Güncelleme Tarihi:
"DİYABET HASTASININ AYAĞINDA NASIRLA BAŞLAYAN SÜREÇ BACAĞIN KESİLMESİNE KADAR GİDEBİLİR"
Prof. Dr. Aksoy, "En sık rastlanan komplikasyonlardan biri de ayak yaraları. Diyabeti olan bir kişinin ömrü boyunca ayak yarasıyla karşılaşma riski yüzde 15. Bu oran oldukça düşük bir ihtimal gibi gelebilir, ancak uzmanlar için bu oran oldukça yüksek." dedi.
Konu ile ilgili istatistiklerin tehlikeyi gösterdiğini belirten Prof. Dr. Aksoy, Dünya Sağlık Örgütü’nün rakamlarına göre, her 30 saniyede bir kişi diyabet nedeni ile bacağını kaybediyor. Diyabetli hastaların ayaklarında yara gelişmesine zemin hazırlayan iki önemli neden var. Bunlardan birincisi nöropati (sinir hasarı). Bacak sinirlerinin hasara uğraması sonucunda hastalar bacaklarında acı ve basıyı hissetmezler. Bu nedenle ayaklarında yaralanma ve ayakkabılarının içinde yaraya neden olacak bası nedenleri olsa bile farkına varmazlar. Yaraların açılmasında en sık nedenlerden biri budur.”
"DİĞER NEDEN GEÇEN YILLARIN BACAKLARDAKİ KASLARIN KAYBINA NEDEN OLMASI"
“Diyabetli hastaların ayaklarındaki kaslar yıllar ilerledikçe daha hızlı kaybedilir. Böylelikle ayaklarda deformasyon başlar ve normalde vücut ağırlığını vermedikleri ayak tabanı noktalarına yüklenmeye başlarlar ki en önemli ayak yarası nedenlerinden biri de budur. Basit bir nasır gibi görünen süreç bacağın kaybedilmesine kadar devam edebilecek bir yara ile başlamış olur.
"Diyabete bağlı tıkanıklık çoğunlukla diz altı damarlarında görülür ve tek başına gangren veya yara nedeni olabilir. Bu tip tıkanıklık aynı zamanda hastanın hayatı açısından da daha riskli bir durumun göstergesidir.Bu tutulum aynı zamanda sistemik açıdan da daha riskli bir durumun göstergesidir. Hastaların büyük bölümünde nöropati ve damar tıkanıklığı beraber seyreder."