Balkabağını taratorun veya mücverin başrolü yapmayı denediniz mi hiç? Veya küp küp doğrayıp fırında pişirdikten sonra etlerin yanında sunmayı? Hemen hepimiz klasik tatlısını ya da çorbasını yapıyoruz ama neden bunlarla yetinelim ki? Lor, labne, rokfor gibi peynirlerle de iyi anlaşıyor; köri, zencefil ve adaçayı gibi baharat çeşitleriyle de... Makarnaya da çok yakışıyor, katmere de, magnolia tatlısına da... Mutfakta ufkunuzu açacak, lezzetiyle mutlu eden balkabaklı tariflerime buyurun.
#BalkabağıEmre Şen’in balkabağı çorbası, butik otel Casa Lavanda’nın restoranını kulaktan kulağa duyuran lezzetlerden biriydi. Adana’daki ünlü Pasta Bahçesi’nin yanık tereyağı ve kaymakla yapılan cheesecake’iyse Le Cordon Bleu Londra mezunu şef Yiğit Zeyneloğlu’nun reçetesi... Zeyneloğlu cheesecake’ini nasıl yaptığını anlattı. Şen de hem çorbasının tarifini verdi hem de balkabağı pişirirken işimize yarayacak tüyoları...
#BalkabağıBalkabağı sezonu geldi; hem evlerde hem restoranlarda çeşit çeşit tatlıları yapılmaya başladı. Kireçte bekletilip çıtırlaştırılanı da çok seviliyor, şekerle pişirilip cevizle servis edileni de... Pudingi de cheesecake’i de çok leziz oluyor. Balkabağıyla yapılan tatlıların en iyileri nerede yenir, uzman jürimize sorduk.
#BalkabağıSonbahar ve kış aylarında turuncu rengiyle tezgahları ve sofraları renklendiren balkabağı çorbadan tatlıya, börekten yemeğe her yemekte kullanılabilecek esnekllikte olmasının yanı sıra çok da faydalı. Sizin için balkabağı hakkında bilmeniz gerekenleri araştırdık. İşte kısa ve öz bir balkabağı rehberi...
#Balkabağının FaydalarıVitamin ve mineral yönünden zengin bir içeriğe sahip olan hurmanın öğünlerde mutlaka tüketilmesi tavsiye ediliyor. Ayrıca farklı çeşitleri de bulunan hurma, çocukların beslenmesi için de oldukça önemli bir yere sahip. Peki, besin açısından değerli olan hurmanın faydaları neler? Kimler tüketirken dikkat etmeli?
#Hurma“Onlar beş senedir İstanbul’u dünya çaylarıyla buluşturuyorlar. Şimdi, Karaköy’den sonra açtıkları Moda şubelerinde son derece yenilikçi bir şey de deniyorlar. İlhamını çaydan alan, hatta bazen içinde çayın kendisinin de bulunduğu 35 çeşit çok farklı ve gıcır gıcır cheesecake yarattılar. Dem’in ortakları Eylül Görmüş-Ömer Çağatay ile şefi Merve Gül Şenol Özen’le bu tatlı hamleyi konuştuk.”
#ModaSonbaharı çok seven insanlar vardır... Yağmurlu hava, kalın kazak, sıcacık çay, düşen yapraklar… Sonbahar çoğu insana romantik gelir, ancak maalesef ben o insanlardan biri değilim. Sonbahar demek, benim için yaza geri sayımın başlaması demek. Çok sevdiğim denizime, güneşime gün saymak, kiraza karpuza hasret kalmak demek.
#İdil YazarYılbaşı sofraları için hazırlıklar başlarken, yılbaşı yemekleri arayışları sevdiklerine görkemli sofralar hazırlamak isteyenler tarafından merak ediliyor. Peki, yılbaşı sofrasında neler olmalı? İşte sizler için hazırladığımız hindi tandırdan, balkabağı çorbasına ve yılbaşı mezeleri ile mükellef bir yılbaşı menüsü!
#Yılbaşı MenüsüYılbaşı masası denince akla hemen bir içpilavla hindi veya et çeşitleri gelse bile artık kimi beslenme hassasiyetleri ve trendleri debaskın olmaya başladı. Veganlar, vejetaryenler ya da onları ağırlamak isteyenler sosla pişip nar gibi kızarmış bütün bir karnabahar veya istiridye mantarlarıyla da ihtişamlı bir sofra kurabilir. Bitki temelli lezzetler için Sanki Atölye’nin kurucusu Ceyda Artun’dan, klasiklere yakın durmak isteyenler içinse şef Yaren Çarpar’dan öneri ve tarifler aldık.
#Metro1 Kasım Dünya Vegan Günü farkındalık yaratmayı amaçlayan etkinliklerle tüm dünyada kutlanıyor. Hayvan hakları, iklim krizi ya da sürdürülebilirlik... Sebebi ne olursa olsun bitki temelli beslenenlerin sayısının artmasıyla birlikte vegan mekânlar da hızla çoğalıyor. Jürimize vegan tabaklarıyla lezzetten ödün vermeyen adresleri sorduk.
#GastronomiEkimin en turuncu rengi balkabağı tüm neşesiyle gülümsüyor. Balkabağı deyince sadece kabak tatlısı akla gelmesin. Çorbasından böreğine, kekinden zeytinyağlısına, pilavından ekmeğine salatasına... Balkabağı ile birleşince ortaya çıkan ve damakları şenlendiren lezzetler neler mi?
#BalkabağıVejetaryen ve vegan mutfak kültürüne sahip ancak damak tadınıza uygun restoran ve kafeleri bulamıyorsanız listemiz tam size göre! Raw beslenme anlayışı, vegan, vejetaryen, glütensiz ve paleo gibi mutfak arayışları için Türkiye’de seçenekler kısıtlı ancak biz en iyilerini seçtik. Beş jüri üyesinin ilk tercihi Zencefil restoran oldu.
#Türkiye’Deki Vegan Restoranlarİstanbullulara 168 yıldır hizmet veren Beyaz Fırın, yeni yerini bugün Bağdat Caddesi’nde açıyor. Yeni mekan diğerlerinden epey farklı. İçinde birçok bölüm var. Yeni Beyaz Fırın’ın Açık Mutfaklı Pastane konsepti, en çok ilgi çekecek köşelerden biri. Büyük bir ahşap imalat tahtası ortaya konularak, ürünler müşterilerin gözü önünde hazırlanacak, iki fırında pişirilerek sıcak sıcak servis yapılacak.