Güncelleme Tarihi:
Beslenme şekillerine göre üç farklı türe ayrılırlar. Bunlar ise, sırasıyla etoburlar, otçullar ve hepçiller olarak bilinir. Aynı zamanda saprofitik ve parazitik olarak bilinen formlar da bu sınıfta yer alır.
Kendi Besinini Kendi Üreten Canlılar Nelerdir ve Hangileridir?
Biyolojide sıkça karşı karşıya kalınan konulardan birisi de ototrof terimidir. Pek çok insan tarafından çok merak edilen en önemli konu başlıklarından birisi olma niteliği taşır. Parazitik beslenmenin bir diğer ismi ise, simbiyotiktir. Parazitler, bakteriler ve diğer tek hücreli canlılar, başka canlıların üzerinden de beslenir. Saprofitlik beslenme ise, ayrıştırıcı ve çürükçül ismi ile de bilinir.
Beslenmeleri için ihtiyaç duydukları besinleri bağımsız bir şekilde kendileri üretebilen canlılara ‘Ototrof Canlılar’ ismi verilir. Ototrof olarak da adlandırılan canlılar inorganik maddelerden organik madde sentezleme becerisi bulunan organizmalardır. Ototroflar; organik madde sentezi için gereksinim duyulan enerjiyi güneşten karşılar. Bu türdeki ototrof canlılara besin sentezi için ihtiyaç duymuş oldukları enerjiyi güneşten karşılandığı için ‘Fotoototrofik Canlılar’ ismi verilir. Fotoototrof canlılara örnek olarak da bitkiler verilebilir.
Kendi Besinini Üreten Canlıların Özellikleri
Ototrof canlılar ile ilgili en çok merak edilen ve araştırmalara konu olan başlıklarından birisi de ototrof canlıların ortak özelliklerinin neler olduğu sorusudur. Bu sorunun cevaplanması sırasında çok önemli bir katkı sağlayacak özellikteki cevaplardan biri de canlının yaşamları ve gelişimlerini sürdürebilmeleri için ihtiyaç duymuş oldukları kendi besinini kendisi üretebilmeleri ototrof canlıların en önemli özelliği olarak da karşımıza çıkar. Doğadaki ototrof beslenen canlılar da kendi içinde iki bölüme ayrılır. Bazı bakteri grupları besin sentezi sırasında ihtiyaç duyulan enerjiyi pek çok inorganik kimyasal reaksiyonlardan karşılar. Bu türdeki canlılara ise, genellikle ‘Kemoototrof canlılar’ ismi verilir.
Günümüzde binlerce metrelik derinliklere sahip olan yeraltı çatlaklarında ve denizlerde çok yüksek basınç ve sıcaklık altında hayatını sürdürmekte olan kemoototrof bakteri grupları bulunur. Aynı zamanda insanların büyük bir şaşkınlık yaşamasına neden olur. Bunlar:
Fotootrof (besin sentezinde ışık enerjisinden faydalanan canlılar)
Kemoototrof (besin sentezinde kimyasal enerjiden faydalanan canlılar)
Tüm canlılarda olduğu gibi tüm ototrof canlılar boşaltım yapar.
Bütün ototrof canlılar üreme gerçekleştirir.
Bütün ototrof canlılar kendi hareket kabiliyetine de sahiptirler.
Bütün ototrof canlıların ortak özelliklerinden birisi de büyümektir.
Bütün ototrof canlıların en önemli ortak özelliklerinden birisi de solunum yapmalarıdır.
Bütün ototrof canlıların en dikkat çeken ve büyük bir öneme sahip bir diğer ortak özelliği ise gelişmedir. Bütün canlılık özelliği barındıran ototrof canlılar sahip oldukları bu ortak özellikleri sayesinde varlıklarını devam ettirirler.
Ototrof canlılar, kendi gelişimleri için gerekli olan bütün besinleri kendisi üretebilme yeteneğine sahip olan canlılardır. Bu canlılar ise, "Üretici" canlılar olarak hayatlarını sürdürürler. Ototrof canlıların yapısında ise, klorofil bulunur. Kendi besinin kendisi üretebilen ototrof canlılardan bazıları ise şunlardır;
Çiçekler,
Çimler,
Çalılar,
Su bakterileri,
Ağaçlar,
Algler,
Fitoplanktonlar,
Yosunlar,
Bazı bakteri türleri
En küçük özelliğe sahip olan yosun türlerinden en fazla büyüklüğe sahip olan çeşitli ağaç türlerine kadar uzanan ve yeşil yapraklara sahip olan özellikte bulunan tüm bitkiler, aynı zamanda fotosentez yaparak hayatları boyunca ihtiyaç duydukları kendi besinlerini de sentezleyerek üretirler. Bitkilerin yanı sıra doğada bulunan fitoplankton, algler ve bazı bakteri türleri de fotosentez yapma yolu ile hayatlarını sürmek için ihtiyaç duydukları besinlerini kendileri üretebilme yeteneğine sahiptir. Bu yönleri ile ototrof canlılara da örnek teşkil eder.