Güncelleme Tarihi:
Atmosferin %78’i azottur. Soluduğumuz havadaki azot oranı bundan fazla olsa yaşamın ortaya çıkma ihtimali çok zayıflar, daha düşük olsa bu kez geriye kalan kısmındaki oksijen yoğunluğu nedeniyle, yakılan her ateşin patlamaya sebep olabileceği bir gezegende yaşıyor olurduk.
Peki, atmosferin bu mükemmel azot oranını sağlayan nedir?
Gezegenimizdeki tektonik hareketler, özellikle de okyanus tabanında gerçekleşenler, moleküler azotun açığa çıkıp atmosfere karışmasını sağlıyor. Oksijenin aksine, azot atmosfere karışınca çok fazla kimyasal reaksiyona girmeden birikiyor. Tabii bu esnada gezegenimizdeki azot döngüsü de devreye giriyor. Son 100 milyon yıldır azotun atmosferden toprağa, oradan canlılara ve tekrar atmosfere aktarılmasını sağlayan bu döngüde bakteriler, algler ve insanlar önemli bir yere sahip.
Havada bu yoğunlukta olmasının sebebi rahatça birikebilir oluşu. Ancak, tabii Dünya’nın oluşum aşamalarından bu yana biriktiği için böylesine bol miktarda azot içeren bir atmosfere sahip olduğumuzu da belirtelim. Gezegenimizin tarihine bir göz atacak olursak, ilk 2 milyar yılda atmosferin büyük oranda azot ve karbondioksit içerdiğini görürüz. Daha sonra fotosentez yapabilen bakterilerin ortaya çıkmaya başlaması ile birlikte oksijen de atmosfere karışmaya başladı.