Bakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu, öğrencilerin en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor. Sanılanın aksine bakteriler fagositoz ve fotosentez yapmaz. Fagositoz, bir organizmanın hücreleri tarafından yabancı maddelerin içine alınmasıdır. Özel hücre yapıları ve mekanizmaları gerektirir ve genellikle çok hücreli organizmalarda, özellikle bazı bağışıklık hücrelerinde görülür. İşte, Bakteriler fagositoz ve fotosentez yapar mı sorusu ile ilgili detaylı bilgiler
#BakterilerPek çok kişi bakterileri ve çeşitleri hakkında bilgi edinmek amacıyla araştırma yapıyor. Hayatımızın bir parçası olan bakterilerin faydaları ve zararları tartışılıyor. Peki, bakteriler diye adlandırdığımız bu mikroskobik canlı türleri tam olarak nedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Bakteri Nedir?Biyoloji de en önemli olaylardan olan fotosentez bitkiler arasında gerçekleşir. Fotosentez bitkiler arasında yapılan bir durumdur. Fotosentez ile ilgili yapılan çalışmalar günümüzde de devam etmektedir. Son günlerde fotosentez ile ilgili arama motorlarında trend aramalar yapılmıştır. Peki fotosentez nedir? Fotosentez nasıl gerçekleşir? Fotosentez yapan canlılar hangileridir? Fotosentez denklemi nasıldır? Fotosentez hızını etkileyen faktörler nelerdir? İşte fotosentez ile ilgili bilinen tüm bilgiler.
#Fotosentez Nedir?Yeryüzünde yaşayan canlılar hücre sayılarına, beslenme şekillerine ve yaşadıkları coğrafyaya göre pek çok türe ayrılır. Memeliler, balıklar, kuşlar, sürüngenler dışında tek hücreliler de canlılar aleminde bulunuyor. Tek hücreli canlılar da diğer türlerden farklı olarak beslenme ve hareket gibi yaşamsal faaliyetlerini aynı hücrede gerçekleştirir. Prokaryot canlılar nedir ve fotosentez yapar mı sizler için derledik.
Oksijenli solunum yapan canlılar sıklıkla araştırılan konular arasındadır. Özellikle araştırma bakımından önem taşıyan konular arasında yer almaktadır. Bu bakımdan Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özelliklerini öğrenebilir ve buna göre rahatlıkla bilgi sahibi olabilirsiniz. Oksijenli solunum yapan canlılar nelerdir ve ortak özellikleri nelerdir detaylarıyla derledik.
Canlılar, hayatını sürdürmek için ihtiyaçları olan kendileri üretirler ya da besinleri ya dışarıdan alırlar. Kendi besinlerini üreten canlılara ise, ototrof ismi verilir. Bu canlıların %80'inin ise, bitkiler oluşturur. Dış beslek ismi ile de bilinen heterotroflar ise organik beslenir. Kendi besinini kendi üreten canlılar nelerdir ve hangileridir sizler için derledik.
Arke, sıklıkla araştırılan konulardan biridir. Özellikle kullanım alanı açısından da önem teşkil eden konular arasındadır. Bu bakımdan Arke nedir öğrenebilir tek hücreli olup olmadığı hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Arke nedir? Nasıl ürer? Nasıl beslenir? Arke tek hücreli midir detayları ile derledik.
#ArkeMüsilaj nedenleri ve neden oluştuğu, Marmara Denizi'nde yeniden görülmesinin ardından gündeme geldi. Kadıköy ve Tuzla açıklarındaki görüntülerde müsilajın her geçen dakika arttığı görüldü. Marmara'da hızla yayılmaya başlayan deniz salyası yani müsilaj deniz sıcaklığının yüksek olması ve denizin durgun olması nedeniyle etkinliğini arttırıyor. Denizdeki canlı çeşitliliğinin azalmasından balıkçıların avlanmasına kadar birçok sorun teşkil eden müsilaj son günlerde yeniden ortaya çıktı. Peki, müsilaj nedir, neden oluşur? İşte, müsilaj nedenleri hakkında ayrıntılar.
#MüsilajÇiçeksiz bitkiler, çiçeği ya da tohumu olmayan ve sporla çoğalan bitkilere verilen isimdir. Çiçeksiz bitkiler, aynı zamanda Cryptogamae olarak da adlandırılır. Cryptogamae ismi de Yunancadan gelir. Cryptogamae, gizli üretim anlamına gelir ve genellikle de tohumsuz üremeyi temsil eder. Çiçeksiz bitkiler nedir, özellikleri nelerdir ve nasıl ürer sizler için derledik.
#Çiçeksiz Bitkiler NedirFarklı ve çeşitli niteliklere sahip canlıları barındıran protistler alemi son derece geniş bir yapı olma özelliği barındırmaktadır. Bu grupta bulunan canlılar heterotrof, ototrof, makroskobik, mikroskobik, çok hücreli yahut tek hücreli olabilmektedirler. Sizin için Protistler nedir, nasıl çoğalır ve tek hücreli midir? Protistlerin özellikleri konu başlıklarını detayları ile derledik.
#EğitimUzaktan bakıldığında suyun içine yerleştirilmiş kaya parçaları gibi görünüyorlar ama gerçek çok farklı. Bilim insanlarına göre, nefes alış verişleri ile atmosfere oksijen salan bu kayalar olmasaydı bugün yeryüzünde hayat olgusundan bahsetmemiz söz konusu olmayacaktı. Ama her zaman olduğu gibi insan faaliyetleri onların geleceğini de tehlikeye atmış durumda. İşte stromatolitler ve trombolitlerin ilginç hayatları...
#StromatolitlerBesin piramidi, besin ağını ve enerji dönüşümünü gösteren evrensel bir şemadır. ''Eko Sistem Piramidi'' ve ''Besin Zinciri'' adıyla da bilinen şemanın en alt basamağında güneş enerjisi ve üreticiler yer alır. Besin piramidinin özellikleri nelerdir, piramitte hangi hayvanlar yer alıyor? Sizin için detaylı bir şekilde araştırdık.
#Besin Piramidi Nedir?Yaşamın devam edebilmesi için en temel taşlar arasında enerjinin dönüşümü gelir. Enerji dönüşümü bitki ve hayvanlar ile insanların gerçekleştirdiği temel yaşam unsurudur. Şimdi enerji dönüşümünün nasıl ve ne şekilde gerçekleştiğini inceleyeceğiz. İşte 8. sınıf fen bilimleri enerji dönüşümleri konu anlatımı.
#8. Sınıf Fen Bilimleri Enerji Dönüşümleri Konu AnlatımıSiemens ve Evonik ortak araştırma projeleri Rheticus II’yi başlattı. Proje, yenilenebilir kaynaklardan ve bakterilerden elde edilmiş elektrikle karbondioksit (CO2) ve su kullanarak özel kimyasallar üretecek verimli ve güçlü bir test tesisi geliştirmeyi hedefliyor. Rheticus II Almanya Federal Cumhuriyeti Eğitim ve Araştırma Bakanlığı’ndan yaklaşık 3,5 milyon Euro destek alacak.
#SiemensÜniversiteye geçiş için yeni sistemi olan YKS'ye kaç gün kaldığını merak eden öğrenciler, bir yandan sınava hazırlanırken bir yandan da YKS'nin ne zaman yapılacağını sorguluyor. Hayalini kurdukları üniversite ve bölümlerde eğitim almak için aylardır YKS'ye hazırlanan öğrenciler, sınava kaç gün kaldığını araştırıyor. Peki, YKS ne zaman yapılacak? Üniversite sınavı ne zaman?
#Yks Ne ZamanÜniversite sınavı başvuru tarihleri öğrenciler tarafından sorgulanmaya devam ediyor. Yeni sistemde iki ayrı sınavı tek haftada gerçekleştirecek olan ÖSYM, YKS ve TYT başvuru işlemini mart ayında alacak. Peki, üniversite sınavı başvurusu ne zaman yapılacak? İşte, YKS başvuru tarihi ve vatandaşların merakla araştırdığı konu hakkında detaylı bilgiler
#YksÖğrenciler, yeni üniversiteye geçiş sınavı YKS’de hangi dersten hangi konuda ağırlıklı soru geleceğini merak ediyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, “Müfredat dışı sorulmayacak” dedi. Ancak YKS ilk kez yapılacağı için uzmanlar soru dağılımlarının net olmadığını söylüyor. Adaylara, YGS’ye hazırlandıkları gibi çalışabileceklerini söylüyor. Biz de, son 8 yılda YGS’de çıkan soru konularını derledik.
#TYTMUĞLA Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Balcı son günlerde gündemden düşmeyen küresel ısınmada atık yağların da ciddi etkisi olduğunu bildirdi. Balcı ile bitkisel yağ tüketimi ve yanlış kullanımı sonrasında insana ve çevreye verdiği zararları, ekonomiye dönüşümünü konuştuk.
Canlıların bugünkü özelliklere sahip olmasında en önemli 10 büyük veya belirleyici etkenler, özellikler nelerdir, hiç düşündünüz mi? Canlı doğanın bu keşifleri olmasaydı, yaşam şüphesiz başka türlü olurdu veya bugünkü anlamda bir hayat da ortada olmazdı.
Meksika’nın 200 vaha gölü ile dolu ilginç bir çöl bölgesi var. Yerbilimciler, buranın bir zamanlar süper anakara Pangaea kıyılarında yer aldığı kanısında. Bu su birikintilerinde bulunan birçok mikrop türünün eski çağ denizinde yaşayan mikropların soyundan geldikleri düşünülüyor.