Güncelleme Tarihi:
Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre, sperm konsantrasyonunda mililitrede 20 milyon ve üzeri sperm sayısı üreme sağlığı açısından yeterliyken günümüzde bu rakamın pek çok erkekte mililitrede 15 milyona kadar düştüğünü söyleyen Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Hizmetleri Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Tıraş, erkek kısırlığında nedenlerin aslında üç grupta incelendiğini söyledi. Prof. Tıraş, bu nedenleri şöyle sıraladı:
- Spermin kalitesi veya sperm üretim bozuklukları,
- Sperm ileti yollarının doğuştan yokluğu ve tıkanıklıklar,
- Bağışıklık sitemi, spermin mesanenin içine akması, iktidarsızlık, beyinden testise sperm üretmesi için emir veren hormonların üretilememesi, çevresel faktörler, seksüel geçişli enfeksiyon hastalıkları (bel soğukluğu gibi), geçirilmiş testis ve üretim kanalları iltihabı.
KİMLER BABA OLMAK İÇİN ACELE ETMELİ?
Sperm sayısındaki azalmanın, erkeklerin baba olma şansını önemli ölçüde azalttığını belirten Prof. Bülent Tıraş, baba olmak isteyen erkekler için sorun teşkil edecek faktörlere de değindi. “Bu koşullardan birini veya birkaçını yaşamış baba adayının en kısa zamanda bir uzmana başvurup kontrollerini yaptırması gerekir" diyen Tıraş, o faktörleri ise şöyle özetledi:
1- Çocukluğunda kabakulak hastalığı geçiren, hastalık sırasında testislerde şişme, ağrı ve enfeksiyon oluşmuş erkekler.
2- Testisleri inmemiş, ameliyatla testisleri ameliyatla aşağıya indirilenler.
3- Mesleki nedenle sürekli sıcak ortamlarda bulunmak zorunda olan erkekler (fırın, sauna, hamam, demir-çelik fabrikaları gibi ...)
4-Yoğun sigara, stres sperm oluşumunu olumsuz etkiler.
5- Sürekli oturarak iş yapan erkekler, bisiklet yarışçıları, jokeyler, uzun yol şoförleri.
6- Kimyasal maddeler ile sürekli uğraşanlar boyacı, mobilyacı, kuaförler.
7- Çocukluk çağı tümörleri nedeniyle radyoterapi ve kemoterapi görmüş erkekler.
8- Testis tümörleri nedeniyle ameliyat olmuş ve kemoterapi-radyoterapi geçirmiş erkekler..