Darmstadt Devlet Orkestrası’nın usta kemancılarından Emre Tamer, Türkiye’de başlayan Barok müzik sevgisini Almanya’da da sürdürüyor. Yüzlerce yıldır kütüphanelerin tozlu raflarında unutulan eserleri adeta bir ‘arkeolog’ gibi ortaya çıkarıyor ve 20 yıl önce kurduğu ‘Darmstadt Barok Solistleri’ grubuyla birlikte müzik dünyasına kazandırıyor.
#ALMANYAGrubu Musica Sequenza ile elektronik müziği 18’inci yüzyılın enstrümanlarıyla buluşturan Burak Özdemir, kendi alanında tam bir özgür ruh. Berlin’in gece kulüplerinde ‘Yeni Pop: Barok!’ sloganıyla Bach ve Handel gibi bestecilerin eserlerini çalan Özdemir sorularımızı yanıtladı.
#Burak ÖzdemirTürkiye’nin ilk kadın keman yapımcısı Nurgül Çomak, ilk yaylı sazlar sergisini 15-18 Nisan tarihleri arasında Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda gerçekleştirilen Uluslararası Barok Müzik Festivali kapsamında sanatseverlerle buluşturuyor.
#Nurgül Çomak18 Nisan’a kadar CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapacak İBB Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun yeni genel sanat yönetmeni Murat Cem Orhan, “Tüm etkinliklerimiz İstanbul insanının entelektüel birikimine kalıcı katkı sağlama amaçlı. Dünyanın en iyi sanatçılarını genç yeteneklerimizle buluşturmaya çalışıyoruz. CRR bir konser salonunun çok ötesinde bir kültür mabedi olacak dedik ve adım adım gerçekleştiriyoruz” diyor.
#CRR Uluslararası Barok Müzik Festivali6-24 Haziran tarihleri arasında 50’ncisi düzenlenecek İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. Teması ‘İstanbul’ olarak belirlenen etkinlik, klasikten Türk sanat müziğine ve caza uzanan çeşitliliğiyle ilk festivale vurgu yapıyor. Müzik yazarı Serhan Bali, Borusan Holding’in ana sponsorluğunda gerçekleştirilecek festivalin kaçırılmaması gereken konserlerini seçti.
#Jakub Józef Orlinski‘Müzikle erken yaşta tanışan çocuk hem fizik, matematik gibi derslerde hem de hayatta başarılı oluyor.’ Bu bilginin kaynağı olan Dr. Erman Türkili, “Enstrüman çalmak zekâyı geliştiriyor. 7 yaş geç, 3 yaşından itibaren piyanoya, beş yaşından itibaren de kemana başlatın” diyor...
#Müzik EğitimiNuri Harun Ateş kariyerinin yanı sıra katıldığı programlarla da gündeme geliyor. Nuri Harun Ateş, Hollanda, Almanya, İsveç, İtalya, Danimarka, Belçika, İsviçre, Fransa'nın başlıca müzik ve tiyatro festivallerinde performans sergiledi. 2007 yılında Türkiye’nin en önemli opera yarışmalarından birinde jüri özel ödülüne layık görüldü. Bu ödül bir Kontrtenora verilen ilk ödül oldu. Peki, Nuri Harun Ateş kimdir, kaç yaşında?
#Nuri Harun Ateş“Müzik ruhun gıdasıdır” sözünü duymuşsunuzdur. İnsanlık tarihinin öncesinde dahi var olduğuna inanılan bu sanat türü hakkında henüz bilinmeyen pek çok şey var. Bu yazı dizininde Müzik ve müziğin sanata, insanlara kattığı değere dair detayları derledik.
#Müzik Nedir?Benimle Söyle yarışmasının jüri üyelerinden biri de Nuri Harun Ateş oldu. 2007 yılında Türkiye’nin en önemli opera yarışmalarından birinde jüri özel ödülüne layık görülen Nuri Harun Ateş, gerek tarzı gerekse sesiyle dikkatleri üzerine çekti. İşte, Nuri Harun Ateş’in hayatına ilişkin bilgiler
#Benimle Söyle Yarışmasının Jüri Üyesi Nuri Harun AteşGoogle, kullanıcılarını bugün Johann Sebastian Bach için hazırladığı doodle tasarımı ile karşıladı. Johann Sebastian Bach’a özel doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, kendi armonilerini oluşturabiliyor. Peki, Johann Sebastian Bach kimdir, neden doodle oldu?
#Johann Sebastian BachYunanistan Başbakanı Çipras’ın Ruhban Okulu ziyaretini Yunan politikacılar olumlu yorumlarken, basın “Bir şey çıkmaz” diyormuş. Başbakan Çipras ise iki ülkede Rum azınlığın ve Batı Trakya’daki Müslüman azınlığın (“Türk” demedi) dinleri yüzünden sıkıntı yaşamalarının üzüntü olduğunu belirtti, “Gelecek ziyaretimde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la birlikte bu okulun kapısını açmayı ümit ediyoruz” dedi.
#Yazar2001 yılında arya albümleriyle Gramophone Solo Vokal Ödülü’nü kazanan mezzosoprano Magdalena Kozena, şef Giovanni Antonini yönetimindeki The Age Of Enlightenment Orkestrası’yla İş Sanat’a konuk oluyor. Konser öncesi Kozena ile konuştuk...
#Magdalena KozenaHollanda’da yaşayan, Amsterdam Konservatuvarı’nda ders veren Emirhan Tuğa, çocukluk hayalini gerçekleştirdi. Türk bestecilerin piyano eşlikli klarnet eserlerini kendi imkânlarıyla kaydetti, CD’si Hollanda’da yayımlandı. Saygun ve Akses’ten Evrim Demirel’e farklı kuşaklardan dokuz bestecinin eserlerini seslendirdiği ‘Turkish Recital’a piyanist Edzo Bos’un ısrarıyla kendi bestesini de ekledi. Tuğa, “Dileğim bestecilerimizin klarnet için daha çok eser yazması” diyor.
#Emirhan Tuğa