Balkabağının 5 Lezzetli Hali
.
Kış aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan balkabağı, tam bir lezzet noktası! Turuncu rengiyle iştah kabartan balkabağının farklı tatlarını denemeye doyamayacaksınız!İşte sizler için sofraların en turuncusu, kabakgillerin en tatlısı olan balkabağının 5 farklı lezzetini bir araya getirdik…
1.İçinizi ısıtacak bir tarif: Balkabağı Çorbası!
Malzemeler (5 kişilik):•5 su bardağı tavuk suyu•1,5 çay kaşığı tuz•4 su bardağı dolusu, püre halinde bal kabağı•1 yemek kaşığı doğranmış taze maydanoz•1 adet orta boy incecik kıyılmış kuru soğan•Yarım çay kaşığı kekik•1-2 diş çok ince kıyılmış sarımsak•Yarım su bardağı krema•5 -6 adet tane karabiberTarif:•Tavuk suyunu, tuzu, püre haline getirdiğiniz kabağı, ince doğranmış kuru soğanı, tane karabiberi, kekiği, ve ince kıydığınız sarımsağı bir tencereye koyarak yaklaşık otuz dakika kısık ateşte karıştırarak pişirin.•Pişirdiğiniz karışımı ocaktan alarak blender yardımı ile tüm malzemeyi pürüzsüz bir hale gelene kadar karıştırmaya devam edin.•Püre haline getirdiğiniz çorba karışımını tekrar ocağa alın.•Kremayı azar azar ilave ederek kısık ateşte 5 dakika daha pişirin.•Servis kâselerine aldığınız dumanı üstünde tüten sıcak çorbaları, incecik doğranmış taze maydanoz ilavesi ile servis edin.•Afiyet olsun!Tarif:lezizyemekler.com
2.Ana yemeklerin yanında sağlıklı bir aperatif: Balkabaklı Mücver!
Malzemeler:•600 gr. balkabağı•1 küçük demet dereotu•1 küçük demet maydanoz•1 orta boy kuru soğan•1 yumurta•5 yemek kaşığı un•1 çay kaşığı kabartma tozu•1 tatlı kaşığı karabiber•1 tatlı kaşığı kimyon•1 yemek kaşığı acı pul biber•1 tatlı kaşığı tuzTarif:•Balkabağını soyun ve geniş bir kâsenin içine rendeleyin.•Soğan, maydanoz ve dereotunu yıkayıp temizledikten sonra ince ince kıyın.•Un, tuz ve baharatlarını da ekleyerek güzelce yoğurun.•Hazırladığınız karışımdan, köfteden biraz daha büyük olacak şekilde parçalar kopararak üzerini yassılaştırın.•Tavaya eklediğiniz sıvı yağda hazırladığımız mücverleri kızartın.•Servis tabağına kızaran mücverleri alın. İsterseniz sade isterseniz de sarımsaklı yoğurt eşliğinde afiyetle yiyebilirsiniz! Tarif:kolayevyemekleri.net
3. Pek çok yemeğin yanına yakışan kurtarıcı garnitürün, balkabağı ile birleşmiş hali: Balkabaklı Patates Püresi!
Malzemeler:•3 adet patates•1 kâse soyulup dilimlenmiş balkabağı•1 yemek kaşığı tereyağı•2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar•Tuz•KarabiberTarif:•Patatesleri soyup iri iri doğrayın.•Kabaklarla birlikte bir tencereye alıp iyice yumuşayana kadar haşlayın.•Suyunu süzüp, patates ve balkabaklarını blender’dan geçirin.•Ayrı bir tencerede tereyağını eritin.•Üzerine püre haline getirdiğiniz patates-balkabak karışımını ekleyin ve karıştırın.•Kaşar rendesini de ekleyip karıştırın ve 5 dakika kadar pişirin.•Tuz ve karabiberi ekleyip ateşten alın.•Afiyet olsun!Tarif: kevserinmutfagi.com
4. Makarna tek başına zaten güzel. Bir de balkabaklısını deneyin!
Malzemeler:•1 paket mantı makarna•1 soğan•3 diş sarımsak•1 su bardağı balkabağı rendesi•4 su bardağı sebze suyu•Tuz•Karabiber•Kırmızı pul biber•Bir tutam rendelenmiş muskat cevizi•2 yemek kaşığı tereyağı•1 su bardağı krem peyniri Üzeri için;•MaydanozTarif:•Makarna, yemeklik doğradığınız soğan, ezdiğiniz sarımsak, bal kabağı rendesi ve sebze suyunu geniş bir tencereye alın. •Tuz ve baharatlarla tatlandırıp karıştırın ve yüksek ateşte kaynatın. •Sebze suyunu kaynayıp makarna hafif yumuşamaya başlayınca altını kısın ve 10 dakika daha pişirin. Ocaktan alın ve ılıması için 3-4 dakika bekletin.•Ilıyan makarnaya krem peyniri ve tereyağını ilave edip tereyağı tamamen eriyinceye kadar karıştırın. •İnce kıydığınız maydanoz yaprakları ile süsleyerek sıcak servis yapın.•Afiyet olsun!Tarif:lezzet.com
5.Çay saatlerinizi tatlandıracak nefis bir öneri: Balkabaklı Cheesecake!
Malzemeler:•500 gr. soyulup dilimlenmiş balkabağı•500 gr. labne•3 yumurta•2 yemek kaşığı un•1,5 su bardağı şekerTabanı için;•1 paket yulaflı bisküvi•1 yemek kaşığı tereyağıÜzeri için;•100 ml. krema•1 tatlı kaşığı pudra şekeriTarif:•Balkabağını haşlayıp suyunu süzün ve soğumasını bekleyin.Bu sırada bisküviyi rondodan geçirip un haline getirin.•Tereyağını eritip bisküviye ekleyin ve iyice yoğurun. Bu karışımı dibini ve kenarlarını yağlayıp yağlı kağıt serdiğiniz 21 cm’lik kelepçeli kalıbın dibine sıkıca bastırarak yayın.•Kalıbı buzdolabına kaldırın.•Peynirli harç için labneyi derin bir kaba alıp krema kıvamına gelene kadar çırpın. Daha sonra balkabağını ekleyip pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın.•Şekeri ve yumurtaları ekleyip çırpmaya devam edin.•Unu ekleyip çırpın.•Karışımı bisküvili tabanın üzerine dökün.•Fırına koyun ve çatlamaması için fırına içine su koyduğunuz ısıya dayanıklı 2 küçük kap yerleştirin.•160 derecede üzeri katılaşana kadar (1 saati geçebilir) pişirin.•Fırın ısısını sıfırlayıp kapağını açmadan soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra krema ve pudra şekerini çırpıp üzerini süsleyin.•1 gece dolapta beklettikten sonra afiyetle yiyin!Tarif: kevserinmutfagi.com