Renkli Besinlerin Faydaları

Güncelleme Tarihi:

Renkli Besinlerin Faydaları
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2016 17:38

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci renkleriyle sofralarımızı süsleyen sebze ve meyvelerin faydaları hakkında bilgi verdi...

Haberin Devamı

Renkli sebze ve meyvelerin sağlığa birçok faydası bulunuyor. Özellikle vücut direncinin düştüğü kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kilo almayı önlemek için renkli besinlerden faydalanın.

Kırmızı renk besinler, kış aylarında sağlığın korunması için önemli sebze ve meyvelerdendir.

Nar: İçerdiği vitamin ve mineraller ile hastalıklara karşı koruyan, ara öğün olarak yoğurt ile birlikte tüketildiğinde de zayıflamaya yardımcı olan en iyi antioksidanlardandır. Yaşlanma karşıtı narı, salatalarınızda 2 yemek kaşığı kadar tüketebilirsiniz.

Renkli Besinlerin Faydaları

Kırmızı üzüm: Kanser ve kalp hastalıklarına karşı tüketilmesi önerilen kırmızı üzüm, kuvvetli bir antioksidandır. Kırmızı üzümü günde 1 avuç içi kadar 2 defa tüketmek bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Pancar: Bağışıklık sistemini güçlü tutarak kışın hastalıkları önleyen bir besindir. Salatalarda rahatlıkla tüketilebilecek pancar, aynı zamanda yemeklerin yanında turşu olarak da tüketilebilir.

Çilek: Antioksidanların en kuvvetlisi çilek, afrodizyak etkisi ile vücuda enerji verir. En az kalorili, tok tutan meyvelerden biridir ve zayıflamaya yardımcıdır. Bağışıklık sistemine ve kronik hastalıklara iyi gelen
çilek, cilt hastalıklarının tedavisinde de önemli bir yer tutar.
Renkli Besinlerin Faydaları

Kırmızıbiber: C vitamini içeriği yüksek olan kırmızıbiber tok tutucu ve yüksek lif ağırlığı ile vücut kitle endeksinin düzenlenmesine yardımcı olur. Salata, haşlama ya da ızgara olarak tüketilebilen kırmızıbiber, kış hastalıklarından korunmayı sağlar.

Yeşil besinlerle canlanın

Yüksek posa, mineral ve vitaminler ile yeşil renkli besinler sağlığın dostudur.

Brokoli: Kış aylarının vazgeçilmezi ve zayıflama listelerinin olmazsa olmazı brokoli, içerdiği C vitamini ile vücudu korumaktadır. Yüksek oranda antioksidan içerir ve sindirim sisteminin düzenli çalışmasında birebirdir. Haşlama, ızgara olarak tüketilebilir. Yoğurt ile birlikte tüketilmesi vücuda gerekli kalsiyumun alınmasında yardımcıdır.
Renkli Besinlerin Faydaları

Yeşilbiber: C vitamini içeriği oldukça yüksek olan yeşilbiber kış aylarının vazgeçilmezidir. Üst solunum yolu enfeksiyonları, nezle ve gribe karşı koruyucu olan yeşilbiberin özellikle her gün tüketilmesi gereken besinlerin başında gelir. Böbreklerin ve karaciğerin çalışmasına sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcıdır.

Kivi: A-C vitaminlerinden zengin olan kivi özellikle kış aylarında bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi ve hastalıkların önlenmesi için oldukça önemlidir. Öksürük ve astım gibi hastalıkların tedavi süreçlerinde beslenme planında yer verilmesi gereken bir meyvedir. Çok kuvvetli bir antioksidandır.

Sarı besinleri her gün tüketin

İmmün sistemi güçlendirerek hastalıklara karşı tam bir koruma sağlayan sarı renkli besinlere sofranızda yer verin.

Ayva: Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve kış hastalıklardan korunmak için bire bir olan ayva, aynı zamanda yağ yakımı ve zayıflama reçetelerinin de olmazsa olmazıdır. Ayva, limon ve tarçınla birlikte tüketildiğinde de şeker dengesi ile diyabet hastalığında etkindir.

Limon: En yüksek C vitamini içeriğine sahip limon; her gün salata ve içeceklerin içerisinde rahatlıkla tüketilebilir. Tüm üst solunum yolu enfeksiyonları ve kulak burun boğaz hastalıkları döneminde de sıklıkla beslenme planında yer almalıdır.
Renkli Besinlerin Faydaları

Enfeksiyon savan turuncu besinler

Güçlü bir antioksidan ve C vitamini açısından zengin olan portakal, mandalina gibi turuncu renkli meyveler kış aylarında mutlaka beslenme planında yer almalıdır. Bu meyveler, bağışıklık sistemini güçlendirir ve toksinlerin atılmasını sağlar. Özellikle salatalarda sıkça yer alması gereken havuç da; astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe karşı faydalıdır.

Haberin Devamı

Doğru beslenmek için beyaz bir sayfa açın

Pek çok faydası olan beyaz renkli sebzeleri tüketmek için kış ayları oldukça kaliteli besinler sunmaktadır. Karnabahar, soğan, sarımsak, kereviz, lahana, turp gibi beyaz renkli besinler içerdikleri vitaminler ile vücuttaki zararlı maddelerin etkisiz kalmasını sağlar. Bu tür sebzeler bağışıklık sisteminin güçlenmesini de sağlamaktadır. Haşlanarak pişirilen bu beyaz renkli sebzeleri yoğurt ile de tüketilebilirsiniz. Soğan ve sarımsak içerdiği allisin ile iltihabik hastalıkların önlenmesine ve vücudun savunma direncinin artmasına yardımcıdır. Yemeklere mutlaka eklenmelidir. Kereviz, özellikle zayıflamak için diyet listelerinde yer alır. Portakal ile tüketilmesi ise renkli ve sağlıklı beslenme için kış aylarında oldukça faydalıdır.

Uzm. Dyt. Nilay Keçeci

Renkli Besinlerin Faydaları


BAKMADAN GEÇME!