İZMİR’de yaşayan 62 yaşındaki Ziya Çakıcı, yaklaşık 2.5 ay arayla iki kardeşini de kalp krizinden kaybedince, kalp muayenesi için Özel Akut Kalp Damar Hastanesi’ne başvurdu. Burada Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Harun Evrengül, yapılan muayenenin ardından Ziya Çakıcı’ya anjiyo önerdi. Yapılan anjiyo sırasında kalbe giden ana damarda yüzde 98’lik tıkanma tespit edilen Ziya Çakıcı başarılı bir anjiyo işleminden sonra sağlığına kavuştu.
#1Özel Egepol Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Işık Erdoğan, yüksek tansiyonun atardamar sistemlerinde damar sertliğine yol açan etkileri ile kalp krizi, kalp ve böbrek yetmezliği, felç, görme kaybı gibi kişinin yaşam kalitesini bozup yaşam süresini kısaltan ciddi sonuçları olan bir hastalık olduğunu dile getirdi.
#İzmirKalbin ana besleyici damarlarında oluşan tıkanma sonucu kalp kasının yeterli beslenememesi ve oksijensiz kalmasına bağlı olarak kalp kasında hasar oluşması haline ‘kalp krizi’ deniyor. Çoğunluğu kalp damarının pıhtı ile tıkanması ile meydana gelse de, daha düşük oranlarda kalp damarlarında gelişen plakların damarı tam tıkaması ile de oluşabiliyor.
#KalpHalk arasında gizli kalp olarak da bilinen ‘sessiz iskemi’ özellikle kadınlarda ciddi risk oluşturuyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun bu kişilerin hiç belirti göstermeden kalp krizi geçirebildiğine dikkat çekerek, önemli bilgiler verdi.
#Sessiz İskemiKalp krizlerinin yazı-kışı olmuyor. Dikkatsiz ya da genetik olarak şanssız biriyseniz, hele bir de doktorların tavsiyelerini dinlemeyenlerdenseniz ilk kriz sizi mutlaka halı sahada maç yaparken ya da işinizde stresten bunalırken değil de evinizde istirahat ederken veya plajda güzel güzel güneşlenirken de yakalayabiliyor. Krizin en mühim işareti ise göğüs ağrısı oluyor.
#Osman MüftüoğluDamar tıkanıklığı sorunu yaşayan hastalar için yeni bir tedavi yöntemi geliştirildi. Mevcut tedavi yöntemleriyle 100 hastadan 2'sinin bacağının kesilmesi sonucu ortaya çıkarken damar içindeki kireçlerin temizlendiği aterektomi yöntemiyle uzuv kayıplarını en aza indirmek amaçlanıyor.
#Periferik Damar HastalığıKalp hastalıklarının tedavisinde sıkça uygulanan stent ve by-pass konusunda yapılan araştırma, by-pass ameliyatı sonrası ölüm oranının stent takılan hastalara göre belirgin olarak daha düşük, stent takılan hastaların kalp krizi geçirme riskinin by-pass yapılanlara kıyasla yüzde 42 daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Halsizlik, terleme, kusma ve nefes alma güçlüğü… Tüm bu belirtiler sessiz göğüs ağrısı ile gelen bir iskemi atağına yani kalp kası beslenme bozukluğuna işaret edebilir. Ani ölüm riskini de beraberinde getirebilen sessiz iskemi, diyabet hastaları ve yaşlılarda daha sık görülmektedir. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Rifat Eralp Ulusoy, iskemik kalp hastalığı ve risk grupları hakkında bilgi verdi.