Derin Ven Trombozu; halk arasında ''toplardamarda pıhtının oluşması'' şeklinde bilinmektedir. Bununla beraber bu durum; insan bedeninin herhangi bir yerinde ana toplardamarların pıhtı ile tıkanması olarak da tanımlanmaktadır. Derin Ven Trombozu; genel olarak 40 yaş ve üzerinde görülmekle beraber nadiren de gençlerde görülmektedir. DVT daha çok kalçanın uyluk kısmında ya da bacaklarda gelişmektedir. Peki; DVT nedir, nasıl anlaşılır? DVT neden gelişir? DVT hastaları nelere dikkat etmeli tüm detayları ile derledik.
DVT (derin ven trombozu), damarda, genellikle bacakta oluşan bir kan pıhtısıdır. Ven trombozu müdahale edilmediğinde tehlikeli olabilir. Bu nedenle belirtileri takip edip en kısa sürede uzmana danışmak ayrıca önem taşıt. Peki ven trombozu nedir, belirtileri nelerdir? İşte ven trombozu tedavisi ve detaylı bilgiler….
#Ven TrombozuVaris hastalığı genellikle 50 yaş ve üzeri kişilerde görülür. Ülkemizde görülme sıklığı ise her iki kişiden biridir. Özellikle yaz mevsiminde havaların ısınmayla beraber ağrı şikayetleri artmaya başlar. Peki yaz ayları varis tedavisi için uygun mudur? Yaz aylarının gelmesiyle artan varis sorunları ile ilgili merak edilenleri Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Dr. Sinem Yiğit Uğur sizler için yanıtladı.
#VarisFlebit vücutta yüzeysel damarlarda yada varislerde pıhtı olmasıdır. Trombozun (kan pıhtısı) eşlik etmesi durumuna tromboflebit denir. Bu durum genellikle bacaklardaki derin venlerde görülür. Bu trombozun akciğerlere ilerlemesi, ölümcül olabilen pulmoner emboli'ye neden olur. İltihap çoğunlukla damar içi pıhtılaşmaya, yani tromboza yol açar, iltihapla sonuçlanan damar içi pıhtılaşmaya ise "tromboflebit" denir.
#Flebit NedirVücudumuzdaki dokularda toplanan sıvıyı drene eden ve bağışıklığı sağlayan hücreleri gereksinim duyulan bölgelere taşıyan lenf (beyaz kan) damarlarının tıkanmasına, ‘lenfatik tıkanıklık’ adı veriliyor. Prof. Dr. Semih Barlas, lenf kanallarından geçişin duraklaması sonucu ortaya çıkan şişlik yani ‘lenfödem’ olarak bilinen sorunu ve tedavi yöntemlerini anlattı.
#Lenfödem Neden OlurEstetik kaygılar ve ağrılar, en çok kadınlarda görülen ortak bir problem; varis… Özellikle gece ağrıları ve bir anda ortaya çıkan kramplarla günlük yaşamı olumsuz etkileyen varis problemini Kalp Ve Damar Cerrahisi Prof. Dr. Ali Rıza Cenal anlatıyor.
#VarisBacaklarında inceden kalına farklı çaplarda varisleri olan kişiler için sıcak yaz mevsimi, yeni problemleri de beraberinde getirir. Varis sorunu yaşayan kişilerin sıcak havalarda şikayetlerinin artabileceğini söyleyen Prof Dr Semih Barlas, yeni teknoloji tedavi yöntemleri ile çok kısa sürede, anestezi almadan ve bacakta hasar yaratmadan bu sorunu giderebildiklerini dile getirdi.
#VarisGece uyurken terleyip nefes almakta zorlanıyorsanız, birlikte uyuduğunuz kişi de yüksek sesle horladığınızdan yakınıyorsa aman dikkat! Bitmedi, sabah uyandığınızda yorgun hissediyorsanız, ağzınızda kuruluk hissi ve bir baş ağrısı da varsa ‘uyku apnesi sendromu’ yaşıyor olabilirsiniz.
#Uyku ApnesiBacağındaki derin toplar damarlardan atılan pıhtılar akciğer damarlarını tıkayan ve nefes alamaz hale gelen Hayati Ün (26), yaklaşık 7 saat süren ameliyatla sağlığına kavuştu. Ün’ün vücudu 20 dereceye kadar soğutulduktan sonra göğüs ve kalp cerrahları ana damar ile kollarını adeta soyarak, biriken pıhtıları çıkardı.
Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Klinik Şefi Prof. Dr. Ahmet Akgül, sol bacağında kasık bölgesinden karına olan bölgedeki toplardamarında pıhtı oluşan hastayı ameliyatsız sağlığına kavuşturduğunu belirterek, "Ameliyat yapmadan görüntülü röntgen cihazı eşliğinde kasıktan girerek, karın bölgesindeki ana toplardamara şemsiye görevi taşıyan geçici bir madde koyduk. Şemsiyeyi bacakta yapacağımız işlemlerde o pıhtıların kopup, akciğerde tıkanıklık yaratmaması için önlem amacıyla yerleştirdik. Özel bir cihazla da damardaki tıkanıklığı ortadan kaldırdık. Hastanın durumu şu anda iyi"