Diyabete bağlı gelişen diyabetik ayak sorununa dikkat çeken Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Prof. Dr. Hakan Uncu, hastalara yanlarında ayna taşıması önerisinde bulundu ve “Kişi, bu aynayı her defasında ayağının tabanını kontrol etmek için kullanmalı. Ayağına bir şey batıp batmadığına bakmalı” dedi.
#Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’Nden Prof. Dr. Hakan Uncu<b><i>Halk arasında “şeker hastalığı” olarak da bilinen diyabet, dünyada adeta bir salgın hastalık gibi giderek daha fazla sayıda insanı etkiliyor. Diyabet tanısı alanlarda düzenli takip edilemeyen ve kontrol altına alınamayan kan şekeri, böbrek yetmezliğinden kalp krizine, karaciğer yağlanmasından körlüğe kadar pek çok ciddi hastalığa yol açıyor.</i></b> <br><br><b><i>Türk Diyabet Cemiyeti uzmanları, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle diyabet, risk faktörleri, gebelikte diyabet, diyabetin takibi ve önemi gibi konularda toplumu bilgilendirmek amacıyla şu önerilerde bulunuyor:</i></b>
#Sponsorlu İçerik'Haftada bir isteyen bile oluyor...' Bu sözler eve serum servisi yapan bir sağlıkçıya ait. Uygulama her geçen gün daha da yaygınlaşıyor. Bağışıklık serumları, vitaminler, ozon iğneleri... Bu çok tartışmalı uygulamayı yapanlarla, yaptıranlarla ve konunun uzmanlarıyla konuştuk...
#Glutatyon SerumOZONUN yeryüzünde yaşamın devam etmesi için olmazsa olmaz bir molekül olduğunu belirten Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Meryem Özbaş Günay, gökyüzüne mavi rengini veren ve bizi güneşin zararlı ışınlarından koruyan ozon tabakasının canlılık için öneminin iyi bilindiğini söyledi. Ozon (O3) gazının üç atomlu oksijen (O) molekülü olduğunu kaydeden Günay, “Oksijen gazı ile akrabadır diyebiliriz. Doğada güneş etkisi veya bulutların elektriksel deşarjlarıyla kendiliğinden oluşan ozon, ayrıca insan eli ile üretilmiş ozon jeneratörleri yardımıyla da elde edilmektedir” dedi.
#1Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 2020'de diyabet hastalarına 6,9 milyar liralık sağlık hizmeti desteğinde bulundu. Kurum, yaklaşık 8,6 milyon diyabet hastasının insülin pompası, diyabetik ayak yarası bakım ürünleri, kan şekeri ölçüm çubukları ile görme bozukluğu tedavisinde kullanılan ilaçların bedellerini karşılıyor. SGK ayrıca şeker hastalarının kullandığı 171 diyabet ilacının ücretini de vatandaşa yansıtmıyor.
#SGKANESTEZİ ve reanimasyon uzmanı Dr. Özgür Ozan Karabağ, ozon tedavisinin diyabet hastalarında yoğun şekilde yaşanan ve kapanmayan ayak yaralarının tedavisinde kullanılan en etkili tedavi yöntemleri arasında olduğunu dile getirdi. “Diyabetik yara, dolaşım bozukluğu ve bağışıklık sisteminin çökmesiyle beraber ortaya çıkan ülseröz, kronik ve ilerleyici bir hastalıktır” diyen Dr. Özgür Ozan Karabağ, şöyle devam etti:
#1Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet, kanda dolaşan glukoz, yani kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir metabolizma hastalığı. Pandeminin yaşantımızda getirdiği birtakım değişikler, diyabet hastaları için çeşitli problemleri de beraberinde getirdi. 14 Kasım Dünya Diyabet Günü dolayısıyla Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Temel Yılmaz ile hem diyabeti hem de salgın sürecinin hastalara etkisini konuştuk.
#DiyabetKan şekeri yüksekliğinin, çağımızın en ciddi hastalıklarından biri olan diyabetin habercisi olabileceğini belirten Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Safiye Arık, "Uzun bir süre kan şekerinin yüksek olması, damarları ve sinirleri tahrip edebilir. Erken dönemde, diyabete dönüşmeden fark edilen hipergliseminin altında yatan nedeni tedavi edilmelidir" dedi.
#Yüksek Kan ŞekeriMODERN çağın hastalığı diyabetin, ayak komplikasyonları nedeniyle dünyada her 30 saniyede bir ayak kaybı yaşandığını belirten Doç. Dr. Enes Duman, diyabetli hastaların yüzde 25'inde diyabetik ayak yarası geliştiğini, bu hastaların yaklaşık yarısının ayaklarını kaybettiğini söyledi.
#Doç. Dr. Enes DumanEnfeksiyon Hastalıkları Uzm. Dr. Serpil Mızrakçı, vücudun tüm sistemlerini etkileyen diyabetin en ciddi sonuçlarından biri ayaklarda oluşan ve iyileşmeyen yaralar olduğunu söyledi. Uzm. Dr. Mızrakçı, "Zamanında tedavi edilmeyip kontrol altına alınmayan diyabetik ayak yaraları ayağın ve bacağın kesilmesine neden olabiliyor" dedi.
#AyakHalk arasında ‘şeker hastalığı’ olarak da bilinen diyabet hastalığı, vücut sistemini olumsuz etkilerken, ayaklarda da çeşitli sorunlara sebep olduğunu belirten Podoloji Derneği Başkanı Podolog Derya Çoban, diyabet hastalarının yaklaşık üçte birinde diyabetik ayak yaraları görüldüğünü söyledi.
#ANKARADünya Diyabet Günü vesilesiyle açıklamalarda bulunan Endokrinoloji ve Metabolizma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, “Diyabet sıklığı tüm dünyada ve ülkemizde hızla artmaya devam ediyor. Diyabet hastalığının en önemli risklerinden biri ise diyabetik ayak yarası. Ayağın ya da bacağın ampütasyonuna (iyileşmesi olanaksız görülen bir organı kesme) kadar ilerleyebilen diyabetik ayak yarasında en ufak bir kızarıklık bile önemli” dedi.
#DiyabetDört Türk kadın akademisyen, kronik açık yaraların hızlı ve etkili tedavisini sağlayan ve derinin doğal bileşenlerinden oluşan ‘Dermalix’ yara örtüsünü geliştirdi. Diyabet ayak yarası başta olmak üzere yatak, yanık, silah ve her türlü açık yaraların tedavisinin etkin ve hızlı bir şekilde sağlanmasını amaçlayan yerli ve milli ürün, bu yıl içerisinde piyasaya sunulacak.
#Ege ÜniversitesiDiyabetin her geçen gün dünyada görülme sıklığı ve ona bağlı sağlık sorunları da artıyor. Genel Cerrah Prof. Dr. Murat Aksoy, diyabetlilerde tüm tedavilerin uygun ve zamanında yapılmasına rağmen ayakta doku, parmak, ayakı veya bacağını kaybetme riskinin yüzde 23 olduğunu ifade etti.
#Şeker Hastasıİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Baktıroğlu, dünya genelinde travma dışı nedenlere bağlı olarak ayak kesilmesi (ampütasyon) sebepleri arasında diyabetin birinci sırada yer aldığını belirterek, "Bugün tüm dünyada şeker hastalığının ayak komplikasyonları nedeniyle her 20 saniyede bir ayak kaybı yaşanmaktadır" dedi.