Oluşturulma Tarihi: Aralık 19, 2014 00:00
Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besinlerin yararlarını uzmanlarından öğrenelim.
Soğuk kış aylarında bağışıklık sistemini güçlendirmenin birinci yolu sağlıklı sebze ve meyve tüketmekten geçiyor. Her biri ayrı ayrı vitamin deposu olan sebze ve meyvelerin yararlarını sizler için derledik.
BROKOLİ
Brokolinin zengin bir vitamin-mineral içeriği olduğunu söyleyen Diyetiysen Duygu Çalışkan Oktay, bu sebzenin faydalarını şu şekilde sıraladı:
- İçeriğinde sadece bitkilerde bulunan ve antioksidan özelliğe sahip kimyasallar sayesinde kanser yapıcı hücrelerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur.
- Düzenli brokoli tüketiminin içeriğindeki antioksidanlar ve anti-infamatuarlar sayesinde prostat, kolon, meme, safra kesesi ve yumurtalık kanserleri riskini azaltabileceğine dair güvenilir sonuçlar bulunmaktadır.
- Folat, B6 ve B12 vitaminlerinin yetersizliği ile ortaya çıkan homosistein yüksekliğinin kalp hastalıklarında önemli bir etkisi vardır. B vitaminlerinden zengin olan brokolinin ise bu tip kalp hastalıkları riskini azalabileceği düşünülmektedir.
- Brokolinin sahip olduğu lif içeriği sindirim yolunda kolesterolü bağlayarak kolesterol düşürücü etkisi sağlar.
- Çiğ brokoli midede helicobakter pilorinin çoğalmasını ve mide duvarına yerleşmesini engeller.
ENGİNAR
Karaciğer detoksunda, kandaki üre ve kolesterolün düşürülmesinde etkilidir. Diyetisyen Çağlayan Şahin, bu sebzenin hazımsızlığa ve karın ağrısına iyi geldiği ayrıca kalori bakımından da çok yüksek olmadığını söyleyerek şu maddelere değindi:
- Enginar bitkisi devedikeni ailesindendir. Bu aile genel olarak karaciğer ve safrakesesinin korunmasında çok etkilidir.
- Enginar, şeker hastalarında kan şekerini dengelemede büyük yardımcıdır. Enginarın içerisindeki inulin formundaki karbonhidratın etkisinin görülebilmesi için taze olması tek şarttır.
- İçerisinde 170 mg potasyum, bol miktarda C vitamini, folat, magnezyum ve posa vardır.
- Enginar, karaciğerdeki safra salgısını destekleyerek kolesterol atımını artırır ve karaciğerin kolesterol üretimini azaltır.
SARIMSAK
Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra yüksek tansiyon ve kalp hastalığı riskini de düşürüyor. Uzman Diyetisyen Nesrin Eriş, bu besinin cildin daha yavaş yaşlanmasında etkili olduğunu ve antibiyotik özellik gösterdiğini söyleyerek sarımsağın faydaları hakkında şu bilgileri sıraladı:
- Sarımsak damarları genişleterek, tansiyonun düşmesine yardımcı olur ve kanın daha hızlı akmasını sağlar.
- Damar tıkanıklıklarının engellenmesinde faydalıdır.
- Bağırsak parazitlerine karşı vücudun direncini artırır.
- Meme, bağırsak, mide kanserlerine yakalanma riskini azalttığı gibi, bu hastalıkların ilerlemesini de yavaşlatır.
- Özellikle sigara içenlerin günde 1 adet sarımsak çiğnemesi sigaranın zararlı etkilerini azaltmaktadır.
- Sarımsak kandaki kolesterolü temizlemektedir.
- İştah açıcıdır ve hazmı kolaylaştırır.
- Sarımsak saç derisine sürüldüğünde saç derisini kuvvetlendirir ve dökülmeleri önler.
MAYDANOZ
Maydanozun en önemli özelliği yüksek C vitamini içeriğidir. Bu sebzenin daha birçok faydasının bulunduğunu söyleyen Diyetisyen ve NLP Uzmanı Serkan Tutar, maydanoz ve suyunun sağlığımız için nelere iyi geldiğini şöyle sıraladı:
- Antioksidan özelliği olan maydanoz yaşlanmaya karşı etkilidir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Maydanoz içerisinde bulunan A vitamini ile göz sağlığı içinde önemli bir besin kaynağıdır.
- Kanı artırarak oksijenin metabolize edilmesini sağlıyor. Ayrıca böbrek, karaciğer ve idrar yollarının temizlenmesine yarıyor.
- Mide ve bağırsak problemi olan bireylerin maydanoz suyu içmesi ile sindirim sistemi rahatsızlıklarının azaldığı bir gerçektir. Şişkinlik için de belirli sıklıklarda içilebilir.
KEREVİZ
Magnezyum, fosfor, kalsiyum ve potasyum kaynağı olan kerevizin sağlık açısından faydalarını Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar şöyle sıraladı:
- Böbrek iltihaplarının iyileşmesinde etkilidir.
- Lifli yapısı sayesinde bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
- Karbonhidrat metabolizmasını aktifleştirerek kilo verilmesine yardımcı olur.
- Sinir sistemini rahatlatır.
- Vücuttaki fazla suyun atımını sağlar.
- Cilt ve saçların daha sağlıklı olmasını sağlar.
- Soğuk algınlığında balgam söktürücü özellik gösterir.
BEYAZ LAHANA
Kilo vermeye yardımcı ve selülitleri yok etmede etkili olan beyaz lahananın faydalarını Prof. Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu şu şekilde maddeledi:
- Antioksidan olduğundan bağırsak kanserini önleyici gücü vardır.
- Kan dolaşımını düzenler, hormonları dengeler.
- Enfeksiyonlara karşı vücuda direnç kazandırır.
- Kanser hastalarında kemoterapi ve radyoterapi sonrası takviye oluşturur.
- Menopoz ve regl dönemlerinde değişen hormon dengesizliğine karşı iyi bir takviyedir.
- Cilde tazelik ve güzellik verir.
KIRMIZI BİBER
Kırmızı biberin vücutta çok çeşitli etkiler yarattığını söyleyen Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, bu sebzenin sağlığa olan faydalarını şu şekilde sıraladı:
- Prostat, mide, mesane ve karaciğer kanserleri üzerine tedavi edici özelliği bulunmaktadır.
- İçeriğindeki aromalı tat sayesinde endorfin -mutluluk- hormon salınımını tetikleyerek pozitif etki sağlamaktadır.
- Mide ve salgı bezlerini uyararak mide asitini düzenlemekte, sindirimi kolaylaştırmakta ve idrar söktürücü etki yaratmaktadır.
- Terlemeyi artırarak vücuttan toksin atılmasına yardımcı olmaktadır.
- Doğal metabolik hızı artırma özelliğine sahip olmakla beraber bu özelliği ile aynı zamanda iştah açıcı etki de göstermektedir.
- Kolera ve gut hastalıklarının tedavisinde kullanılmakta, kramp ağrılarının geçirmede etkili olmaktadır.
KARNABAHAR
Birçok hastalığa karşı kalkan niteliğinde olan karnabahar hakkında Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, şu bilgileri verdi:
- Kalp hastalıkları riskini azaltıcı etkisi vardır.
- Besleyici olan bu sebze vücuda güç verir. İçeriğindeki vitamin ve mineraller sayesinde yorgunluğa karşı birebirdir.
- Sinir sistemine iyi gelir ve sinirleri kuvvetlendirir.
- Enfeksiyonlara karşı etkin ve antibakteriyel özellikteki bu besin idrar yolları enfeksiyonlarında etkilidir.
- Potasyumu sayesinde tansiyonu dengeler.
- Beynin çalışmasını destek verir.
- Kolestrolü düşürür.
- Kabızlığı giderir ve idrar söktürür.
PIRASA
Sağlığa faydaları sebebi ile mutlaka sofralarda yer alması gerektiğini savunan Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, pırasanın faydalarını şöyle anlattı:
- Kan damarlarındaki hasarları azaltmaya yardımcı olur.
- Yüksek miktarda içerdiği folat kalp sağlığını korumaya destek olur.
- Yaşlanmayı geciktirici etkiye sahiptir.
- Kolon kanseri başta olmak üzere kansere karşı koruyucu bir etkisi vardır.
ISPANAK
Zengin içeriği ile sağlığımızın en iyi dostlarından biri olan ıspanağın faydalarını Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar şöyle belirtti:
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- İçeriğindeki bitkisel kaynaklı demir sayesinde kansızlığın önlenmesine yardımcı olur.
- Lutein içeriği sebebiyle göz sağlığına iyi gelir.
- Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
- Kalp kaslarını korur.
- Kan şekerini dengeler.
- Posalı içeriği sebebiyle açlık hissini geciktirir.
- Cinsel isteği artırır.
- Kansere karşı koruyucu etki gösterir.
- Beyni ve sinirleri hasar görmekten korur.
AYVA
Ayvanın diyet yapanlar için gönül rahatlığıyla tüketilebilecek bir besin olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özturna, ayva hakkında şu bilgileri verdi:
- Kalbi güçlendirir.
- Sinir sistemini düzenler.
- Tansiyonu düşürür.
- Karaciğer sağlığına destek verir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sindirim sistemini dengeler.
- Yüksek C vitamini içeriği sayesinde özellikle sigara ve alkol kullananlarda kalp ve damar sağlığını korumak adına etkili olur.
KİVİ
Tropikal bir meyve olan kivi, besin değeri yönünden zengin olduğundan sağlığımız açısından oldukça yararlıdır. Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, bu meyve hakkında şu maddeleri sıraladı:
- Kolesterolü düşürür.
- Kabızlık giderici etkisi vardır.
- Stres azaltıcı etkiye sahip olduğundan depresyonu önler.
- Vücut şekerini düzenler.
- Görme gücünü iyileştirir.
- Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
- Çocuklarda kemik ve beyin gelişimini artırır.
MUZ
Diyetisyen Nesrin Eriş potasyum kaynağı olan muzun faydalarını şu şekilde maddeledi:
- Vücuda enerji verir ve lif oranı yüksek olduğu için tok tutar.
- Beyin hücrelerinin ölmesini engeller ve bu sayede yüksek tansiyon ve felç riskini azaltır.
- Muz strese çok iyi gelir ve mutluluk verir.
- Adet dönemlerinde tüketilmesi içeriğindeki potasyum ve B vitaminleri sayesinde şikayetlerin azalmasına yardımcı olur.
- Bağırsak hareketlerini düzenleyici bir özelliği vardır.
ARMUT
Armutun antioksidan özelliği ile birçok meyveden daha faydalı olduğunu söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Prof. Dr. Murat Baş, adım adım armutun faydalarını açıkladı:
- Armut, içerdiği C vitamini ve bakır sayesinde iyi bir antioksidan meyvedir.
- Armut, içerdiği posa ile bağırsakları kansere neden olan kimyasal bileşiklere karşı korur.
- Kolon kanserine karşı koruyucudur.
- Kalp ve damar sağlığına iyi gelir.
- Hipertansiyondan koruyucu etki sağlar.
ELMA
Günde bir elma yemenin sağlığımız açısından oldukça yararlı olduğunu savunan Prof. Dr. Murat Baş, elmanın faydalarını şu şekilde açıkladı:
- Hücre zarındaki yağların oksidasyonunu önler ve böylece kalp ve damar sağlığına katkı sağlar.
- Astım ve akciğer kanseri riskini azaltır.
- Damar yapısının bozulmasını önler.
- Vücuttaki iltihabi olayların gelişimini engeller.
- Kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.
- Kolon ve göğüs kanserine yararları bilinmekle birlikte, son zamanlarda akciğer kanserine karşı da olumlu etkisi olmuştur.
- Alzheimer gibi nörodejeneratif problemler, yaş ile ilişkili sağlık sorunlarında da elmanın olumlu etkisi vardır.
NAR
Antioksidan özelliğinden kan şekerine etkilerine kadar birçok faydasını anlatan Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özger, narla ilgili merak edilenleri sıraladı:
- Meyve tanelerinin anti-tümör etkisi vardır.
- Kansere karşı koruyucu özellik taşır.
- İshal diyet tedavisinde rahatlıkla kullanılabilir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Kolesterol ve kan şekerinin stabil durmasında olumlu etkisi vardır.
GREYFURT
İç Hastalıkları ve Metabolizma Uzmanı Dr. Ayça Kaya, zengin bir lif kaynağı olan greyfurtun içerdiği enzimler sayesinde nelere faydası olduğunu şöyle sıraladı:
- Birçok kanser türüne karşı koruyucu etki gösterir.
- Metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye de yardımcı olur.
- Cildin kolajen sentezini artırması ve yapısını kuvvetlendirmesi nedeniyle akne tedavisinde etkilidir.
- Diş eti kanamaları olan kişilerde, bu şikayeti ciddi oranda azaltır.
- Kabızlığa karşı en iyi ilaçlardan biridir.
- Sigara bağımlısı olanlarda nikotin ihtiyacını azaltır ve nikotinin vücuttan atılmasını sağlayarak detoks etkisi gösterir.
MANDALİNA
Hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen kış meyvesi mandalinanın faydalarını Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar, şu şekilde açıkladı:
- İçeriğindeki A ve C vitamini sayesinde kollajen ve dolayısıyla bağ dokusunu sağlamlaştırır.
- Yapısındaki karoten sayesindeantioksidan etkisi ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Metabolizmayı hızlandırır.
- Posa içeriği etkisi ile kandaki kolesterol miktarını düşmesine yardımcı olmaktadır.
- İçeriğindeki fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum içeriğiyle vücut için gerekli mineral ihtiyacının karşılanmasına yardımcı olmaktadır.
- İçerdiği yüksek su oranı ile bağırsak fonksiyonlarının düzenli olmasına yardım etmektedir.