Güncelleme Tarihi:
AYNUR Bektaş denilince akla tekstil gelir. Çankırı’da doğmuş, iş hayatına bankacılık yaparak başlamış ve 18 yıldır hazırgiyimci olarak sanayicilik yapan Bektaş’a Hey Tekstil’in sahibi, Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) eski başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Kadın Girişimciler Kurul Başkanı da diyebiliriz. İş dünyasında olduğu kadar sosyal sorumluluk projeleriyle de öne çıkan Aynur Bektaş (Hem Türkiye’de hem de Avrupa’da ödül sahibi), bu kez engellileri tekstil ihracatçısı yapmaya niyetlendi.
Çalışanların yüzde 85’i engelli
Aynur Bektaş’ın el attığı Bizimköy, engellilerin istihdamı için Aralık 2006’dan bu yana faaliyet gösteren bir merkez. Tam adı ‘Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’ olan bu merkezin en büyük özelliği çalışanların yüzde 85’inin engelli olması. Depremin de etkisiyle engelli sayısının epey bir arttığı İzmit’teki bu merkezin ana amacı, engellilerin üretim sürecine katılmalarını, kendi ekonomik ihtiyaçlarını karşılar duruma gelmelerini ve aynı zamanda ülke ekonomisine de katkıda bulunmalarını sağlamak. Bu merkezde 600 metrekarelik kapalı alana sahip bir konfeksiyon bölümü bulunuyor. Yıllık 1 milyon 200 bin adet penye üretim kapasitesine sahip bölümde iş elbisesi, hastane kıyafetleri, mezuniyet cübbeleri, Merkez Bankası’na para torbası üretimi gibi işler yapılıyor. Ancak ne yazık ki bu işlerden öyle büyük paralar kazanılmıyor. Bizimköy daha çok Kocaeli Sanayi Odası ve Kocaeli Belediyesi’nin desteği ile ayakta durmaya çalışıyor. Çalışan sayısı ise giderek azalıyor, 150, 70 derken 40 kişiye kadar geriliyor.
2 haftadır ihracatçı oldular
Aynur Bektaş ise bu merkezin kaderini değiştirmeye hazırlanıyor. Bundan 3 ay kadar önce TOBB’daki görevi nedeniyle Kocaeli Sanayi Odası’nı ziyaret eden Aynur Bektaş’ı Başkan Ayhan Zeytinoğlu bu merkeze götürüyor. Aynur Hanım bu merkezden o kadar çok etkileniyor ki, hemen bir proje planlıyor. Bizimköy’de tekstil bölümünün işletmesini 2 haftadır Hey Tekstil olarak üstlenen Bektaş, yeni projesini şöyle anlatıyor: “Burada bir yapı kurulmuş, makineler, işçiler çalışıyor ama verimli değil. Şimdi biz Hey Tekstil olarak bu eksikliği gidereceğiz. Son 2 haftadır bu merkezde ihracat ürünü dikiliyor. Şu anda Danimarka’ya ürün dikiyorlar, öyle basic ürünler de değil. Bundan sonra bu merkez sadece ihracat ürünü dikecek.”
Betil’le Öztan’a ilişkin planları var
AYNUR Bektaş, Bizimköy’ün tekstil bölümü için çalışmaya başladı ama bu merkezin başka bölümlerini de unutmadı. Bu ayın 23’ünde Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG) İbrahim Betil’i Bizimköy’e götürecek olan Bektaş, Sahan Restaurant’ın sahibi Tahir Öztan’ı da bu işe sokma planları yapıyor. Çünkü Bizimköy’de çiçek, mantar yetiştiriciliği de yapılıyor. Bu arada Bektaş’ın verdiği bir mesaj da şu: “Burada 6 bin metrekarelik bir alan atıl duruyor. Engellilerin yardıma ihtiyaçları yok, işe ihtiyaçları var.”
Hedef, 1 yıl sonra 350 çalışana ulaşmak
HEY Tekstil’de Nike, Adidas, Esprit, Mango, Levi’s, Tesco, H&M, S.Oliver, Tommy Hilfiger, Tom Tailor, Miss Selfridge, Primark, Max Mara gibi 70 kadar ünlü marka ile çalışan Aynur Bektaş, bu girişimini tüm müşterileri ile paylaşmaya başladığını ve çok olumlu tepkiler aldığını anlatırken, planlarını da şöyle dile getirdi: “Hedefimiz 6 ay içinde 150, bir yıl içinde de 350 işçili büyük bir işletme haline gelmek. (Şu anda Hey Tekstil’in 2 bini Anadolu’da 4 bin çalışanı olduğu ve Türkiye’de KOBİ tanıtımının 250’yi aşmadığı düşünülünce rakamın büyüklüğü daha iyi anlaşılıyor.) İşkur ve Kocaeli Sanayi Odası ile yeni bir eğitim çalışması başlattık, önceliğimiz engelliler olacak. Yaptığım araştırmaya göre bölgede 20 bin civarında engelli kişi var. Bunların 1500 kadarı da işitme ve konuşma engelli. Amacımız bu insanların hepsini iş sahibi yapmak. Ancak yeterli sayıya ulaşamazsak kadınları işe alacağız.”
Krizde sosyalist oldum
İŞLERİ krizden pet etkilenmese de psikolojik olarak krizin etkisine girdiğini ‘sosyalist oldum’ sözleriyle anlatan Aynur Bektaş, şöyle konuştu: “Ben aslında takıp takıştırmayı çok severim ama bu dönemde kendime tek bir şey almadım. Bir şey beğensem ‘buna vereceğim para iki maaş eder diye düşünmeye başladım. Aslında hepimiz bu ruh haline bürününce kötü oldu. Ben bir şey almadım, siz bir şey almadınız, benim çalışanlarım bir şey olmadı. Oysa bakıyorum benim çalışanlarımın maaşı mı düştü, yok, aksine üç ay önce yüzde 4 ile yüzde 7 arasında genel bir zam yaptık, bazı maaşlarda iyileştirme yaptık, Etrafıma bakıyorum pek çok insanın geliri, maaşı azalmadı. Ama hepimiz korktuk. Bu korku yüzünden de alışveriş yapmadık.”
Türkiye’nin Tom Ford’uyum
İSTANBUL’da 4, Çankırı/Çerkeş, Nevşehir/Hacıbektaş, Kastamonu/Tosya ve Batman’da 8 fabrikası buluna Hey Tekstil’in Türkiye’nin önde gelen ihracatçılarından biri olduğunu hatırlatan Aynur Bektaş, bu yılı yüzde 10’luk bir büyüme ile kapatacaklarını açıkladı. Bektaş, faaliyetlerini şöyle anlattı: “Grup ciromuz 500 milyon doları, Hey Tekstil olarak da 130 milyon doları geçeriz. 2009’u kârlı da kapatacağız. Bu sektörü aslında kriz değil, 2006’da kurlar yüzünden sıkıntıya girdi. bu yüzden sıkıntıya giren pekçok firma da bu krize dayanamadı. Bizim asıl başarısımız Anadolu’da üretip, yurtdışında pazarlamamız. Evet biz de fasoncuyuz ama kendi modelimizi satıyoruz. Türkiye’nin Tom Ford’uyum. (Gucci’de çalıştığı yıllarda tanınan ve dahi tasarımcı olarak anılan ünlü modacı.) Bütün o büyük markalara kendi tasarımımı satıyor ve sonra da onlar için bunu üretiyorum.”