Gelişen teknolojiyle birlikte her alanda artış gösteren internet tabanlı uygulamaların faydaları olduğu gibi zararları da var. Özellikle sosyal medya eğer dikkatli kullanılmazsa çocuklar ve gençler açısından riskli bölgeye dönüşme potansiyeline sahip. Dijital iletişimde riskli bölgelerin artması ise hayatımıza yeni bir kavramın girmesine neden oldu: ‘siber zorbalık’. Dijital teknolojiler aracılığıyla karşı tarafı korkutma, tehdit ya da taciz etme siber zorbalık olarak adlandırılıyor. Araştırmalara göre 12-14 yaş aralığındaki ergenler, siber zorbalığı bir şakalaşma biçimi olarak görüyor. Ama öyle değil.
#Siber ZorbalıkAntalya'da 2006 yılında kaybolan Ayhan Ağgedik'in (36), 18 yıl sonra yeniden başlatılan soruşturmada öldürüldüğü ortaya çıktı. 2013 yılında boş arazide gömülü bulunarak belediye tarafından defnedilen cesedin Ayhan Ağgedik'e ait olduğu belirlendi. Ayhan Ağgedik'in, başka bir erkekle görüştüğü için eşi Aynur Aykut'tan ayrılmak istemesi üzerine Aynur'un babası Abdurrahman Aykut ve ağabeyi Yılmaz Aykut'un bu durumu namus meselesi olarak görüp Ayhan Ağgedik'i 40 bin TL karşılığında öldürttükleri belirlendi.
#Antalya6 Şubat depremlerinden sonra yaraları sarmak için ‘Gönül Bağı’ projelerini başlatan Turkcell’in bu kapsamda Hatay’da kuracağı Çağrı ve Mesleki Eğitim Merkezi, yerinde tanıtıldı. Bölgesel kalkınmanın ekonomik canlanmayla mümkün olacağı düşüncesiyle bir dizi proje geliştiren Turkcell, bu merkezde grup şirketi Global Bilgi’yle yıl içinde toplam 250 depremzedeyi istihdam edecek. Merkez faaliyete geçtiğinde, Turkcell Akademi’yle 5 bin depremzedeye de mesleki eğitim verecek.
#TurkcellAna karakteri canlandıran Chadwick Boseman’ın 2020’de aramızdan ayrılmasıyla farklı bir öyküye yelken açan ‘Black Panther’ serisinin yeni adımı ‘Yaşasın Wakanda’da, kadınların çok daha hâkim olduğu bir evrende dolaşıyoruz. Hikâye genel olarak büyük bir kaybın izlerini süren hüzünlü bir havaya sahip.
#Black PantherEkran bağımlılığı yaşı pandemi döneminde geriledi. Yani artık çocuklar daha erken yaşta ekran bağımlısı oluyor. Bu durumda pandeminin yanı sıra dijital oyunlar ve sosyal medyanın giderek yaygınlaşması da etkili. Okul öncesi öğretmenleri , 36-48 aylık uyum sürecindeki çocukların akranlarıyla oyun oynamak yerine tablet ya da telefon istediğini söylüyor. Hatta kreşlerde öğretmenler 24 aylık çocukların da ekran bağımlısı hâle gelmesinden şikayetçi. Ülkemizde yapılan son çalışmalar gösteriyor ki ekran kullanım yaşı 6 aylık bebeklere kadar geriledi. Diğer yandan okul öncesi dönem çocuklarının önerilen süreden 5 kat daha fazla ekrana maruz kaldıkları saptandı. Velilerse durumdan şikayetçi. Ancak evden çalıştıkları için ekranları hayatlarının bir parçası hâli getirmekten başka bir yol bulmakta zorlanıyorlar. Peki ekran bağımlılığı yaşı düşerken neler yapmalı? Nelere dikkat etmeli?
#Ekran BağımlılığıOkul öncesi dönem, bilişsel, sosyal-duygusal, fiziksel, dil gelişimi alanında önemli değişimlerin yaşandığı, gelişimin hızlı ve en yoğun olduğu kritik bir dönemdir. Bu dönemde edinilen temel bilgi, beceri ve alışkanlıkların çocuğun gelecek yaşamını etkileyecek olması nedeniyle bu dönemde gelişimi destekleyici etkinlikler ayrı bir öneme sahip. Okul öncesi dönem çocuklarının çok yönlü ve bütüncül olarak gelişimini besleyen en önemli uğraşı ve gereksinimi oyundur. Çocukların oyunları sırasında kullandıkları materyaller ise öğrenmelerini ve gelişimsel alanlara yönelik becerilerini destekler.
#PandemiPek çok ebeveyn çocuğuyla yeteri kadar ilgilendiğini, onun tüm ihtiyaçlarını giderdiğini düşünür ama bazen gözümüze çok basit görünen konular ihmalin ta kendisi olabilir! Uzmanlar “Açıkta bırakılmış elektrik kablosu veya arkadaşlarını tanımamak da birer ihmal biçimidir” diyor.
#YazarAnne-babalar çocuklarının güvenli bir ortamda yetişmesini istiyor, ancak unutmayalım ki hiç kimse toplumdan bağımsız yaşayamaz. Daha uygar ve uyumlu bir yaşam için karşılıklı anlayış şart... Uzmanlar “Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için yapabileceğimiz en iyi şey evimizde bir nezaket kültürü geliştirmek” diyor. Peki ama nasıl?
#YazarDizi ve sinema oyuncusu İpek Tuzcuoğlu, " 'Niye magazin programlarında yoksun? Niye daha çok röportaj vermiyorsun?' diye soruyorlar. Bu benim kendi isteyerek yaptığım tercih, bir ilkesellik ve bir prensip. Dolayısıyla artık beni çok görmüyorlar. Sadece iş noktasında, iş yaptığım zaman röportajlar yapıyorum. Bir seneye yakındır da hiç kimseyle röportaj yapmıyorum. Bir Zümrüdüanka gibi yenilenme yaşadım. Mutluyum, huzurluyum. Kendi ruhumla bu sanatçılığımı, oyunculuğumu buluşturacak alan yakaladım ve o alanda çok mutluyum. Yani gerçek İpek bu aslında." dedi.
#İpek TuzcuoğluGünbatımlarının uzun, çok uzun sürdüğü bu yaz akşamlarında ‘tekrar okumalar’la avunuyorum. Yıllar önce okuduklarım yepyeni anlarla donanıyor. Yeniden ‘Devlet Kuşu’nu (1958) okudum, bu kez Everest Yayınları’nın yeni basımından. 60 yaşındaki romanın hiç eskimemişliği enikonu şaşırttı.
#Orhan KemalDünyanın en önemli fuarlarından Ambiente, 96 ülkeden 3 bin 483 şirketin katılımıyla Almanya’nın Frankfurt kentinde açıldı. Fuara dünyadan katılan şirket sayısı azalırken, Türk şirketlerinin sayısı hızla artıyor. Türkiye bir zamanlar altı şirketle temsil edildiği fuarda, bugün 126 şirketle en önemli katılımcı ülkelerden biri haline geldi.
#Ambiente FuarıSAMSUN’da dün sekreterinin eski eşinin bıçaklı saldırısında yaşamını yitiren Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 49 yaşındaki Op.Dr. Aynur Dağdemir için bugün çalıştığı hastanenin önünde tören düzenlendi. Dağdemir’in annesi, "Kızım ben seni çiçek satarak büyütüp okuttum. Nereye gidiyorsun" diye ağıt yaktı. Talihsiz doktoru, tıp ve hukuk fakültelerinde okuyan kızları son yolculuğuna uğurladı.
#SamsunTOBB Kadın Girişimciler Kurul Başkanı ve Hey Tekstil’in sahibi Aynur Bektaş, İzmit’teki ‘Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nin tekstil bölümününün işletmesini üstlendi. Çalışanlarının yüzde 85’i engelli olan bu merkezi ihracatçı yapmaya niyetlenen Bektaş’ın hedefi bir yıl sonra 350 çalışana ulaşmak.