Soğuklar bağışıklığımızı düşürüyor; nezle, grip gibi pek çok hastalığı da beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta gribin ‘güçlenerek’ geri döndüğü uyarısında bulundu. Biz de uzmanlardan bağışıklığımızı arttırmak için tavsiyeler aldık.
#Dünya Sağlık ÖrgütüSalgın hastalıklarla başlayan 'sürekli alarm durumunda olma hali' sosyal endişeyle birleşince ortaya kronikleşen bir yorgunluk hali çıktı. Bu ruh halinden kurtulmak için uyusak olmuyor, dinlenmeye çalışsak yeterli gelmiyor. Peki, giderek yaygınlaşan bu yorgunlukla nasıl başa çıkacağız? Üzerine çeşitli araştırmalar yapılan bu konuyu uzmanlara sorduk...
#Kronik YorgunlukAvustralya’nın aşı bağışıklığı konusundaki en yetkili organı Avustralya Bağışıklama Teknik Danışma Grubu (ATAGI), bağışıklık sistemleri düşük olan 12 yaş üzeri vatandaşların virüsten tam korunabilmeleri için üçüncü doz aşı olmalarını tavsiye etti.
#KoronavirüsBioNTech aşısı 2'nci dozunda yan etki görülme ihtimali daha yüksek. Türkiye'de aşılama ölçeğinin arttığı bugünlerde söz konusu yan etkiler hemen hemen her Whatsapp grubunun konusu. Mevzu konuşuldukça tereddütler de artabiliyor, hatta ilk dozu olup ikinci randevuya gitmeyenlerin sayısı da yükselmekte. Ancak konuştuğumuz uzmanlar 2'nci doz ile ilgili çok net: 'Yan etkiler kısa sürede kayboluyor ve hiçbir yan etki hastalığın kişilere yaşatacağı klinik tablo ile yarışamaz'
#2. DozAşı hakkında çeşitli komplo teorileri ve absürt bilgilerle, insanların geleceğini tehlikeye atanları dinlemememiz gerektiğini belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Prof. Dr. Levent Doğancı şunlara dikkat çekti: “Unutmayın ki son 2 yüzyılda insan ömrünün uzaması, dünya nüfusunun inanılmaz bir ölçüde artması immünizasyon (aşılama) ve antibiyotik gibi iki büyük buluşla gerçekleşti.”
#CovidTüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok ülkede ikinci dalganın yaşandığı Koviv-19 salgını İstanbul’da alarma geçildi. Vakalardaki artışa dikkat çeken hekimler, kalabalıktan kaçınılması gerektiğini söyleyerek, bağışıklığın güçlendirilmesi ve hijyene dikkat edilmesi uyarısında bulundu.
#İstanbulTürkiye'de her 10 çiftten biri çocuk sahibi olmakta sorun yaşıyor. Tüp bebek tedavisi kapsamında uygulanan son yöntemler bu durumdaki çiftlere ve bizlere eskiye oranla daha fazla umut vaat ediyor. Teknolojinin de üreme tıbbına kattığı yenilikler sayesinde üst üste yaşanan başarısızlıklar tarih oluyor. Tüp bebek tedavisinde kullanılan güncel son 5 yöntemi şu şekilde sıralayabilirim.
#Tüp BebekÇok hızlı yayılıma sahip olan koronavirüs de, diğer tüm virüsler gibi özellikle bağışıklık sistemi zayıf olanları ve kronik hastalığı bulunanları çok daha fazla etkiliyor. Bu nedenle, evde kalmak ve hijyen kurallarına dikkat etmek kadar, sağlıklı ve dengeli beslenme de şüphesiz çok büyük önem taşıyor. Her gün yeterli ve dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak'tan güçlü bir bağışıklık sitemi için 9 öneri...
#KoronavirüsGüneş ışığının sağlık üzerine olumlu etkileri ilk kez 1970’lerde tüberküloz ile savaş sırasında güneşe çıkan hastalarda hastalığın daha kolay yenildiğinin görülmesi üzerine fark edilmiştir. O günlerde tüberküloz mikrobunun güneş ışınları ile direkt öldüğü düşünülürken; daha sonra bu durumun güneş ışığı sayesinde ciltte üretilen D vitaminin bağışıklık sitemi üzerine etkisi sayesinde gerçekleştiği saptanmıştır. Günümüzde birçok araştırmacı D vitaminini “Güneş Işığı Vitamini” olarak da adlandırmaktadır.
#D VitaminiKoru Ankara Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Ufuk Beyazova, aşıların bulaşıcı bir hastalığın oluşmasını önleyen, kişiyi o hastalığa karşı dirençli kılan kimyasal ile biyolojik maddeler olduğunu belirterek, “Aşı yaptırmaya karşı çıkmak hastalığın kötü sonuçlarına razı olmak demektir” dedi.
#AşıÖnümüzdeki dönemde kan-idrar üzerinden yapılan kanser testleri yaygınlaşacak. Birçok kanser vakası daha ilk evresinde tedavi edilebilecek. Hatta kanser başlamasa bile yüksek kanser riski varsa buna uygun önlemler alınabilecek. MD Anderson’dan Doç. Dr. Bülent Özpolat anlattı.
Doğal ilaçlar ve vitaminler dünyada son 60 yıldır büyük rağbet görüyor. Her yıl yüzde 15 büyüyen sektörün geçen yılki parasal değeri 49 milyar dolar. Ürün satışlarında ABD yüzde 33'lük payla lider. Sektör Türkiye'ye 1995'te girdi. ABD'de üretim yapan Solgar 1998'de Türkiye'ye geldi. Bir yılda sektör liderliğini ele geçirerek yüzde 60'lık pazar payına ulaştı.<br>
Filiz Kutlutürk, Türkiye’de alternatif tıpta yaygın olarak kullanılan ‘hacamat’ ve sülükle tedavi yöntemleriyle Almanya’nın Köln kentinde şifa dağıtıyor. Almanya’da eğitimini aldığı detoks ve vücuttaki enzimlerin dışarı atılmasıyla ilgili bilinen eski ve yeni tıp yöntemlerini kullanan Kutlutürk, hacamat ve sülük tedavisini Hürriyet’e anlattı:
#ALTERNATİF TIP20 yaş üstü kadınların %15’inde, 65 yaş üstü kadınların ise %50’sinde görülebilen istemsiz idrar kaçırma, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşüren sağlık problemlerinden biri olarak tanımlanıyor. Bu durum, menopoz, obezite, depresyon, sigara kullanımı, çok sayıda normal doğum yapmış olmak gibi faktörlerle de gelişebiliyor. Bununla birlikte de depresyon, anksiyete, toplumdan soyutlanma, iş gücü kaybı, tekrarlayan genital mantar, selülit gibi yumuşak doku enfeksiyonları, cinsel fonksiyon bozukluğu gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.
#Sağlık