Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve artan stres faktörleri sadece ruhumuzu değil; bedenimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Yaşam tarzımızdaki yanlışlarımızın yaşam kalitemizi bozacak düzeyde kabızlığa neden olabileceğini biliyor muydunuz?
#Barsak Ansı NedirÇoğumuz günlük hayatımız içerisinde o kadar yoğunuz ki daha fazla hareket etmek genellikle arka plana atılıyor. Ancak önceliklerinizi yeniden düşünmeniz için çok geçerli bir neden var. Geçtiğimiz hafta British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, fiziksel olarak aktif olmak, yaşam süresini 5-10 yıl uzatabilir. Araştırmada, düzenli olarak aktif olan bireylerin daha uzun ve sağlıklı bir yaşam sürdükleri tespit edildi. Bu bulgu, günlük yaşantımıza daha fazla fiziksel aktivite eklemenin önemini bir kez daha vurguluyor.
#SağlıkHalk arasında Bağırsak Yığını hastalığı olarak da bilinen İnflamatuar Barsak Hastalığı (İBH), kronik bir bağırsak hastalığı grubunu ifade eder. İBH, bağırsakların iltihaplanmasıyla karakterize olan ve sindirim sistemi üzerinde etkili olan bir durumdur. Peki, Bağırsak Yığını hastalığı neden olur? İşte, hastalık hakkında detaylı bilgiler
#Bağırsak YığınıVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksiklikleri durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Rektum ve kolon kanseri gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak CEA değeri bulunur. Tiroit, prostat, karaciğer, pankreas, meme ve ovaryum kanserlerinde de kullanılır. CEA değerine Karsinoembriyonik antijende denir. Peki, CEA Karsinoembriyonik nedir? CEA değeri kaç olmalıdır? Düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri ve belirtileri nelerdir? İşte, tüm detaylar...
#CEA Karsinoembriyonik NedirALERJİK hastalıklar, aşırı duyarlılık ile karakterlidir. Bir kişinin polen, toz akarları, ilaç, gıda, arı zehiri gibi alerjenlere karşı normalde vermemesi gereken bir tepki vermesidir. Bu tepkiyi veren kişinin bağışıklık sistemidir. Bunların bir kısmı kişinin ani ölümüne yol açabilir. Arı, ilaç ve gıda alerjisi alerjik şoka (anafilaksi) sebep olup, dakikalar içinde kişiyi öldürebilir. Bir kısım alerjik hastalıklar ise sık olarak görülür, insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjik nezle ve kurdeşen (ürtiker) bu özelliğe sahiptir. Bu hastalıklar kişilerin hayat kalitesini, okul ve iş başarısını olumsuz etkiler. Alerjik astım ise kronik seyirli olup hastanın hayatını riske sokar. İç Hastalıkları Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Kokuludağ, bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler verdi:
#1İki yıl önce hemoroid şüphesi ile doktora giden Joshua Sanchez, dördüncü evre kolon kanseri olduğunu öğrendi. Kolon kanseri ile benzer semptomlara sahip olan hemoroid, tıpkı bu örnekte olduğu gibi kanserin erken teşhis edilmesini zorlaştırıyor. Peki bu iki hastalığı birbirinden nasıl ayıracağız? Uzmanlar anlattı...
#Kolon KanseriKuduzun tedavisi çok eski bir hastalık olmasına rağmen sanılanın aksine bulunmamaktadır. Ancak kuduz hastalığı öncesinde tedaviye yönelik çalışmalar gerçekleştirilebilmektedir. Bunlardan birisi de kuduz aşısı uygulamasıdır. İşte, kuduz aşısı tedavisi hakkında merak edilen bazı detaylar
#Kuduz AşısıAronya meyvesi, sağlığa olumlu etkileri ve yararları nedeniyle ‘’süper meyve’’ olarak da adlandırılıyor. Anavatanı Kuzey Amerika olan aronya meyvesinin insan sağlığına pek çok faydası var. Ülkemizde de üretilmeye başlanan bu besin içeriği nedeniyle kanser hücrelerini yok ettiği ve vücudu baştan aşağıya yenilediği iddia ediliyor. Peki, aronya meyvesi gerçekten bu kadar faydalı mı? Aronya meyvesi hangi hastalıklara iyi geliyor? Aronya meyvesi nasıl tüketilmelidir? Diyetisyen Gülçin Işık, şifa deposu besin aronya meyvesiyle ilgili aklımıza takılanları anlatıyor.
#Aronyaİnsanlar için herhangi bir miktarda kurşuna maruz kalmak kötüdür, çocuklar için daha da kötü. Kurşun, çocukların beyinlerine zarar verebilir, büyümeyi engelleyebilir ve gelişimsel sorunlara neden olabilir. Kurşun zehirlenmesine dair yeni tanım ise kanlarında tehlikeli derecede yüksek kurşun tespit edilen çocukların sayısını daha da arttıracak.
#KURŞUN ZEHİRLENMESİEmilim bozuklukları ve sindirim bozuklukları yetersiz besin alımına (malnütrisyon) yol açar. Sindirim ve emilim bozuklukları, genellikle enflamatuar barsak hastalığı, kısa barsak sendromu ve pankreas yetmezliği gibi, geniş bir hastalık yelpazesi sonucunda meydana gelir. Kısa barsak sendromu verilen bu hastalık, çeşitli nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Emilim nedir tüm detayları ile sizler için derledik.
Rahim sarkması, hastaların hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyen ve daha çok ileri yaş kadınlarda görülen jinekolojik bir sorundur. Özellikle de çok doğum yapmış, çok fazla kilo alıp vermiş ve menapoza girmiş olan kadınlarda bu sorun daha sık görülür. Rahim Sarkması nedir, nasıl anlaşılır sizler için derledik.
#Rahim SarkmasıAronya meyvesi, insan sağlığı üzerindeki olumlu etkisi dolayısıyla son günlerde sıkça tercih edilen meyve türleri arasında yer alıyor. Aronya meyvesinin 'süper meyve' adıyla bilinmesinin temel nedeni ise insan sağlığına olumlu etkileri olarak yorumlanıyor. Peki, aronya meyvesi nedir ve sağlığa faydaları nelerdir? İşte, kanser hücrelerini dahi yok ettiği söylenen aronya meyvesi hakkında detaylı bilgiler
#Aronya Meyvesiİdrar kaçırma veya tıbbi adıyla üriner inkontinans her türlü istemsiz ve kontrol edilemeyen idrar tutamama durumudur. İdrar kaçırma kişinin yaşam konforunu bozduğu gibi sürekli ıslaklık, tahriş ve kötü koku endişesi kişide ciddi sosyal ve psikolojik sorunlara da yol açabilmektedir. İdrar kaçırma görülme sıklığı yaşla birlikte artar ve kadınlarda erkeklere oranla daha sık izlenir.
#İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi EdilirVücudumuzda bazı vitamin ve minerallerin eksik olması durumunda çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. CEA değeri, kolon kanseri ve rektum gibi gastrointestinal sistem türü kanserlerin belirleyicisi olarak bilinir. CEA nedir ortalama değeri kaç olmalıdır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Cea Nedir Ortalama Değeri Kaç Olmalıdır?Genel Cerrahi Uzmanı Op.Dr. İsmail Özsan, Amerika, Hollanda ve Japonya’da yapılan bilimsel çalışmaların normal kemoterapiye ek olarak yapılan ‘Sıcak Kemoterapi’ tedavisinin (HIPEC) hastaların yaşam kalitesini ve süresini artırdığını ortaya koyduğunu söyledi.
#Sıcak KemoterapiMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriMeme dokusu içinde belli bir düzen içinde olan sağlıklı hücre çoğalmasının, bu hücrelerin genetik yapılarındaki bozulma nedeniyle kontrolden çıkması sonucu, hem olduğu yerde aşırı çoğalma hemde kan, lenf denilen beyaz kan dolaşım sistemi ve hem de dökülme yolu ile başka organlara yayılması ile gelişen bir hastalıktır.
#Meme KanseriErken dönem omurilik ve beyin felcine bağlı yatağa bağımlılık durumunun ortadan kalkması, hastalarımızın oturma dengesi, ayakta durma dengesi gelişiminin hızlandırılması amaçlı kullandığımız ‘erigo robotik teknolojisi'nden faydalanmaktayız.
#ErigoLupus hastalığı bir diğer adıyla kelebek hastalığı son günlerde en fazla araştırılan konulardan oldu. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE), olan Lupus hastalığı bazı belirtilerle ortaya çıkarak, en sık 13-40 yaşları arasında görülür. Ağır seyredebilen ve tedavisi geciktirildiği takdirde hayati risk oluşturan lupus hastalığında hastaların bazı durumlarda dikkat etmesi gerekiyor. Peki, lupus hastalığı nedir? Tıpta lupus hastalığı tedavisi nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, lupus hastalığı ile ilgili merak edilen bazı bilgiler.
#Lupus Hastalığı NedirGeriatri bölümü, belli bir yaş grubunun sağlık problemlerini ihtiyaçları ve özellikleri daha iyi anlaşılması üzerine iç hastalıklarının bir yan dalı olarak hastalara hizmet veriyor. Her türlü dahili hastalığı olanlar veya birden fazla hastalığı bulunan belli bir yaş aralığındakilerin geriatri bölümüne başvurması gerekiyor. Peki, geriatri nedir ve ne demek? Geriatri hangi hastalara kimlere bakar? İşte, o konuyla ilgili merak edilen bazı bilgiler..
#Geriatri NedirOnkoloji uzmanı Prof.Dr. Hakan Karagöl, uzun yıllardır egzersiz yapmanın kanser gelişme riskini azalttığının bilindiğini ancak, bugüne kadar kanseri önlemek için ne kadar süre ve ne tür egzersiz yapılması gerektiği ile ilgili kesin bir verinin olmadığını belirtti.
#Yürüyüşün Faydaları