Yazın denizde, havuzda, kumda; kışın da sürekli ayakkabının, botun, çizmenin içinde ne çekiyorlar değil mi? Hele bir de akılsız başın cezası diyen atasözünü hatırlarsak.... Neyse, sözün özü ayak bakımı önemli bir şey hanımlar. Biz de sizin için püf noktaları teşkil edebilecek birkaç öneri hazırlayalım dedik. Peşinen söyleyelim, uygulayan kazanacak.
#CiltABD'nin Utqiagvik kasabasının sakinleri, her yıl şu dünyada çok az kişiye nasip olan bir tecrübe yaşıyor. Kasabada güneş bir gün batıyor ve haftalar boyunca doğmuyor. Güneş dün yine son kez battı ve doğduğunda ülkede başkan dahil her şey değişmiş olacak. Peki bu koşullarda hayat nasıl geçiyor? Sonu gelmeyen bir karanlıkta yaşamak insanları nasıl etkiliyor?
#Kutup GecesiSpor Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Oğuz Yüksel, plantar fasiit hastalığının her yıl milyonlarca insanı etkileyen, yaygın ve ağrılı bir ayak rahatsızlığı olduğunu belirterek, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biri olduğunu ve günlük aktiviteleri önemli ölçüde etkileyebildiğini söyledi. Doç. Dr. Oğuz Yüksel, hastalık hakkında merak edilen soruları yanıtladı:
#1Hayatının baharında bir üniversite öğrencisiydi. Sıcacık yatağında uyurken, en korkunç seri katillerden birinin saldırısına uğradı. Peki nasıl sağ kaldı? Film gibi bir hikâye okumaya hazır mısınız?
#Kathy KleinerOnlar Türkiye’nin güldürme garantili iki ismi, Yasemin Sakallıoğlu ve İbrahim Büyükak... Bu hafta vizyona giren ‘Mutluyuz’ filminde birlikte rol olan ikiliyle buluştuk; dostluklarını, hayatlarını ve komedyenliği konuştuk: “Güldürmek hayata karşı öfkeyle başlayan ve hayatı çok tespit yaparak yaşamakla ilgili bir şey.”.
#İbrahim BüyükakYüzyıllardır soğuk havada ıslak saçla dışarı çıkmanın bizi hasta edeceği inancı hâkim ancak uzmanlar soğuk algınlığına ıslak saçın değil virüslerin neden olduğunu söylüyor. Fakat bu demek değil ki ıslak saçla soğuğa dışarı çıkmak bize bir şey yapmaz. Islak saçla kalmak ya da soğuya çıkmak migren, sinüzit hatta yüz felcine bile zemin hazırlayabilir
#SağlıkBüyükleri tarafından ‘Islak saçla dışarı çıkma, hasta olursun’ diye uyarılmayan yoktur herhalde. Halbuki nezle, grip ve Covid-19 gibi solunum yolu hastalıklarına soğuk değil, virüsler ya da bakteriler neden olur. Dolayısıyla saçlarımız ıslakken dışarı çıkıp hasta olacağımız fikri kulağa pek mantıklı gelmiyor. Ancak uzmanlar bu uyarıların bir haklılık payı olduğunu söylüyor. Peki nasıl? İşte cevabı...
#Sağlıkİngiltere’de soğuk su terapisi nedeniyle bir kişinin kalp krizi geçirip hayatını kaybettiği iddiası son yıllarda oldukça popüler olan bu uygulamanın risklerini tekrar gündeme getirdi. Soğuk su terapisinin sağlık üzerinde kanıtlanmış bir faydası var mı? Ani soğuk vücudumuzda nasıl bir etki yaratıyor? Kalbi nasıl etkiliyor? İddia edildiği gibi ani ölümlere neden olabilir mi? İşte 11 soruda soğuk su terapisi dosyası…
#SağlıkAnnesi dünyanın en ünlü ve en çok kazanan süper modellerinden biri. Babası ise milyonlar satan albümleri olan bir pop yıldızı. Üstelik anneannesi ve teyzesinin adını da tüm dünya ezbere biliyor. Böyle bir ailenin içine doğunca da hayat minicik bir bebeği daha doğmadan ünlü biri haline getiriyor…
#Gigi HadidGeçtiğimiz günlerde uzun çalışma saatleri ve çalışanların iş hayatıyla özel yaşamı arasında kurması gereken denge ile ilgili konuyu gündeme getirmiştik. Bu haberimizle ilgili okurlarımızdan pek çok e-posta aldık. Eşinin ya da sevgilisinin çok uzun saatler çalışmasından şikayetçi olan ve sırf bu yüzden ilişkisini bitirenlerin çokluğunu görünce de bu sorunu ‘Bir Sorudan Fazlası’ serimize taşımak istedik. İşte işi ile özel hayatı arasında kantarın topuzunu kaçıranların hikâyeleri...
#İlişkiKadınlar özellikle çocuk doğduktan sonraki yıllarda epeyce fedakârlık yapmak zorunda kalıyor. Ancak bu onların hayat boyu ‘saçlarını süpürge edecekleri’ anlamına gelmiyor! İki yıldır bu köşeyi yazan Melis ve Gizem ilk kez kendileri için ne yapabildiklerini ve yapamadıklarını konuştu.
#ÇocukSanılandan daha fazla insanı etkiliyen 'Tıkınırcasına yeme bozukluğu' hastalığının çoğu insan varlığından bile habersiz. Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' hakkında bilmemiz gerekenler...
#Yeme BozukluğuEn yaygın ama en çok gözden kaçan yeme bozukluğu olan ‘tıkınırcasına yeme bozukluğu’ sanılandan daha fazla insanı etkiliyor ama çoğu kişi tanı almadığı için problemin farkında değil. Ülkemizde ise klinik araştırmalar dışında bilinmiyor bile... Halbuki toplumun yüzde 2’si bu sorunla mücadele ediyor. Ancak sürekli yemeğe saldıran, bir türlü doymak bilmeyen herkes bu kategoriye girmiyor. Peki bu hastalığın belirtileri ve etkileri neler? İşte 7 soruda 'tıkınırcasına yeme bozukluğu' dosyası...
#Yeme BozukluğuCinsellik kimileri için 'ilişkinin olmazsa olmazı', kimileri içinse 'olsa da olur olmasa da'… İlişkinin ilk başlarında daha yoğun yaşanan cinsellik zamanla sekteye uğrayabiliyor. Cinsel isteksizlik hem erkek hem de kadın için evlilikte yaşanan sorunların başında geliyor ve terapistlerin kapısı aşındırılıyor. Peki bir insan neden eşini sevdiği halde cinsel birliktelik yaşamak istemez? Evliliklerde sıkça yaşanan bu sorunu 'Bir Sorudan Fazlası' serimizde masaya yatıralım istedik ve benzer problemler yaşayan çiftlerle konuştuk.
#CinsellikÇeçenistan doğumlu, petrol mühendisi Türk iş insanı İbrahim Lepiev’in girişimleriyle İzmir Seferihisar Sığacık’ta hayata geçirilen Royal Teos Thermal Resort Clinic & SPA çok özel bir programla yeni yıl akşamı kapılarını misafirlerine açıyor.
#1ABD’de ortalama 50 milyon kişi kronik ağrı çekiyor. Bunların yaklaşık yüzde 7’sinde ağrı psikolojik baskıya sebep olurken günlük hareketleri de zorlaştırıyor. Kronik ağrıya bağlı olarak yıllık neredeyse 300 milyar dolar verimlilik, ayrıca sağlık ve mutluluk kaybı da yaşanıyor. Peki, kronik ağrıların sebebi ne? Bununla nasıl mücadele edilir, farklı tedavi yöntemleri nelerdir?
#YazarKöyceğiz Gölü ile Akdeniz’i birleştiren kanalın üzerindeki Dalyan sahilinin bakir bir köşesine gidiyoruz... Sırtını dağlara, yüzünü denize dönmüş Ekincik Koyu, denizi ve köyüyle konuklarına gerçek bir Ege deneyimi sunuyor. Onu asıl farklı kılansa yıldızlarla dolu akşamlarının çağrısı...
#GazetehaberleriPandemi dünyada milyonlarca insanın çalışma şeklini değiştirdi. Araştırmalar pandemi sonrası dönemde özellikle dijitalleşen sektörlerdeki bazı mesleklerin öne çıkacağını, bazılarının ise tarih olacağını söylüyor. Geleceğin favori mesleklerini konunun uzmanıyla masaya yatırdık.
#PandemiFibromiyalji, günlük yaşam kalitesini olumsuz etkileyen rahatsızlıklardan biri. Romatizmal bir hastalık olarak kabul edilmekle birlikte diğer romatizmal hastalıklardan farklı olarak eklem, kas ya da bunları çevreleyen bağ dokusunda hasara yol açabilecek bir iltihap durumu yoktur. Peki fibromiyalji nedir, belirtileri nelerdir? İşte fibromiyalji hakkında merak edilenler...
#FibromiyaljiSeyahat etmeyi çok özledik ama dünya çapında aşılama tamamlanana kadar daha çok yurtiçinde planlar yapmaya devam edeceğiz gibi... Yurtdışına yolculukları özleyenler Zeynep Atılgan Boneval’in ‘Dünya Bize Gelsin’ serisinde anlattıklarıyla bir podcast yolculuğuna çıkabilir.
#Gezgin