Çocukluğumuzda büyüklerimiz biz meyve yerken ‘Soyma kabuğunu çocuğum, vitamini kabuğunda…’ derdi de çoğumuz onları dinlemezdik. Portakalı soyduğumuzda etrafında kalan beyaz tabakayı ince ince soyar, mandalinanın arasındaki beyaz lifleri titizlikle ayıklardık. Meğer büyüklerimizin bir bildiği varmış. Meyvenin sadece kendisinin değil, kabuklarının da şifa deposu olduğunu bilim dünyası kanıtladı desek yanlış olmaz.
#SağlıkMeyveler hem kış aylarında hem de yaz ayların da sevilerek tüketilmekte ve bir çok fayda sağlamaktadır. Kış aylarının gelmesi ile birlikte kış meyveleri araştırılmaya başlanmıştır. Kış meyveleri hangileridir ve isimleri nelerdir? Kış meyvelerinin özellikleri ve faydaları nelerdir tüm detayları ile sizler için derledik.
#Kış MeyveleriAyva günlük hayatta sıklıkla tüketilen besin değeri olukça yüksek ve lif kaynağı olan bir meyvedir. Özellikle kilo vermek isteyen kişiler bu meyveyi çokça tüketmektedir. Vitamin ve mineral bakımdan da oldukça zengin olan ayva hakkında pek çok şey merak edilir. Bu bakımdan ayvanın ne zaman yetiştiği ve ne zaman taze bulunabileceğini öğrenebilir ve günlük yaşamda rahatlıkla tüketebilirsiniz. Peki, Ayva hangi mevsimde yetişir ve toplanır? Ayva en taze hangi ayda markette olur ve bulunur sizin için tüm detaylarıyla derledik.
Sebze ve meyvelerin sağlığa pek çok yararı bulunmaktadır. Özellikle de kış meyveleri düzenli tüketildiğinde oldukça sağlıklıdır. Ayva genel olarak sağlığa yararları fazla olan nadir meyvelerden birisidir. Ayva çekirdeği nedir ve neye iyi gelir? Tüm ayrıntıları ile sizler için derledik.
Ayva dünyada en fazla yetişen ağaç türlerinden bir tanesidir. Ülkemizde de yine ayva üretimi oldukça fazladır. Bundan dolayı ayva ağaçları popülasyonu ülkemizde geniş bir alana yayılmıştır. Ayva ağacı yetiştirmenin belirli bir püf noktaları vardır. Ayva ağacı yetiştirmenin püf noktalarını merak edenler internet üzerinden ayva ağacı araştırması yapmaktadırlar. Peki, ayva ağacı nedir? Ayva ağacı nerede yetişmektedir? Ayva ağacı nasıl yetiştirilir? Ayva ağacının özellikleri nelerdir? İşte ayva ağacı ile ilgili bilinmesi gereken detaylar.
Koronavirüs salgının git gide artması sonucu yeniden eve kapanmalar başladı. Evlerde sürdürülen yaşam beslenme alışkanlıklarını oldukça etkiliyor. Evlerde düzenli beslenme, ara öğünlerin önemi, insanların sürekli yeme ihtiyacı hissetmelerine ilişkin Uzman Diyetisyen Esra Işıkdemir görüşlerini paylaşıyor.
#Karantinada BeslenmeSonbaharın gelmesi ile hasadına başlanılan hamilelik döneminde yenildiğinde doğacak olan çocuğun güzel olmasını sağladığına inanılan ayva, içerisinde barındırdığı vitamin, antioksidan, antianemik özelliği ile anne adaylarına faydası saymakla bitmiyor.
#Ayvanın FaydalarıTahin, bilindiği gibi susamın preslenerek püre haline getirilmiş özünün ve yağının bir arada olduğu hali. Sağlığımız için kalsiyumdan vitamine faydalı yağlardan doğal enerjiye kadar pek çok faydası var. Daha çok kahvaltılarda pekmezle karıştırılarak tahin-pekmez karışımı halinde yenir. Humusun ana malzemesi olan nohutla buluşup nefis bir mezeye dönüşür. Tahinin kullanıldığı en sevilen mezelerden biri de "tahin piyazı" olarak bilinen daha çok Hatay'dan Antalya'ya uzanan Akdeniz bölgesinde haşlanmış kuru fasulye veya nohutla yapılan çeşididir. Adana'da tahinli marul cacığı, maydanoz cacığı da yapılır. Tahini bir miktar su ve biraz limon suyu ile karıştırarak kıvamını açıp yani koyuluğunu inceltip yeşil salatalarınıza sos olarak kullanabilirsiniz.
#Gülhan KaraDiyetisyen Tuğçe Çağlar, özellikle kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için meyve tüketiminin önemine dikkat çekiyor. Meyvelerin zengin bir vitamin ve mineral kaynağı olduğunu hatırlatan Çağlar, günde 2-3 porsiyon meyve tüketiminin bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yeterli olduğunun altını çiziyor.
#MeyveZengin bir vitamin ve mineral kaynağı olan meyvelerin, günde 2-3 porsiyon tüketimi bağışıklık sistemini güçlü tutmak için yeterli oluyor. Diyetisyen Tuğçe Çağlar, özellikle kış aylarında zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için önerilerde bulundu.
#Bağışıklığı GüçlendirmeKış sofralarının vazgeçilmezi olan ayva oldukça lezzetli olmasının yanı sıra vitamin ve mineral deposu olarak sağlığımıza ve güzelliğimize de önemli katkılar sağlıyor. Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide- bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı sağlamasına kadar pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de bir o kadar düşük. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Kaplan ayva tüketmeniz için 10 önemli nedeni anlatıyor.
#AyvaOnbir ayın sultanı diye tanımlanan Ramazan ayının gelmesiyle birlikte beslenme şeklinde büyük bir değişiklik yaşanır. Beslenme alışkanlığındaki bu değişime bağlı olarak eğer dikkat edilmezse sağlık sorunlarıyla karşılaşılabilir. Ramazan ayında da ‘yeterli ve dengeli beslenme’ ‘ye özen gösterilmelidir.
#BursaSoğuk havalarda hastalık ihtimalinin artması nedeniyle bağışıklık sistemini güçlendiren yiyeceklere sofralarımızda daha fazla yer ayırmamız gerekiyor. Bu yiyeceklerden bir tanesi de ayva. A, B, C vitamini ve potasyum zengini bir meyve olan ayva kanserden bağırsak rahatsızlıklarına, eklem ağrılarından öksürüğe kadar birçok hastalığa iyi geliyor. İşte tam bir sağlık deposu olan ayvanın faydaları.
#Ayva