Güncelleme Tarihi:
SAĞLIKLI AYAK TERAPİSİ
İnsan ayağı 33 eklem, 26 kemik, 126 kas, sinir ve bağdan oluşur. Bu hassas mekanizma günde ortalama dört saat vücudu hiçbir destek almadan taşır. Gün boyunca ayakkabı içinde baskı altında kalır. Özellikle yüksek topuklu tercih eden kadınlarda bir süre sonra sorunlar ortaya çıkar. Bu konudaki şikâyetler arttıkça SPA’larda ayak terapileri gelişiyor, çeşitleniyor. Sıfır yerçekimi iskemlelerinde ayak rahatlatıcı tedaviler uygulanıyor, duruşu düzelten bilgilendirici etkinlikler düzenleniyor. Hatta California’daki Stride Wellbeing gibi sadece ayaklara odaklanan SPA’lar ortaya çıktı.
SÜRPRİZ İKİLİ SAHNEDE
İddialı SPA otelleri, aynı zamanda iddialı restoranlara ev sahipliği yapıyor. Fakat ikisini cazip fiyatlarla tek pakette birleştirmek daha önce kimsenin aklına gelmemişti. Sağlıklı hedonizm rüzgârı bu iki unsuru yan yana getirdi, artık gurmelere yönelik yemek etkinlikleri, özel SPA programlarıyla destekleniyor. San Francisco’da “mutfak-SPA” programları “Napa Vadisi’nde şarap-yemek-SPA” alternatifleriyle çeşitlendirildi. Şarap turlarını içeren paketlerde SPA’daki terapilerde üzüm özü kullanılıyor. İtalya’da ise “Tabaklar ve Pilates” gibi esprili turlar yapılıyor.
VİBRASYON, SES, MÜZİK IŞIK RENK TERAPİLERİ
SPA terapilerinde uzun süredir ışık ve müzik yan unsur olarak kullanılıyor. Bilimsel araştırmalar organların farklı frekanslarda titreştiğini, bu titreşimler engellendiğinde sağlık sorunları oluştuğunu gösteriyor. Yeni verilerin ışığında artık ses, titreşim, renk gibi unsurlar da terapinin ana öğesine dönüştü. Çanaktan çıkan seslerle vücudu dengeleyen Tibet ses masajı, çakralardaki sorunları renklerle dengeleyen Ayurvedik terapiler gittikçe yaygınlık kazanıyor. “Sağlıklı titreşimler” yaklaşımı SPA gereçlerinin tasarımını da etkiledi. Tüm duyuları harekete geçirmeyi hedefleyen, ses, ışık, ses, müzik ve ritmi birlikte kullanılan sauna gereçleri, buhar kapsülleri, masaj koltukları üretiliyor. ABD’deki Miraval Resort bu amaçla Taiz Duyu Merkezi’ni kurdu, ödüllü Viyanalı endüstriyel tasarımcı Sha ise Wolke 7, Cloud 9 gibi özel cihazlar geliştirdi.
ŞAŞIRTAN SPA’LAR
Rekabet arttıkça SPA’lar dikkat çekici, hayret uyandırıcı tanıtım yöntemlerine yöneliyor. Özellikle markanın kalitesine yeni yıldız ekleyip seçkinliğini vurgulayacak kampanyalar birbirini izliyor. Tayland’daki Six Senses geçenlerde Virgin’in kurucusu, işadamı Richard Branson’la ismini haber bültenlerine geçirdi. Mariel Hemingway de zaman zaman sektörün ünlü firmalarına destek veriyor. Şaşırtarak dikkat çekenlerin başında Milano’daki Atomik SPA, Phuket Adası’ndaki ormanlarda, ağaç evlerden oluşan Cocoon SPA geliyor. New York’taki SPA Şatosu, beş katta farklı ulusların SPA konseptlerini bir araya getiriyor. Bunun dışında eğlence parkı şeklinde tasarlanmış SPA’lar da artıyor.
EKRAN BAŞINDA TERAPİ
Dünyada 500 milyon kişi her gün, en az bir saat internette online oyun oynuyor. Bu durum sağlıklı yaşam gurularını fena halde rahatsız ediyor. Toplumu sağlıklı yaşama, SPA’nın faydalarından yararlanmaya teşvik etmek isteyenler bu amaçla online sağlık oyunu geliştirdi. Guru Deepak Chopra’nın meditasyon oyunu Leela, Seatle’daki interaktif oyun şirketi MindBloom’un Life Game’i türünün en popüler örnekleri. Clarins ise Facebook üzerinden SPA Life oyununu devreye soktu. SPA endüstrisinin bundan sonraki adımı, online oyunlarla terapi sonrasında müşterilerine günlük egzersizler sunmak ve bu yolla sağlıklı yaşam alışkanlıklarını korumak olacak.
ÇARPICILIK FAKTÖRÜ
Görünümünden sıkılan, yeni imaj arayanlara seçenek sunmak amacıyla SPA ve güzellik sektörü uzun süredir araştırma yürütüyor. Ucuz, hızlı, kolay, sihirli değişim sağlayacak yöntemler çeşitleniyor. Kimi SPA’lar güzellik merkezinde Hollywood atmosferi yaratırken, kimileri 50 yaş kuşağına yönelik özel programlar geliştiriyor. Makyajda Swarowski kristalleri kullanmak, saçlara renkli kaynaklar yapmak, kaşlara hızlı uygulanacak şekiller vermek, kirpik tasarımı, yenilikçi manikür bu alanda ilk akla gelenler.
BİLİMSEL DESTEK
Masaj bağışıklık sistemini güçlendirebilir mi? Su jeti sırt ağrılarını giderir mi? Saunada terlemek, soğuk algınlığının olumsuz etkilerini azaltır mı?
Pek çok SPA kullanıcısının aklını kurcalayan bu sorular yeni bir web sitesine ilham verdi. SPA Kanıtları (www.spaevidence.com) adlı yeni site SPA, masaj, refleksoloji, aromaterapi, yoga, meditasyon gibi konulardaki bilimsel verileri okurlarına sunuyor. Dünyanın önde gelen SPA zincirleri bu bilgileri müşterilerini aydınlatmak için kullanıyor.
AİLE BOYU SPA
SPA’ya çocuklarıyla giden ailelerin sayısı artıyor. Kuruluşlar bu eğilimi desteklemek için çocuklara özel obezite, sağlıklı yaşam programları uyguluyor, büyük otel zincirleri doğrudan çocuk SPA’sı açıyor. Hawaii’deki Disney Aulani, Almanya’daki Schloss Elmau öncü oteller. Diğer oteller de gelin ve damat adaylarına yönelik özel paketlere benzer, çocuklara yönelik cazip isimli yeni programlar geliştiriyor, yeni çocuk sahibi olan ebeveynlere yönelik bebek masajı kursları veriyor.
SAĞLIK VE GÜZELLİK DANIŞMANLIĞI
Sağlık, uyku, kaş koçluğundan sonra şimdi de SPA’larda özel bir koçluk uygulaması başlatıldı. SPA terapisinin kalıcı, uzun süreli etki sağlaması amacıyla çalışan SPA koçları müşterileri terapi süreci tamamlandıktan sonra takibe alıyor. Telefon ya da ziyaret ederek danışmanlık hizmeti veriyor. Dünyanın önde gelen SPA’ları bu uygulamaya yöneldi. Büyük kozmetik firmalarından Clarins ise Paris’teki ünlü SPA’sında güzellik koçu servisi başlattı. İletişim teknolojisinin yardımıyla artık bu hizmeti uzun mesafeler arasında da sunabiliyor.
ŞİMDİ SOĞUK GÖZDE
Geleneksel SPA terapisinin esasını sıcak oluşturur. Hamamdaki göbektaşının, buhar odasının, saunanın sıcağı rahatlatır, terleme yardımıyla detoks terapisini destekler. Fakat soğuğun kan dolaşımını düzene soktuğu, eklemlerde ve kaslardaki şişleri giderdiği de bir gerçek. Geçmişte saunada bunalanları rahatlatmak için kullanılan soğuk, artık SPA’da başlı başına bir tedavi unsuru. Kızılötesi ışınlarla, hava sıcaklığını değiştirmeden vücudu ısıtan sistemler yaygınlaşırken sıcakla aşırı soğuğu birlikte kullanan yeni yöntemlere de ilgi artıyor. Artık şok havuzlarının yerini kar odaları alıyor. Türkiye’de iki yıl önce üretilmeye başlanan kar çeşmeleri gittikçe yaygınlaştı. Büyük SPA’lar kar mağaraları kurmaya başladı. Saunadan çıkıp eksi 120 derecedeki kar mağarasına girer ve 3 dakika dişinizi sıkarsanız, dolaşım sisteminizdeki etkisini kısa sürede fark ediyorsunuz.