Birçok yayınevi, telifi serbest kalan Memduh Şevket Esendal’ın eserlerini yayımlıyor. ‘Ayaşlı ve Kiracıları’yla tanınan ve modern Türk öykücülüğünün de kurucularından sayılan Esendal, sıradan insanların gündelik yaşamlarını anlattığı gerçekçi, yalın ve rahat üslûbuyla Çehov’a yakın bulunuyor. Siyasetçi kimliğiyle Cumhuriyet’in kurucu kadrosunda yer alan Esendal, yazar olarak müstear adlarla uzun yıllar kendini görünmez kılmıştı.
#Memduh Şevket EsendalTürkiye’nin hem en çok satan hem de en üretken yazarlarından biri… İlk hikâye kitabının yayınlandığı 1984 yılından bugüne tam 37 eseri var! İşin başıysa ta çocukluğuna gidiyor, “Harfleri öğrendiğim günden beri yazıyorum. İlkokulda şiir, ortaokulda öykü yazdım, lisede roman denemeleri yaptım” diyor. Ayşe Kulin’le beraberiz! 1984’teki ilk kitap denemesi baskıda talihsiz bir olaya kurban gidince yeniden bu işe girmesi tam 10 yıl sürmüş! Meşhur olduğu Adı Aylin kitabının üstünden ise 25 yıl geçmiş… Onunla hem çocukluğunu ve gençliğini hem de dünya hallerini konuştuk.
#Ayşe KulinTürk edebiyatında mizahın tarihi, Osmanlı Devletine dayanır. Bu dönemde, bir durumla dalga geçmek ya da biriyle alay etmek için yazılan manzum eserlere hezliyat adı verilir. Bu tür eserlerde, en çok kullanılan söz sanatları ironi, kinaye ve tarizdir. Cumhuriyet döneminden sonra ise mizahi öyküler ve romanlar yayımlanmaya başlamıştır. Bu eserlerden biri olan Mendil Altında kitabının türü, konusu ve özellikleri hakkında detayları derledik.
Romanlar gerek öyküleri ile gerekse de yazarları ile pek çok kez bizlere yoldaşlık etmiş dostlarımızdır. Yerli romanlar ise bize en yakın olan dostlarımız denebilir. Yerli romanlarımız arasında en meşhurlarından bir tanesi de Ayaşlı Ve Kiracıları romanıdır. Peki Ayaşlı ve Kiracıları kitabını kim yazmıştır? Ayaşlı ve Kiracıları kitabı özeti, konusu ve karakterleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.
#Ayaşlı Ve Kiracıları Kitabını Kim Yazmıştır?83 yaşındaki tiyatro,sinema ve dizi oyuncusu Meral Niron Ankara'da tedavi gördüğü hastanede vefat etti. Merol Niron’ın vefat haberini Oyuncular Sendikası Twitter adresi üzerinden duyurdu. Sendikadan yapılan açıklamada, ‘Meslektaşımız Meral Niron hayatını kaybetti. Çok üzgünüz. Tüm sevenlerine sabır dileriz. Başımız sağolsun’ denildi. Özellikle TRT'de yayınlanan Bizim Evin Halleri tv dizisinde oynadığı Sakız karakteriyle tanındı. Peki, Meral Niron kimdir, hangi filmlerde oynadı?
#Meral Niron KimdirZeka yaşı gelişmeyen bir baba ve kızının başından geçen olayları ele alan 7. Koğuştaki Mucize filmi beyaz perdedeki yerini aldı. Mehmet Ada Öztekin'in yönetmen koltuğunda oturduğu ve izleyenlerin göz yaşlarına hakim olamadığı film, konusu kadar oyuncu kadrosu ile de dikkatleri üzerine topluyor. 7. Koğuştaki Mucize filminin oyuncuları kimdir? Filmin konusu ne? İşte, 7. Koğuştaki Mucize filmi hakkında detaylar.
#7. Koğuştaki Mucize OyuncularıSumru Yavrucuk, projeleri ve başarılı oyunculuğuyla gündeme gelmeye devam ediyor. Altın Portakal, Afife Jale ve Avni Dilligil başta olmak üzere çok sayıda ödülü olan Sumru Yavrucuk, Yabancı Damat, Sevgili Dünürüm, Fatmagül’ün Suçu ne gibi birçok başarılı dizi projesinin kadrosunda yer aldı. İşte, Sumru Yavrucuk’un hayatına ilişkin bilgiler
#Sumru YavrucukElimi Bırakma dizisi oyuncuları birçok kişi tarafından merak edilen ve sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Çok yakında TRT 1 ekranlarında başlayacak olan Elimi Bırakma dizisinin oyuncu kadrosunda oldukça renkli isimler yer alıyor. Peki, Elimi Bırakma dizisi oyuncuları kimdir?
#Elimi BırakmaRoman, Türk edebiyatına Fransızcadan yapılan basit çevirilerle girdi. Yıl 1862’ydi, Fénelon’un romanı Türkçeye Yusuf Kâmil Paşa’nın çevirisiyle ‘Terceme-i Telemak’ olarak çevrildi. Sonra Victor Hugo geldi... İlk Türk romanıysa bundan 10 yıl sonra yayımlanacaktı. Şemseddin Sami’nin ‘Talat ile Fitnat’ın Aşkı’ adlı eseri, ana-babasının zorlamaları sonucu istemediği biriyle evlendirilen ve sonunda kendini öldüren genç bir kızı anlatıyordu. Sonra Ahmet Midhat Efendi’ler, Recaizade Mahmut Ekrem’ler geldi. Türk edebiyatı akımlardan etkilendi ve yazıldığı döneme ışık tutan eserler üretildi. Kimi yazar insanı öne çıkardı, kimi tarihi, siyasi tutumunu, kimi cinselliği... Hepsi biricikti, hepsi bize masa başında yazılmış gibi görünen ‘gerçek hayatlar’ı anlattı. Okuyana ‘hayatın anlamı’nı sorgulattı. Bir liste yapıp romanlara gömülsek insanların, ülkelerin, psikolojinin, siyasetin nasıl değiştiğine dair tarih dersi almamız da kaçınılmaz. İşte biz de bu büyük fotoğrafa bakalım istedik. Hürriyet Pazar olarak ‘sinema’ ve ‘müzik’ soruşturmalarının ardından eleştirmenler, yazarlar, akademisyenler, edebiyat öğretmenleri ve yayıncılardan oluşan 100 kişilik bir jüriyle ‘Türk Edebiyatının Gelmiş Geçmiş En İyi 100 Romanı’nı çalıştık. Tavsiyemiz bu listeyi alın ve onun izinden bir kütüphane oluşturun.
#Türk Edebiyatının En İyi 100 Eseri