brown’ın hayatı, sosyal medyada tesadüfen gördüğü bir paylaşım sayesinde konan teşhis ile kökünden değişti
#(Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu26 yıllık evlilikleri boyunca 10 kez tüp bebek tedavisi ve 8 kez de aşılama denediler, kâr etmedi. Emine-Fahri Arslan çiftinin bebek hasreti altın embriyoyla son buldu. Çifti, Meryem Ayşe adını verdikleri kızlarına kavuşturan Prof. Dr. Özkan Özdamar, bu mucize yöntemi Hürriyet’e anlattı...
#Kadın Hastalıkları Ve Tüp Bebek UzmanıDoğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek büyük bir umut kaynağı olmuştur. Gerçekten de, kısırlıktan yakınan olguların yaklaşık yarısında bu yolla gebelik elde edilebilmekte. Dünyada tüp bebek çalışmaları 40 yıl önce başladı. İngiltere’de Louise Brown tüp bebek yöntemiyle dünyaya gelen ilk çocuktur. Bu başlangıç denemelerinde erkekten alınan spermler kadından toplanan yumurtanın etrafına bırakılmakta ve kendiliğinden yumurtaya girmesi beklenmekteydi. Ancak sperm sayısı çok az ise ya da yumurtanın zarlarını delip de içine giremeyecek bir zayıflığa sahipse, bu durumda ne yazık ki döllenme gerçekleşemez ve istenen sonuç da alınamaz. İşte, 1991 yılında Cornell Üniversitesi’nden Prof. Gianpiero D. Palermo, bu sıkıntıları çözüme kavuşturmak üzere tek bir sperm hücresini saç kılı kalınlığında bir iğne yardımıyla yumurta içine yerleştirerek günümüzde ICSI ya da mikroenjeksiyon olarak bilinen tekniği gerçekleştirdi. Böylelikle tüp bebekten fayda gören çiftlerin sayısı da önemli ölçüde artmış oldu. Hemen arkasından da, azoospermik erkekleri baba yapacak TESE ya da testiküler sperm eldesi tekniği ile tüp bebek tedavisi başladı.
#Tüp BebekClaire Pape, hayatında sadece bir kez regl oldu ve hemen ardından henüz 13 yaşındayken menopoza girdi, 17 yaşında da çocuk sahibi olamayacağını öğrendi. Claire, şu anda 43 yaşında ve 2 çocuk annesi. Ve kendisi gibi erken menopoz teşhisi olan kadınlara umut vermek için hikayesini milyonlarla paylaşıyor.
#Kadın SağlığıDış gebelik nedir? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalınır mı? Dış gebelik belirtilerinin normal hamilelikten farkı var mıdır? Kimler dış gebelik açısından riskli grupta? Dış gebelik sonrası tekrar hamile kalmak için ne kadar süre geçmeli? Dış gebeliğin tedavisi nasıl yapılır? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Koray Özbay, dış gebelikle ilgili merak edilenler hakkında bilgi verdi.
#GebelikTüp bebek tedavisi, en basit şekliyle sperm ve yumurtanın laboratuvar ortamında suni döllenmeye tabi tutulması ve oluşan embriyonun rahime transfer edilmesi olarak ifade edilebilir. Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek ve Endoskopik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, adım adım tüp bebek tedavi sürecinin detaylarını anlattyor
#Tüp Bebek Tedavisi