Güncelleme Tarihi:
Venöz damarlar, cidarında kas dokusu az olan ve çabuk genişleyebilen damarlardır. Gebelikte salgılanan hormonlar, damarların genişlemesine neden olur. Gebelik sırasında karın içi basıncın artması da gebelikte varis oluşumuna neden olmaktadır.
HER GEBELİKTE VARİS OLUŞUR MU?
Her gebelikte varis oluşmaz. Varis genetik bir hastalıktır. Genetik yatkınlığı olan hastalarda gebelik sırasında damarlarda genişleme olma ihtimali çok daha fazladır. Bu hastalarda bacaktaki damarlarda genişleme olduğu gibi pubik bölgeye kadar genişleyen damarlar görülebilir.
GEBELİKTE VARİS TEDAVİSİ YAPILIR MI?
Gebelikte varis tedavisi yapılmaz. Ancak destekleyici tedavi verilebilir. Gebelik sırasında hastaya varis çorabı verilir, bu şekilde damarlarda pıhtı oluşmasının ve ağrı olmasının önüne geçilir.
GEBELİK SONRASI VARİS DÜZELİR Mİ?
Gebelik sonrası varislerin bir kısmı gerileyebilir. Çünkü gebelik hormonları çekilir, damarlar eskiye göre daha az genişler. Karın içi basıncı da azaldığı için artık eskisi kadar genişleme olmayabilir. Ancak tamamen düzelme genellikle olmaz. Belki bir süre dışarıdan görünen damarların görünümü rahatlayabilir ancak temelde olan fonksiyon bozukluğu devam ediyordur.
GEBELİK SONRASI EN ERKEN NE ZAMAN VARİS TEDAVİSİ YAPILIR?
Gebelik sonrası varis tedavisi için en erken uygun olan vakit, lohusalığın bitimidir. Bebek 40 günlük olduktan sonra anne de bebek de toparlanır, varis tedavisi yapılabilir. Varis tedavisi sırasında kullanılan ilaçlar, lokal anestezi ve damar büzücü ilaçtır. Bu ilaçlar 15-30 dakika içinde etkinliğini kaybeder. Bu nedenle süte geçmez, bebeğe zarar vermez. Bebeğin emzirilmesini takiben işlem yapılır, bebek tekrar acıkıncaya kadar ilaçlar vücuttan atılır.
Gebelik çok güzel ve zor bir süreçtir. Gebelik sırasında çok büyük bir şey olmadığı sürece doktorlar işlem yapmaz. Bu nedenle zorlukları doktor kontrolünde minimize edip gebeliğinizin tadını çıkarın. Sonrasında biz doktorlar her türlü tedaviniz için burada olacağız.
arpanetmedya.com'a katkılarından dolayı teşekkürler.