Kahramanmaraş merkezli depremlere Hatay Antakya'da yaşadığı binada yakalanarak hayatını kaybeden Ayşegül Çin'in ailesine yazdığı not ortaya çıktı. Ayşegül Çin'in enkaz altında, ailesine bıraktığı notta "Bana bir şey olması durumunda çantadakilerin hepsi annemindir" yazıldığı görüldü. Çin'in altınlarını bıraktığı annesi de aynı enkazda hayatını kaybetti.
#HatayHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#Sponsorlu İçerikHepimizin uzaktan izlediği Silikon Vadisi’nde inovasyon, gelecek vizyonu konularında öncülük yapan ve aynı zamanda teknolojide küresel bir lider olan, Afrika’dan Amerika’ya akıllı teknolojilerin mimarlarından Ayşegül İldeniz ile bir araya geldim. Uzunca süredir kendisini gururla ve merakla takip ediyordum. Başarı onu bulmamış, o başarıyı çalışkanlığıyla, aklıyla, azmiyle, tutkusuyla elde etmiş biri. O; ülkesine, milletine inanıyor, gençlere güveniyor. Kendisinin milyonlara ilham olduğunun farkında mı bilmiyorum ama Ayşegül İldeniz büyük düşünüyor ve başarıları da o ölçüde büyük oluyor. Yüzde Yüz İlham Veren Sohbetler’de bilime, bilişime, teknolojiye, yapay zekaya ilgiliyseniz -ilgili olmasanız bile hayatımızın her yanındalar, bilmek durumundayız-, başarı hikayelerini merak ediyorsanız, ülkemizin bir değerini tanımak ve dünyadaki gelişmelere içeriden bir gözle bakmak istiyorsanız Ayşegül İldeniz’le yaptığım bu röportajı okuyup, saklayın. Zira ‘ilham olmaya’ devam ediyoruz!
#1Diplomasi bir dış politika aracıdır, uluslararası sistemdeki aktörler arasında, uzlaşı temelli ve barışçıl bir bakış açısına sahip yöntemler ve görüşmeler yolu ile yürütülür. Kavram olarak ilk kez 1796’da İngiltere’de kullanıldığı bildiriliyor. 21’nci yüzyıl klasik diplomatik kanallara yeni ilaveler getiriyor…
#Konuk YazarYükseköğretimde uluslararasılaşma kapsamlı bir konu. Makaleye, hem dünyadan hem de ülkemizden kısa tarihsel bilgiler sunarak başlamak istedim… Yüksek öğretimde uluslararasılaşma kavramı üniversitelerin tarihi kadar eski. Literatürde 8’inci yüzyılda Endülüs, 9’uncu yüzyılda Bağdat, 13 ve 14’ncü yüzyılda Semerkant ve Buhara, daha sonra Roma ve İstanbul hep etkileyici eğitim merkezleri olarak anlatılır. Abbasiler döneminde Bağdat, Endülüs Emeviler döneminde, Kurtuba (Cordoba) en üst düzeyde değerlendirilen bilim merkezleri olarak sunulur.
#Konuk Yazar140 yaşınızı, belki de daha ötesini görmek istiyorsanız şimdiden hazırlıklara başlamanızda fayda var. Teknolojideki hızlı gelişme tıp dünyasını da etkiledi. İşin uzmanları yakın gelecekte yaşlanmanın durdurulabileceğini hatta daha ileri adımların atılabileceğini söylüyor. Belli ki bilim dünyası insanlığa sürprizler hazırlıyor. Peki, ömrümüz neredeyse iki katına çıkarsa nasıl bir dünyada yaşayacağız? Prof. Dr. Derya Unutmaz, Dr. Ayşegül Çoruhlu o günleri görebilmemiz için yapmamız gerekenleri, fütürist Ufuk Tarhan uzun ömrün dünyayı nasıl değiştireceğini anlattı.
#TeknolojiYerel seçimde gözlerin çevrildiği İstanbul, CHP’de kaldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu resmi olmayan sonuçlara göre yüzde 50’yi aşkın oy oranıyla yeniden seçildi. YRP adayı Mehmet Altınöz yüzde 2.01, DEM Parti adayı Meral Danış Beştaş yüzde 1.92 oy aldı.
#SeçimTürkiye'de 61 milyon 441 bin 882 seçmen, yerel yöneticilerini seçmek için dün sandık başına gitti. Seçimlerde 81 il, 973 ilçe ve 390 belde belediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın yanı sıra il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri belirlendi. İşte İl il, ilçe ilçe tüm sonuçlar...
#Yerel Seçim Sonuçları 202418 Eylül’de Birleşmiş Milletler’in New York’taki merkezine yapılan Türkiye çıkarmasında lansmanı yapılan Global Turks par Excellence platformu, geniş çaplı bir projeye hazırlanıyor. Platformun kurucu lideri Ayşegül Dicle Aydın, robot çağının Türk liderlerini yetiştirmek üzere üniversite, özel sektör ve kamunun yer alacağı bir ‘Liderlik Akademisi’ kurulacağını söyledi.
#Birleşmiş Milletler6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazÖnümüzdeki 5 yıl içinde, ne gibi yeni çalışma alanlarının ortaya çıkacağı ve bu alanlarda yeniden inşa edilen meslekler; akademide, iş dünyasında ve medyada sıkça işlenen ve tartışılan bir konu. Bu tartışmaların merkezinde ise bu yeni alanlarda ve dönüşen diğer birçok meslek alanında hangi yetenek ve becerilerin talep edileceği yer alıyor.
#Konuk YazarDünya ekonomi ve güvenlik alanında zor günleri yaşarken, savaşlar, çatışmalar ve terör eylemlerinin gölgesinde diplomatik ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor. Devletler arası ilişkiler hassas dengelerle ilerliyor ve tüm olumsuzluklara rağmen ortak iyi için çaba sarf etmek de bir gereklilik olarak sürüyor. Kültür, eğitim ve bilim dünyanın geleceği için çok önemli üç alan. Bu alanda ‘yumuşak güç politikaları ve akademik diplomasi’ kilit kelimeler.
#Konuk YazarDünyada, 2000 yılında yükseköğretimde 100 milyon olan öğrenci sayısı 2022’de 235 milyona ulaşarak yirmi yıllık bir süre zarfında iki kat arttı. Bu sayının yüzde 41’ini kadınlardan oluşturuyor. Dünya genelinde yükseköğretime genel kayıt oranı hala yüzde 40 civarında.
#Konuk YazarBirleşmiş Milletler Dünya Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, dışarıdan gıda yardımına ihtiyaç duyan ülke sayısı 45’e yükseldi. Afrika ülkelerinin ağırlıkta olduğu listeye Ukrayna da girdi ve böylece Avrupa’dan bir ülke de listede yer aldı. Uzmanlar ekonomik nedenlerle gıda yardımı yapan ülkeler yardımlarda kesintiye gittiğine, Ukrayna’da olduğu gibi kendi kendine yeten ülkelerin yardıma bağımlı hale gelebileceğine dikkat çekiyor.
#GıdaYeni nesil ‘Star Trek’ serisinin Kaptan Kirk’ü Chris Pine, bu hafta iki filmle birden hem sinemalara hem de Amazon Prime’a geliyor. Tarık Saleh’in yönettiği aksiyon filmi ‘Komplo’da ordudan atılmış bir askeri canlandıracak oyuncu, Thandiwe Newton ile birlikte oynadıkları ‘All The Old Knives’ adlı gerilimde de CIA ajanı rolünde... Michelle Yeoh’u paralel evrenler arasında maceralara atılırken izleyeceğimiz ‘Her Şey Her Yerde Aynı Anda’ ve Matilda Anna Ingrid Lutz’un performansıyla öne çıkan ‘İntikam’, haftanın dikkat çeken diğer filmleri.
#Uğur YükselSon 5 yıldır ama özellikle pandemiden sonra büyük şehirlerden çok fazla göç alan Bodrum’un gayriresmi nüfusu 585 bine dayandı. Ancak beldenin kapasitesi yetersiz. Yapılaşma tüm hızıyla devam ediyor. Sular kesik, elektrikler bir var bir yok, trafik İstanbul’u aratmıyor. Bodrum halkı ve civar köylüler isyanda. Üstüne şimdi yangın eklendi. Çevre aktivistleri, bu duruma ‘dur’ denmezse açık hava şantiyesine dönen Bodrum’u büyük bir felaketin beklediğini söylüyor. Üstelik çok yakın bir zamanda!
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde TÜBİTAK ve TÜBA Bilim Ödülleri Töreni'ne katıldı. Yerli aşı çalışmaları hakkında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Şu anda üç yenilikçi aşı adayımız, faz çalışmalarına başlama arifesindedir. Mevcut inaktif aşılarından daha aktif olma potansiyeline sahip bir aşımızın çalışmaları hızla devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Amerika ve Çin'den sonra Kovid-19 konusunda en çok aşı projesi yürüten 3'üncü ülke durumundayız'' dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanYeni yıla günler kala gazete ve TV’lerde peş peşe kaçak alkol kullanımından ölümler, kaçak içki imalathaneleri ve ele geçirilen kaçak içki haberleri çıkıyor. İdeolojik nedenlerle de sık sık gündeme getiren alkol konusunu 54. Hükümet döneminin Turizm Bakanı Bahattin Yücel başka bir açıdan ele aldı. “Alkol deyip geçmeyelim” diyen Yücel’in turizmgazetesi’ndeki yazısında şöyle deniyor:
#YAZARGitarist, besteci ve yorumcu Ortaçgil "Ben ürettiğim şeylerde tekrar olmamasına gayret ediyorum birazcık. Yoksa bütün müzik piyasası benden bir tane daha 'Benimle Oynar mısın?' yapmamı istedi. Aynısını yapsam tekrarlamış olacaktım kendimi" dedi.
#Bülent OrtaçgilDünyanın merakla beklediği Alman Biontech ve ABD’li Pfizer firmalarının ortaklığındaki koronavirüs aşısının test ve izleme süreçlerinden biri de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi koordinasyonundaki merkezlerde yapılıyor. Türkiye’de denemeleri yapılan bir diğer aşı olan Çin menşeli Sinovac firmasına ait CoronaVac aşısı da dün Ankara Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Kliniği’ndeki gönüllüler üzerinde uygulanmaya başlandı.
#ANKARA