Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2016 11:11

Tüp bebek tedavisine başlarken sperm testinin büyük önem taşıdığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı-Perinatolog Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, tüp bebek uygulamalarında testisten sperm alma teknikleri (TESA, TESE, PESA) hakkında açıklamalarda bulunuyor.

Haberin Devamı

Tüp bebek tedavisi bebek sahibi olamayan birçok çift için umut ışığıdır. Sorun kadında olabileceği gibi erkekte de olabilir. Tüpler tıkalı spermler hareketsiz ya da semende sperm olmayabilir. Erkekten alınan semen örneğinde sperm bulunamaması sonucu erkeklerin testis dokusu içinde (TESE) veya sperm taşıyan kanallarında (TESA) sperm bulunma imkanı vardır. Bu ihtimal göz önünde bulundurularak testis veya kanallardan elde edilen sperm ya da spermlerin kullanımı sonucu mikroenjeksiyon yöntemi uygulanabilir.

 

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

 

Haberin Devamı

MİKROENJEKSİYON YÖNTEMİ NEDİR?

Mikroenjeksiyon semende sperm olmaması ya da kanallarda tıkanıklık olmayan erkeklerde testislerden cerrahi yöntem ile sperm bulma işlemidir. Bir diğer şekliyle de semendeki spermlerin hareketsiz olması durumunda hareketli veya daha yüksek oranda canlı sperm bulma umuduyla yapılan işlemdir. Bu işlem yumurta toplama işleminin yapılacağı günden bir gün önce yapılır. Lokal ya da anestezi ile alınan doku örnekleri içerisinde sperm olup olmadığına bakılır. İşlem mikroskop ile yapılır. Eğer sperm var ise yumurta toplama işlemi yapılır. Eğer ki yapılan bu işlemler sonrası sperm bulunamazsa yumurta toplama işlemi yapılmaz ve tedavi sonlandırılır. Yumurta büyütme işlemi yumurtalıkların aşırı uyarılmasına neden olduğundan bazı durumlarda sperm olmasa da hastayı koruma amaçlı toplama işlemi gerçekleştirilir.

 

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

 

Sperm alma işlemi sperm taşıyan kanallardan ince iğne yardımı ile alınır. Bu sperm taşıyan kanallar doğuştan veya sonradan tıkanması durumunda semende sperm bulunamaması sonucu ciltten de iğne ile sperm elde edilebilir. Alınan bu spermler mikroenjeksiyon yönteminde kullanılır.

 

Haberin Devamı

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

 

SPERM TESTİNİN TÜP BEBEK TEDAVİSİNDEKİ ÖNEMİ

Tüp bebek tedavisine başlarken sperm testi büyük önem taşır. Test sonucu spermi olmayan erkeğin testislerinden örnek alınarak sperm olup olmadığı araştırılır. Alınan örnekte sperm var ise dondurulur ve yumurtaların istenilen büyüklüğe getirilmesi ile toplanma yapılacağı gün dondurulan sperm çözülerek döllenme işlemine geçilir. Örnek alınması tedavinin olumlu ya da olumsuz olacağını bize göstermiş olur.

 

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

 

Mikroenjeksiyon ile yumurta dölleme işleminin olumlu sonuçlanma olasılığı artmış olur. Mikroenjeksiyon uygulanabilecek erkek hastalar sperm sayısı az ancak mikroenjeksiyonla sperm elde edilebilecek kişiler, sperm hareketliliği ya da sperm yapısında bozukluk olan kişiler, başarısız tüp bebek denemesi yaşamış kişiler, genetik tanı uygulanacak kişiler ve sebebi bilinmeyen kısırlık problemi yaşayan erkek hastalara uygulanır.

Haberin Devamı

Â

Mikroenjeksiyon yöntemiyle tüp bebek tedavisi

 

arpanetmedya.com 'a Katkılarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!