Paylaş
Birçok şehrin mutfağı başka yerlerde de sunuluyor.
Yemek ve Kültür dergisinin yaz sayısı yine ilgi çekici konular ve yazılara yer vermiş.
Enis Batur’un ‘Yemek ve gülmek’ yazısı sinema dünyasından unutulmaz örnekleri sıralıyor:
“Bu iki fiili bir arada anmayı sağlayan örnekler var. Daha önce de üzerinde durduğum bazı filmler konuyu koyu kara mizah tonuyla işlemişlerdir: Marco Ferreri’nin ‘Büyük Tıkınma’sı, ölesiye yemenin gülünçlüğünü mercek altına alırken, izleyiciyi ölçüsüz tüketim dünyasının gerçekliğine bağlı bir biçimde gülmeye sürükler.
Yedinci sanatta yemek konusu, uzun sofra sekanslı filmler geniş bir filmotek oluşturacak ölçüde yaygındır.”
Yazıdan bazı hatırlatmalar:
- Blake Edward – The Party
- Bunuel – Burjuvazinin Gizli Çekiciliği
- Greenawey – Aşçı, Hırsız, Karısı ve Âşığı
- Charles Chaplin’in filmlerinden notlar:
Altına Hücum
Sahne Işıkları
Diktatör
- Keaton – The Scarerow/ Bostan Korkuluğu
- Louis de Funes – Enayi Casus
Enis Batur yazısını şöyle noktalıyor:
- Çikolata, Jean’leri daraltır.
- Para mutluluk sağlamaz, sucuk sağlar.
- Rejim her zaman yarın başlatılmalıdır.
- Sorun ne olursa olsun çözüm buzdolabındadır.
Telif sürelerinin bitmesinin okurlar kadar yazarlar için de bir kazanç olduğu kanısındayım.
Çok sevdiğim yazarlardan biri olan Memduh Şevket Esendal’ın kitaplarının yayımlanması, özellikle genç kuşağın bir ustayı tanımasını sağlarsa mutlu olurum.
Yemek ve Kültür dergisine Otlakçı’dan ‘Söylüyor’ alınmış.
1989’da Ayaşlı ve (ile) Kiracıları, Tunca Yönder ve Handan İnci’nin yönetimiyle TRT 1’de yayımlanmıştı.
Önemli yazarları unutuyoruz, bize düşen görev de hatırlatmak.
Uzun yıllar önce TÜYAP Kitap Fuarı’nda Memduh Şevket Esendal üzerine düzenlediğimiz panelde, yanılmıyorsam Mustafa Şerif Onaran da konuşmacılar arasındaydı, dinleyiciler ön sırayı bile doldurmamıştı.
Ben Esendal üzerine epey yazdım.
‘Geçmişin Tadı’ sunumunun altında başlık:
‘Hayvan ve Bitkiler için Besin Sindirim.’
Yayımlayan: Ramazan Gökalp Arkın
Ramazan Gökalp Arkın aynı zamanda şairdi. Birçok şarkının güftesini yazmış, Cumhuriyet Ansiklopedisi’ni çıkarmıştı.
-Hüseyin Çınar - 18. yüzyılda Ayntab’da gıda sektöründe hizmet veren esnaf.
- Unutulmuş halk yemeklerinden yedi tarif:
Musa Dağdeviren – Fotoğraflar: Elifsu Dağdeviren
- Hamurlu Yahni – Çorum – Osmanlık ve Çevresi
- Asma Pidesi – İstanbul Mahmut Şevket Paşa Köyü ve çevresi
- Borana – Karadeniz Karabük Yörükler Köyü ve çevresi
- Bırık (Lorlu Siyabo Otu) – Doğu Anadolu Hakkâri – Yüksekova ve çevresi
- Su Peltesi – Isparta ve Burdur çevresi
- Ebem Köftesi (Dövme Köfte) – Uşak – Ulubey ve çevresi
- Cillev (Sumaklı Pekmez Şerbeti) – Güneydoğu Anadolu – Siirt ve çevresi
- Gökhan Akçura - Arşivden Lezzetler
- Ankara tarihine damga vurmuş yeme içme mekânları - 10: Tabarin Bar
- Mütareke döneminin kolay ve tecrübeli yemeklerine dair iki kitap
- Cevat Çapan – İnsan obur da olmamalı, açgözlü de – Pelin Özer – Fotoğraflar: Elifsu Dağdeviren
- Bahadır Köksal – Bir dünya görüşünün ifadesi: Ulusal mutfak
(Yemek ve Kültür, Çiya Yayınları – Yaz 2023)
Paylaş